Dag 1: Opsamling og afrejse. Rundtur i Svendborg m. frokost. Sejlads til Ærø (F,A)
Kursen er sat mod Storebælt med et par opsamlinger undervejs, og en veloplagt rejseleder, der byder velkommen, og indleder striben af fortællinger gennem landet. Vi skal sejle fra Svendborg, og benytter os af muligheden for at tage en kort byrundtur inden. For Svendborg er en gammel traditionsrig søfartsby – rig på historie, og en landets hyggeligste. Den gamle bykerne er velbevaret, og vi har således de mange gamle bygninger, som støtte i fortællingerne, om dette sydfynske centrum for handel, transport og kultur.

Vi spiser en frokost sammen inden vi tager færgen gennem ø-havet, og kan nyde udsigten til Tåsinge, Drejø, Avernakø og Skarø og nyde sommeren fra hav-siden.
Velankommet til Ærøskøbing kører vi til vores hotel i Marstal. Her bor vi under hele opholdet, og spiser vores aftensmåltider. I aften byder menuen og på de traditionelle Ærøpandekager.
Dag 2: Søbygård, Skjoldnæs fyr, og kunsthåndværk i Bregninge (M,A)
Uden stress og jag tager vi afsted ud for at opleve Ærø, og naturen omkring os. Det går ikke hurtig, men det er der ingenting, der gør på Ærø. Vi tager på den længste rejse man kan på Ærø, og kører mod den nordligste del til Skjoldnæs fyr, en strækning på imponerende 32 km. Tværs gennem Ærø kan vi nyde de rolige landskaber og hyggelige landsbyer med gårde og gårdsbutikker. Fremme ved Skjoldnæs fyr, bygget i bornholmsk granit stopper vi og nyder udsigterne. Fyret ligger 60 meter fra Ærøs nordligste punkt. Udsigten kan man kun blive betaget af, og hvis man vil kan man tage turen for et beskedent beløb op i fyrtårnet, hvor man får 20 meter ekstra luft under sig.
Vi besøger ”herregården” Søbygård, som stammer fra d. 16. århundrede opført af Hans d. yngre af Slesvig. Søbygaard blev opført som jagtslot, og fremstår mere som et herreskabshus end en egentlig herregård og er en del af fortællingen om Ærøs historie, og de relationer man havde til omverden på det tidspunkt.
Turen videre tager os til Uldgården i Bregninge – Danmarks første blomstrende landsby. Her går vi på opdagelse i de håndlavede uldvarer, samt i andre lokalproducerede kunsthåndværks- eller helseprodukter. Uldgården er en slags frilandsmuseum, hvor man kan gå rundt og inspicere stalde og lofter. Her er plads til at få pulsen helt ned. Retur til Marstal. Fælles aftensmad på hotellet.
Billede: Herregården Søbygård og Skjoldnæs fyr
Dag 3: Bregninge Kirke, Voderup Klint, Rise bryggeri og Ærøskøbing (M,F,A)
Dagens udflugt har en herlig blanding af gammel og ny kultur over sig, plus en smuk naturoplevelse. Vi skal tilbage til Bregninge og se den flotte romanske kirke fra 1200-tallet, bygget i gotisk stil. Vi ser de flotte kalkmalerier, og beundrer de enestående hvælvinger, samt den tre-fløjede altertavle. Foran os venter nu en af de flotteste udsigter på øen ved Voderup Klint. De stejle skrænter, der ligner trappetrin, får det til at se ud som om, mennesket har haft en finger med i spillet, men de er opstået naturligt, og kaldes skredterrasser. Herfra på toppen har vi en enestående udsigt over det fredede område, ikke kun udover havet, men også langs kysten. Eneste forstyrrelser her er de græssende kreaturer, der i naturplejningens navn gør deres pligt og holder græsset farbart i sommerhalvåret.
Billede: Voderup Klint
Vi skal nu se hvor nyt og gammelt mødes, når vi får en rundtur på Rise bryggeri. Grundlagt i 2005, og opstået i samme periode, hvor mikrobryggerierne begyndte at poppe op i hele landet. Det er ikke hele historien, for man bryggede øl på Rises helt tilbage i 1926. Få sammenhængen på historien, når vi bliver vist rundt, og nyd smagsprøverne. Vi spiser herefter frokost på bryggeriet, som givetvis passer godt til en af de lokal øl.
Eftermiddagen tilbringes i charmerende Ærøskøbing, hvor de smalle, brostensbelagte gader fortryller og skaber en gammelromantisk stemning. Vi går på byvandring og har herefter tid på egen hånd til at oplve byen, gå på museum, eller nyde sommerstemningen. Retur til Marstal, hvor vi spiser aftensmad på hotellet.
Billede: Charmerende Ærøskøbing
Dag 4: Maritime Marstal og hjemrejse (M)
Rejsens sidste dag er kommet og vi har lige tid til et besøg i vores hjemby, Marstal, der også er den største by på øen. Vi tager på rundtur i den lille by, og kigger herefter nærmere på det som Ærø og især Marstal er kendt for; nemlig søfarten. På Søfartsmuseet er der flere udstillinger. Vi kan følge hvordan udviklingen i skibsbygningen er foregået, fra dampskibe til coastere, samt hvordan søfarten drev og påvirkede næsten alt hvad der foregik på Ærø. Et spændende besøg, hvor man kan vælge at dvæle ved forskellige emner søfartshistorien har påvirket, om det er værfternes, fiskeriets, flådens, eller menneskeskæbnerne, der har været involveret. Et yderst interessant besøg, der viser, at Ærø havde en vigtig plads i Danmarks historien. Turen går på hæld, og vi skal allerede sejle tilbage til Fyn, og i gang med at sige farvel efter nogle begivenhedsrige dage på idylliske Ærø.
Billede: Marstal
M = Morgenmad, F=Frokost, A=Aftensmad
Vi tager forbehold for ændringer i programmet.