Skip to main content

Mad og vin i Portugal - en gastronomisk rejse

For portugiserne betyder bordets glæder meget; igennem tiderne har det været belønningen for hårdt arbejde i vinmarkerne eller i fiskerbådene på havet. Portugal har som mange andre lande specialiteter i de forskellige regioner, som ofte er påvirket af klimaet og naturen.

Skal vi fremhæve nogle af de mest kendte mad- og vin-traditioner i Portugal, må det være portvinen fra Douro-dalen i Nordportugal, Alentejos fremragende rødvine, skaldyr som man finder i alle regioner fra fastlandet i Portugal og på Azorerne og Madeira. Foruden fåre- og gedeoste fra Azorerne, Madeira-vinen eller mandel- og appelsinkager fra det sydlige Algarve.

Fantastisk mad og vin i Portugal

Det portugisiske køkken er robust, alsidigt og præget af altid friske råvarer. Hvidløg, olivenolie og friske krydderurter er nøgleord i portugisisk gastronomi og maden serveres som regel i rigelige mængder. Lokale egnsretter er i modsætning til i Danmark særdeles fremtrædende i Portugal, og man gør en dyd ud af at videreudvikle det portugisiske køkken – iblandt med inspiration fra international gastronomi, men altid med respekt for landets egne dybt forankrede traditioner.

I mange retter blandes både fisk, kød og skaldyr, og det er ikke usædvanligt, at bøffen ledsages af både friske grøntsager, ris og kartofler. En medvirkende årsag til den portugisiske gastronomis overlevelse og videreudvikling er, at det er en udbredt tradition at spise på restaurant. Dermed er det professionelle kokke, som præger udviklingen, og ikke som i f.eks. Danmark, hvor det er moderne og prestigebetonet selv at tilberede alverdens internationale retter i eget køkken. De mange lokale restaurationsbesøgende er endvidere et vigtigt led i en såkaldt ”god cirkel”: Stor efterspørgsel - mange besøgende – lave priser.

Blandt de mange specialiteter kan nævnes:

 • Caldo Verde – en suppe kogt på grønkål og kartofler, altid indeholdende en skive pølse

 • Bacalhau (klipfisk), som kan baseres på mindst 365 forskellige opskrifter - én til alle årets dage

 • Skaldyr af mange forskellige slags

 • Cataplana – gryderet med bl.a. muslinger, skaldyr eller havtaske – specielt udbredt på Algarve

 • Carne de Porco à Alentejana – også en regional ret med muslinger, svinekød og koriander

 • Leitão (pattegris)

 • Grillede sardiner

 • Feijoada – en bønneret – specielt i de nordlige egne

 • Frango ”Piri Piri” – kylling med en speciel chilli-sovs – typisk på Algarve

 • Cataplana Pasteis de Nata – typisk kage

 • Desserterne varierer fra blandet frugt til meget søde kager, buddinger eller andet sødt.

Mad og vin i Portugal – en rejse i sig selv!

Der findes utallige retter og vine som burde nævnes i listen, men den bedste måde at lære om Portugals køkken på er ved selv at opleve det, og du kan roligt forsøge dig frem, for én ting, der er sikkert er, at portugiserne altid bruger friske råvarer i deres køkken. Og hvis du ikke støder på vin fra Portugal i ret mange danske butikker, er det ganske enkelt fordi portugiserne drikker al den gode vin selv.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt