Dag 1: København – Visby. Besøg og frokost i Karlskrona (F,A)
Efter de sidste gæster er stået på begiver vi os mod Helsingør og færgen til Sverige. Turen gennem det sydsvenske bliver en kørsel i gammel dansk historie. Vi når Karlskrona først på eftermiddagen, hvor vi spiser en frokost, og går en tur rundt i den vigtige svenske havneby med rejselederen.

Billede: Karlskrona.
Karlskrona er på UNESCOs liste for verdenskulturarv, for den særlige måde byen er indrettet på som maritim fæstning. Byen blev grundlagt som en flådestation, og den dag i dag, har havet stadig den allerstørste betydning for byen – hvor færgefart, og en af den svenske flådes hovedkvarterer holder til. Det fornægter sig heller ikke i bybillede, hvor ”Stortorget”, en af de største pladser i Nordeuropa, tidligere har været brugt til militærparader.
Vi fortsætter op mod Oskarshamn, hvorfra vi tager færgen til Visby på Gotland. Vi spiser aftensmad ombord, og har også rigelig tid til at nyde de fine udsigter til Øland, og hilse på ”Långe Erik”, der er fyrtårnet på Ølands nordspids. Ved ankomst til Visby kører vi til hotellet, hvor vi skal være under hele opholdet.
Dag 2: Visby byrundtur, og Roma-klosteret (M,A)
Visby er hovedstaden på Gotland, og en perle at vandre rundt i. Den er også en historisk vigtig by, beliggende midt ude i Østersøen, en naturlig handelsstation, og et strategisk vigtigt sted at kontrollere. Derfor har der også været stor rift om herredømmet gennem tiderne. Historien går mere end 8000 år tilbage i tiden, så der er mange interessante nedslag, der kan gøres. I vikingetiden havde øen en stor opblomstring og var et af de rigeste områder i Nordeuropa og med handelsstationer så langt borte som London, og Novgorod i Rusland vidner om handelsfolkenes rækkevidde.
Vi kommer også til at blive klogere på danskernes historie på øerne, der var under de danske konger i næsten 300 år i Middelalderen. Mange mener, at det er derfor, at den lokale dialekt er den der har mest til fælles med det danske sprog. Vi kommer rundt ved bymurene, ser de smalle brostensbelagte gader med de smukke bygninger, og kan nyde en virkelig smuk og velholdt by mens historierne bliver fortalt.
Efter rundturen har vi tiden i byen på egen hånd, og der er tid til at nyde en frokost på en af de lokale restauranter, for derefter at indsnuse den svenske sommerstemning i den flotte UNESCOs beskyttede by.
Eftermiddagen byder på en tur til den gamle klosterruin, Romakloster, der ligger nogenlunde midt på Gotland. Et gammelt kloster, oprindeligt bygget af franske munke i det 12. århundrede, som er en ruin i dag. På området er der ud over ruinerne og mindre kunsthåndværks forretninger, og mulighed for at få en kop kaffe, mens man nyder den landlige idyl på Gotland. Vi får aftensmaden på hotellet.

Billede: Den gamle bymur i Visby.
Dag 3: Udflugt Nordgotland. Fårø og Lummalunda grotterne (M,A)
Dagens udflugt tager os nordpå, og har naturen i centrum. Vi tager afsted efter morgenmaden, og laver først et stop i Lummalunda grotterne, som vi skal ind og se. Den underjordiske verden er fascinerende, og disse drypstenshuler er nogle af de nordligst beliggende, og først virkelig udforsket inden for de seneste 50 år.
Vi fortsætter turen i det nordlige Gotland, og vi skal endda nord for selve Gotland, hvor øen Fårø ligger. Fårenes ø, var også Ingmar Bergmans ø, da han valgte at flytte til øen efter han var der i forbindelse med en filmindspilning. I dag, er vores primære grund til at besøge Fårø, naturen. Vi skal nemlig se på de specielle klippeformationer, Raukerne, som står ud for kysterne, nærmest som figurerne på Påskeøen.
Vi besøger også nogle af de bedste strandområder der er på øen, og det bliver muligt at tage sig en dukkert. Tilbage i Visby får vi aftensmaden på hotellet, og har resten af tiden på egen hånd.

Dag 4: Sydgotland (M,A)
Den sydlige del af Gotland byder også på oplevelser fra naturens side, som man skal unde sig selv. Turen vil vise stor variation i landskabet, og endda også i kystlandskaberne. Tag badetøjet med for vi får muligheder for at komme i vandet. Vi kører tidligt til Närsholm, som er et enestående naturområde omkring det gamle fyrtårn, som ligger på østkysten. Vi tager derfra til Gotlands sydligste punkt Hoburg, for flere landskaber, og lidt mere Rauke.
På vejen besøger vi en af de berømte Middelalderkirker som Gotland har hele 92 af. Vamlingbo Kirke ligger helt i den sydlige del af øen, og er en af de største og mest imponerende.
Derefter skal vi nordpå igen, og tager denne gang Vestkysten, der også har et helt særligt kystområde vi skal køre i, nemlig Ekstakusten. Området er et naturreservat, og vi lægger vejen forbi for at få denne helt unikke og ”milde” kyststrækning med.
Der bliver lavet stop så depoterne kan tankes op i løbet af dagen. Vi kommer tilbage til Visby midt på eftermiddagen efter en dag i mere øde Sydgotland, hvor naturen hersker på en rigtigt fine måde. Aftensmaden får vi på hotellet.

Dag 5: Visby – København. Elgsafari i Markaryd (M)
Afrejsen er tidlig om morgenen, når vi tager færgen tilbage til fastlandet igen efter vores 4 nætter på Gotland. Vi har stadig oplevelser på programmet, og en særlig, ægte svensk skal vi have i Markaryd i det sydlige Småland. Her er der arrangeret en Elg-safari i byens Elgpark, hvor vi kommer tæt på skovens kæmper, og har muligheden for at købe en frokost. Herefter har vi et par timer til vi kommer tilbage til Danmark, efter en skøn ferie på Sveriges sommerø nummer ét, Gotland.
