Kulturrejse til Dalarna og Stockholm

Havnefronten i Stockholm
Status:
Udsolgt

Rejse til Stockholm & Dalarna

Det bliver ikke mere svensk, når du skal opleve Sveriges smukke hovedstad Stockholm i kombination med den autentiske region Dalarna. Stockholm og Dalarna er svensk kerneland med en historie, der rækker mere end 1000 år tilbage i tiden. Stockholm er ikke kun et kulturelt, økonomisk og arkitektonisk fyrtårn i Sverige - men i hele Norden - mens Dalarna regnes for at være det mest ur-svenske der findes, og domineres af skove og søer, røde træhuse og gamle traditioner.

Har du lyst til en kæmpe kulturel bid af Dalarna og Stockholm - og med en smuttur til Uppsala Domkirke - så kom med på vores Kulturrejse til Dalarna og Stockholm.

Derfor skal du rejse med os til Dalarna og Stockholm:

  • Besøg malerne Carl Larssons og Anders Zorns huse i Dalarna
  • Besøg i Nordens største katedral i Uppsala
  • Store seværdigheder i Stockholm, bl.a. Drottningholm og Vasa
  • Kulturelle perler og lokal kolorit
  • Storslåede naturoplevelser
  • Fem middage og fire frokoster inkluderet
  • Dansktalende rejseleder

Svensk kulturarv og modernitet.

Når man siger Sverige, tænker mange straks store dybe skove med badesøer og röda stugor. Det skal du naturligvis opleve på denne tur, sammen med smuk natur og gamle traditioner. Men glæd dig også til Sveriges unikke og smukke hovedstad Stockholm, som på elegant vis kombinerer gammelt nordisk kultur med et meget moderne udtryk.

Verdensarv, Carl Larsson og kunst i Dalarna

Vi starter vores rejse i Dalarna med udgangspunkt i byerne Falun - hvis bykerne og kobbermine er defineret som UNESCO verdensarv - og Mora, hvor Gustav Vasa lagde grobunden for det moderne Sverige. 

I Dalarna ser du, hvor to af Sveriges, og Nordens, største kunstnere, Carl Larsson og Anders Zorn, boede og virkede. Vi besøger  Falun Koppargruva, et helt unikt område, hvor der er blevet brudt kobbermalm helt tilbage i vikingetiden.
Der er også håndværkstraditioner på programmet når vi skal besøge Nils Olssons Snickeri og se hvordan de verdensberømte Dalar-heste fremstilles.  Som en ekstraudflugt kan du besøge Orsa Rovdjurspark, som er Europas største dyrepark og giver en fantastisk oplevelse af særligt nordiske rovdyr, samt opleve en traditionel svensk Fika.

Udforsk Sveriges hovedstad Stockholm

På vejen til Stockholm slår vi et smut forbi Sveriges store Universitetsby Uppsala, hvor vi skal se Nordens største katedral, hvor vi bl.a. kan se Dronning Margrethe den 1.’s guldkjole.     Fremme i Stockholm viser Rejselederen rundt i lokalområdet og fortæller om denne spændende by. Dagen efter venter en sejltur på Mälaren og et besøg på det smukke og unikke barokslot Drottningholm, hvor den svenske kongefamilie residerer, og ikke mindst kan du glæde dig til det imponerende Vasa Museum.  På afrejsedagen vil der være mulighed for på egen hånd at nyde Stockholm inden vi om aftenen flyver mod København.

Kort dagsprogram for Kulturrejse til Dalarna og Stockholm:

Dag 1: Ankomst og kørsel til Falun, besøg i Carl Larssons hus og Dalarnas Museum i Falun (F,A)
Dag 2: Falun Koppargruva, Nils Olssons Dalarhästar i Nusnäs og ankomst til Mora (M,F,A)
Dag 3: : Zorns Museum i Mora. På egen hånd i Mora eller mulighed for besøg i Orsa Rovdjurspark og fika  i Fryksås (M,A)
Dag 4: På vej til Stockholm, stop i Torsångs Kyrka  og Uppsala Domkyrka (M,F,A)
Dag 5: Sejlads på Mälaren til Drottningholms Slott inkl frokost og besøg på Vasa Museum (M,F,A)
Dag 6: Stockholm på egen hånd og hjemsrejse (M)

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Der tages forbehold for, at der kan blive ændret på rækkefølgen af de forskellige elementer i dagsprogrammet grundet lokale forhold og at hotelændringer (inden for samme kategori) kan forekomme.

OBS! Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder en del spadsereture, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen. Ved besøget i Falu Gruva har man mulighed for at følge med ned i minen. Det kræver særligt at man er i stand til at gå på trapper, og kan gå i til tider trange og lave mineskakter, hvor man bogstaveligt talt skal dukke sig. Det er en spændende oplevelse, men kan ikke anbefales for gæster som har ikke en ordentligt fysisk form, har klaustrofobi eller er mørkerædde. Temperaturen i minen er ca 8 grader og føret kan være smudsigt.  Deltagelse på turen i mineskakten er på eget ansvar.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Arlanda og på vej til Falun, besøg i Carl Larssons hus og Dalarnas Museum i Falun (F,A)

Efter ankomsten til lufthavnen i Arlanda uden for Stockholm, går turen gennem Bergslagen til Dalarna. 

I alt kører vi ca. 200 km mod nordvest til Falun, som er på UNESCOs verdensarvsliste og den største by i Dalarna med ca. 50.000 indbyggere. Undervejs har du mulighed for at nyde de karakteristiske svenske landskaber der glider forbi. Ved frokosttid er vi fremme ved første, nemlig stop den verdensberømte maler Carl Larssons gård i landsbyen Sundborn. Her udstilles Carl Larssons værker, som for mange danskere står som det mest svenske af det svenske. Her er i rigt mål afbilledet røde huse, brændekomfurer, piger og drenge i søndagstøj - det hele pakket ind i Carl Larssons hjem, der står som en ægte version af det portrætterede. Eventyret fortsætter i den romantiske og hyggelige have der omkranser Carl Larssons gård.

Billede: Sundborn

Vores frokost spiser vi Hyttstugan, en nabobygning knyttet til Carl Larsson gård som spisested.

Fra Sundborn går turen videre til Dalarnas hovedstad Falun hvor vi tjekker ind på vores hotel, hvor middagen også venter senere.  Vi går sammen mod Dalarnas Museum og undervejs fortæller rejselederen lidt om byen vi befinder os i.

Falum og kobberudgravning.

Billede: Falun 

Falun er en af de ældste industribyer i Sverige, koncentreret om Koppargruvan, hvor der har været udvundet kobber siden middelalderen. Falun havde sin storhedstid i 1600-tallet og er grundet sin unikke industrihistorie på UNESCOs verdensarvsliste. Vi besøger herfter Dalarnas museum, der fortæller om Dalarnas fascinerende historie, herunder oprindelsen af de karakteristiske mønstre der findes på bl.a. Dalarhästar og møbler.  Men Dalarna er mere end det, det er også industrihistorie og natur og musik. Alt sammen er fint rammet ind på Dalarnas museum.  

Dag 2: Falun Koppargruva, Nils Olssons Dalarhästar i Nusnäs og ankomst til Mora (M,F,A)

Efter morgenmaden drager vi mod Falun Koppargruva. Her er der mulighed for at følge med en lokal svensk- eller engelsktalende guide ned i selve minen – eller blive oppe hvor der er mulighed for en rundtur på det imponerede kompleks og ikke mindst at besøge koppargruvans spændende museum, der gemmer på en lang og righoldig industrihistorie. Besøget er ud over det sædvanlige, alene på grund af stedets størrelse, historie og særegenhed.

Vil du med ned i selve minen, er det vigtigt, at du fysisk er i stand til at gå på trapper og gå igennem lave mineskater. Turen i minen er således ikke for svagtgående, personer med generelle fysiske skavanker eller for folk med tendens til klaustrofobi.  Fornuftige sko der gerne må blive smudsige og en varm ekstra trøje er ligeledes anbefalelsesværdigt ved dette besøg da temperaturen ligger konstant på ca. 8 grader, og føret kan være vådt.

Billede: Koppargruvan

Efter besøget i koppargruvan kører vi mod den hyggelige by Rättvik, hvor vi spiser frokost. Dernæst skal vi ind i hjertet af Dalarna – Nusnäs, hvor vi skal møde et ægte svensk ikon; Dalarhästen. Snedkerfirmaet Nils Olsson’s Snickeri har værksted i Nusnäs, og de viser, hvordan den ikoniske svenske hest bliver til. Hestene blev oprindelig fremstillet i fem landsbyer uden for Mora, og særligt hos Nils Olsson i Nusnäs har man holdt traditionen i hævd. 

Dalarhäst og svenske kager

Billede: Dalarhäst .
 
Vi kører herefter den korte tur til Mora og tjekker ind på vores hotel, hvor aftensmaden ligeledes venter.

Dag 3: Zorns Museum i Mora. På egen hånd i Mora eller mulighed for besøg i Orsa Rovdjurspark og fika i Fryksås (M,A)

I dag står først og fremmest i kunsten tegn, men også naturens tegn hvis man har tilkøbt ekstraudflugten. Først går turen til maleren Anders Zorns (1860-1920) hjem i Mora. Anders Zorn regnes for - sammen med hans gode ven Carl Larsson - at være en af Sveriges største malere, og hans hjem 'Zorn Gården' er en rendyrket autentisk arkitektonisk og kunstnerisk perle. Påvirket af skønvirke og almuestil i det ydre, såvel som indre, får du et indblik i, hvor den store maler både boede og udlevede sin kunst. Zorn var i samtiden kendt for at være først med det nyeste, og var således sammen med det svenske kongehus nogle af de første til at indlægge el, telefon og ikke mindst vandkloset. I forbindelse med Zorns hjem ligger hans museum hvor man bl.a. kan se flere af hans og Carl Larrsons værker udstillet.

Billede: Zorns hus

Nu kan du vælge enten at blive i Mora eller, hvis duhar købt ekstraudflugten, at køre med mod Fryksås ved byen Orsa, hvor Europas største rovdyrspark ligger. Her skal du opleve særligt nordiske rovdyr - som los, bjørn, jærv og ulv - men også dyr som tiger og sneleopard. Parken er på i alt imponerende 325.000 m2 og har flere spisesteder med fantastisk udsigter, hvor det er muligt at købe frokost (ikke inkluderet).

Los og ulv

Billede: Los og ulv i Orsa Rovdjurspark.

Efter besøget i parken kører vi mod den gamle og smukke Smidgården i Fryksås, der ligger med en fantastisk udsigt ud over Dalar-landskabet. Her vi nyder en traditionel svensk 'Fika” – Kaffe med noget sødt til ganen” , inden vi returnerer til Mora.

Vælger du at blive i Mora er der mulighed for at gå på opdagelse i byens butikker eller måske få en kop kaffe på Mora Hotell med udsigt over Siljansøen. Mora er en af de få svenske byer der stadig har en Hemslöjdsbutik hvor man finder alt inden for lokalt produceret kunsthåndværk lige fra vævede sjaler til Moraknive. Kig forbi Vasaloppets berømte opløbsstrækning eller oplev autentisk Dalarstemning i gammelbyn eller på Zorns Gammelgård.

Om aftenen er der aftensmad på hotellet.

Billede: Mora kirke

Dag 4: På vej til Stockholm, stop i Torsång og Uppsala Domkyrka(M,F,A)

Efter morgenmaden begynder vi vores færd ca.300 km mod sydøst til Stockholm. Undervejs kan du glæde dig til at nyde Dalarnas smukke landskaber af skove, søer og dale glide forbi.

Vi stopper ca. på halvejen ved den idylliske landsby Torsång. Her finder vi en af Dalarnas ældste Stenkirker Torsång Kyrka, som er opført omkring år 1300. Kirken ligger smukt mellem søer og kanaler og er oprindeligt bygget uden klokketårn. Dette først opførtes i træ i 1576 - og stadig står separat uden for kirkebygningen. Her er mange fine deltaljer fra middelalderen og renæssancen. Efter besøget i kirken går mod den lokale cafe i Torsång, hvor der venter frokost i de hjemligt og hyggeligt indrettet lokaler.

Billede: Torsång Kyrka

Efter frokosten fortsætter vi mod Uppsala, hvor vi skal besøge nordens største katedral. Kirken er påbegyndt i 1273 og blev indviet 1435. Kirken er de svenske kongers kroningskirke og indeholder relikvierne fra Sveriges skytshelgen Erik den Hellige. Den imponerende kirke rigt udsmykket og er gravplads for flere kendte og kongelige blandt andet Erik den Hellige, Gustav Vasa og Carl von Linné.  Uppsala Domkyrka indeholder endvidere en stor samling textiler, samt ikke mindst Dronning Margrethe den 1.s berømte gyldne kjole, som svenskerne stjal fra Roskilde Domkirke i forbindelse med Skånekrigene i midten af 1600-tallet

Billede: Uppsala Domkyrka

Vi kører mod Stockholm ankommer til vores hotel beliggende i kvarteret Södermalm ved aftenstide og indkvarterer os. Herefter venter aftensmaden på hotellet. Er tiden og lysten til det tager vores rejseleder os med på en orienterende vandring i lokalområdet.

Gamla stan og Stadshuset - Stockholm

Billede: Stockholms Stadhus og Gamla Stan

Dag 5: Sejlads på Mälaren til Drottningholms Slott og besøg på Vasa Museum (M,F,A)


Dagen i dag står i vandets tegn. Stockholm er anlagt på 14 øer og ligger i en af verdens smukkeste skærgårde - med Sveriges tredjestørste sø, Mälaren mod vest. I dag kan du glæde dig til at opleve Stockholm fra søsiden på sejlturen op ad Mälaren, inden ankomsten til det Kongelige Slot ”Drottningholm”. Slottet er bygget i 1600-tallet og er kendt som 'Nordens Versailles'. Drottningholm er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er et skatkammer med bl.a. en kinesisk pavillon, et unikt slotsteater og ikke mindst den smukke barokhave fra 1681. På Drottningholm venter en spændende rundvisning på slottet, samt ikke mindst en frokost i den smukt beliggende restaurant i forbindelse med slottet.

Gamla stan og Drottningholm.

Billede: Panorama over Gamla Stan og Drottningholm.

Efter denne eventyrlige start på dagen kører vi i bus tilbage mod centrum og bydelen Djurgården, hvor Vasamuseet venter. Her skal du opleve det ekstremt velbevarede regalskib Vasa, der blev søsat i 1627. Skibet skulle sætte skræk i Sveriges genstridige naboer – Danmark, Rusland og Polen – og var en af den tids største og mest velbevæbnede skibe. Desværre var det fejlkonstrueret og sank på sin jomfrurejse den 10. august 1628 - efter blot at have sejlet 1 sømil. En kombination af iltfattig havbund, det lave indhold af salt i vandet og mangel på pæleorme i dyndet sikrede, at Vasa forblev velbevaret.

Billede: Vasa

I 1957 begyndte bjærgningsarbejdet og i 1961, efter 333 år på havets bund, kom Vasa til syne igen. I dag ligger det til skue i et helt unik museum der giver indblik i 1600-tallets krige, håndværk og kunst.

Efter besøget på Vasa Museet kører bussen tilbage på hotellet, hvor aftensmaden senere også serveres.

Dag 6: Stockholm på egen hånd og hjemsrejse (M)

Efter vi har vi har checket ud er dagen er fri til at gøre præcis, hvad du man lyst til. Bagagen lader vi stå på hotellet og drager derefter på egen hånd ud i Stockholm. Sveriges Hovedstad rummer mange store kulturelle oplevelser med flere museer i verdensklasse. Tag for eksempel en tur mod øen Skeppsholmen, hvor Moderna Museet ligger smukt ud mod vandet med en imponerede samling af moderne kunst og gør evt. et stop ved Nationalmuseet på vejen tilbage.

Du kan også bruge dagen på Djurgården. Stå på veteransporvognen nr. 7N ved Norrmalmstorget eller Kungliga Dramaten/ eller en af de små færger ved Gamla Stand og kør/sejl mod Djurgården. Her venter frilandsmuseet Skansen, Abba-museet, Gröna Lund og det smukke kunstmuseum Prins Eugens Waldemarsudde – og meget meget mere.

Frilandsmuseet Skansen //  Djurgården med gammel hollansk mølle.

Billede: Friluftsmuseet Skansen og Djursgården med gammel hollandsk mølle.
 
På Södermalm finder man det fantastiske Fotografiska fotomuseum, Slottet og middelalderbyen i Gamla Stan er også et besøg værd og ikke mindst Stadshuset med sin unikke skønvirke decor, og den berømte Blå Hal der hvert danner år rammen om den eksklusive Nobelprisceremoni, kan også anbefales.

Frokost er i dag på egen hånd, og Stockholm byder på alt fra svensk husmandskost og køkkener fra hele verden til Michelin-restauranter.

Vi mødes sidst på eftermiddagen ved hotellet og kører mod Arlanda Lufthavn, hvorfra turen først på aftenen går tilbage til København.

 

 

 

Kort

Kort over rejsen til Stockholm og Dalarna

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Stockholm på dmi.dk her

Vejret i Stockholm/Bromma