Skip to main content

På tværs af Spanien og Portugal

barcelona spanien
den iberiske halvø spanien
den iberiske halvø spanien
den iberiske halvø spanien
den iberiske halvø spanien
Palacio de Cibeles, Madrid, Spanien
tapas spanien
den iberiske halvø spanien
barcelona strand spanien
Status:
Datoer på vej 

10 dage gennem Portugal og Spanien

Lissabon, Mérida, Trujillo, Toledo, Madrid, Zaragoza og Barcelona

Spændende kultur og historie på en gennemrejse tværs gennem Portugal og Spanien

Du får rigtigt sjælen med dig på denne historiske og kulturelle gennemrejse, tværs over den store landmasse som udgør Den Iberiske Halvø. Fra Lissabon og tværs gennem Portugal, fra de barske egne i Vestspaniens gennem skiftende regioner, pueblos, storbyer og hovestæder - alle med hver sin sjæl og hver sin historiske betydning, forankret i hver sin store tidsepoke. Trujillo, Toledo, Madrid, Zaragoza og endeligt Modernismens højborg og industrialiseringens lokomotiv Barcelona.  
Det er et rejseeventyr, gennem to lande, der de seneste 500 år deler en historie om storhed og fald; Territorial ekspansion af kristne kongedømmer, der udvikler sig til store søfartsnationer og kolonibesiddelser der indbringer landene enorme rigdomme. -og endeligt; tabet af samme kolonier, tab af handelspositioner og den militære magt. Fremme i det 20 århundrede er begge lande, i flere årtier, underlagt diktatur og fattigdom. Udviklingen stagnerende og var længe bagud i forhold til det øvrige kontinent. Idag er Portugal og Spanien kommet efter dette (i kraft af EU) og har udviklet sig meget hurtigt til at være på højde med øvrige lande i EU.

Derfor skal du med Kulturrejser Europa på tværs af Spanien og Portugal:

  • Du får en unik rejseoplevelse, fuld af sjæl og substans, i følge med en vidende dansktalende rejseleder
  • Lissabon, Évora, Mérida, Toledo, Trujillo, Madrid, Zaragoza, og Barcelona - på én enkelt rejse.
  • De kulturelt og historisk vigtigste byer på den Iberiske Halvø. 
  • En gennemrejse fyldt med indhold dog med rig mulighed for selvvalgte oplevelser også.

Med sine blå-hvide kakler og gamle sporvogne, er Lissabon en af de mest autentiske hovestæder. Her har vi fokus på det gamle centrums forskellige kvarterer. Alentejo-regionens sletter, så langt øjet rækker, med vinmarker og korkege. Den gamle universitetsby Évora, med bl.a. romersk bymur og berømt ækvadukt. Sceneskift til Spanien, stadig i Romerigets æra i mødet med Mérida. Trujillo, arkitektonisk præget af kolonitidens velmagtsdage. Toledo, engang både hovedstad og kulturel smeltedigel. Monumentale Madrid - Landets magtcenter og sjæl. Den oversete perle Zaragoza med fantastiske bygningsværker og Cataloniens regionshoved, Barcelona. 

Kort dagsprogram for Spanien og Portugal:

Dag 1: Ankomst til Lissabon og velkomstmiddag (A)
Dag 2: Lissabon byvandring og tid på egen hånd (M)
Dag 3: Alentejo-regionen og Évora. Mérida og byvandring (M,F)
Dag 4: Stop med tid på egen hånd i Trujillo, Toledo og byvandring (M)
Dag 5: Ankomst Madrid og Panoramatur i bus(M)
Dag 6: Madrid byvandring og egen tid eller Tapas Tour(M)
Dag 7: Zaragoza, byvandring og fællesmiddag(M,A)
Dag 8: Montserratklostret og ankomst Barcelona (M, A
Dag 9: Byvandring og tid på egen hånd samt afskedsmiddag (M,A)
Dag 10: Hjemrejse (M)

M = Morgenmad F = Frokost A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsen program grundet lokale forhold.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst og fællesmiddag (A)

I Lissabons lufthavn bliver vi mødt af vores rejseleder som følger os på hele turen. Efter indkvarteringen på vores hotel, tager vi hul på rejsen ved at hilse på -og skåle med hinanden over en fællesmiddag ude i byen. Vores hotel ligger centralt hvilket gør det nemt for os, også på egen hånd, at udforske og nyde det centrale af byen.  

1255 blev Lissabon Portugals hovedstad. Kort forinden havde det unge kongerige revet sig løs fra Galicien i nord og fordrevet de sidste maurere i syd. Portugals grænser har ikke ændret sig stort siden. I løbet af det 15. og 16. århundrede oparbejdede landet en status som stormagt. Det var blevet en anseelig søfartsnation og Den Nye Verden blev erobret hvilket indbragte kongeriget umådelig velstand. Emperiets rigdom smuldrede herefter i takt med at de mistede handel på tværs af oceanerne . Nedturen kulminerede med det store jordskælv i 1755 som fuldstændigt ødelagde Lissabon. I løbet af det næste århundrede mistede Portugal alle sine kolonier, senest Brasilien i 1822. Op mod 2 millioner portugisere udvandrede over de næste hundrede år. Primært til netop Brasilien samt USA. Ved 1910 revolutionen afskaffedes monakiet og i 1920érne var Portugal tæt på bankerot. Et militærkup i 1926 efterfulgtes af næsten 40 års diktatur. 

Dag 2: Lissabon (M)

Lisboa, der oprindeligt, ligesom Det Gamle Rom, er opført på 7 høje, er blandt Europas smukkeste hovedstæder. Byens centrum, hvor vores fokus vil være, er kludetæppet af forskellige kvarterer med hver deres historie og særpræg. Den første del af dagen vil vi på en byvandring få større historisk og kulturel indsigt i selskab med vores rejsesleder.   
Resten af dagen og aftenen er til fri disposition.   

Lissabon, Portugal
Billede: Lissabon, Portugal.

Dag 3: Tværs gennem Portugal til Évora og Spanien(M,F)

Alentejo-regionens sletter, strækker sig så langt øjet rækker, med vinmarker og korkege. Aletejos hjerte er den gamle universitetsby Évora, med bl.a. sin bymur fra middelalderen og berømte romerske ækvadukt. Her gør vi spændende ophold med en guidet tur blandt imponerende ruiner - Det gamle tempel og de romerske bade, krogede middelaldergader, torvet Praca do Giraldo, katedralen og Gracia-kirken. Måske har du lyst til at besøge San Fransisco-kirken og dens makabre kapel, udsmykket med knogler og kranier fra 5.000 munke. Frokosten er medbragt og nydes i bedste picnic-stil inden vi læner os tilbage i bussen og nyder landskabet passerer forbi frem mod den spanske grænse. Scenen skifter til Spanien men vi bliver i Romeriget i mødet med byen Mérida - Spaniens Rom og hovedstad i regionen Extremadura. Intet sted i Spanien er det romerske præg større end her. Vi skal på en dejlig romersk byvandring og på Det Nationale Museum for romersk Kunst præsenteres vi for historien via spændende og velbevarede artefakter. 

Romersk teater i Mérida i Spanien
Billede: Romersk teater i Mérida i Spanien.

Dag 4: Mérida-Trujillo-Toledo (M)


På ruten til næste bestemmelsessted, gør vi holdt i Trujillo som er rigeligt er præget af kolonitidens velmagtsdage. Conquistadoren Francisco Pizarro, der stod i spidsen (sammen med to halvbrødre) for erobringen af Inkariget i begyndelsen af 1530'erne blev født i byen. Huset hvor han og halvbrødrene blev født ligger her stadig og fungerer som museum. Der vil være en god pause her, til at se sig omkring og spise frokost inden videre færd.
Vi befinder os fortsat i Extremaduraregionen. Navnet antyder at Extremadura er en barsk egn og er historisk også en af Spaniens fattigste (dura betyder hård eller rå).  Det er afsidesliggende og bjergrigt med jorde svære at dyrke. Naturmæssigt, dog en sand perle med naturparker og et rigt fugleliv.
Her er masser af storke på landsbyhusenes tage og græsarealerne er hjemsted for den specielle svinerace Pata Negra, sortfodssvinet. Disse har det godt, der på markerne, omgivet af korkegetræer. De bevæger sig frit, rode efter agern i jorden og rulle sig i mudder hvor de har chancen. Det gør, at vi fra disse grise får den ypperste af lufttørrede skinker på kloden.

Toletum kaldte Romerne byen, hvis oprindelse der er lidt uklarhed omkring. Toledos historie tænkes, at være begyndt omkring det 5. århundrede f.Kr. da en gruppe jødiske rejsende bosatte sig. Sikkert er det at byen kom på Romerske hænder i 193 f.Kr. og da Romerriget gik i opløsning kom Toledo under Vestgoternes herredømme. Vestgoternes rige kom til at udgøre det meste af den iberiske halvø samt det sydvestlige Frankrig og Toledo var hovedby.

I 711 faldt byen til Maurerne der havde mangten i 350 år før den erobredes af Castilliens kristne konge Alfonso VI.    

Tajo-floden ved Toledo i Spanien
Billede: Tajo-floden ved Toledo i Spanien.

Vores hotel ligger centralt og er derfor et godt udgangspunkt for vores individuelle udforskning af denne gamle by. Inden da vil vi foretage en byvandring med vores rejseleder.
De tre Kulturers By - kristne, muslimer og jøder boede og trivedes sammen i århundreder, hvilket har præget arkitekturen; kirkerne, paladserne og de stadig eksisterende moskeer og synagoger. Det lyder ganske romantisk men gennem både det 13. og 14. årh. foretog kongedømmet flere gange masseafbrændinger af jøder. Både jøder og arabere blev ved et dekret helt fordrevet fra Spanien i 1492.
Toledo var Castilliens hovedstad, frem til 1560, da Konge Carlos V flyttede sit hof og administration til Madrid. Landets ledende Biskop har dog fortsat hovedsæde i Toledo. Han er tilknyttet byens meget smukke gotiske katedral, som er udsmykket med en del portrætter fra maleren El Grecos hånd.
El Greco Grækeren, hyldes som en af Spaniens største malere og dette selvom han,  som kælenavnet antyder, var græsk. Domenico Theatopoulos kom fra Kreta hvor han blev uddannet. Han rejste som 26 år ud og etablerede sig som kunstner i hhv. Venedig og Rom. Han kom først til Toledo 10 år senere men boede og virkede her frem til sin død i 1614. I Santo Tome kirken, hænger et af El Grecos mesterværker 'Grev Orgaz’ begravelse.

Dag 5: Toledo-Madrid (M)

Ved ankomsten til Madrid, kører vi en panoramisk rundtur forbi de vigtigste monumenter i Spaniens hovedstad. Vi indkvarteres dejligt centralt i byen, hvor der altid er liv så man med fordel kan gå ud og nyde aftenen i de menneskefyldte gader 

Dag 6: Madrid (M)

Formiddagen står på byvandring i det centrale Madrid. Byens storslåede pladser giver alle et godt udgangspunkt for hver sin del af Madrid. Plaza de España ved statuen af den spanske forfatter Cervantes' helte: Don Quijote og Sancho Panza. Plaza de Oriente, Pladsen ved Kongepaladset med sine 44 statuer af spanske herskere. -16 af paladsets 2800 værelser er åbne for offentligheden og du er inviteret med indenfor. Vi ser Plaza Mayor, Madrids største og vigtigste plads. Med plads til 100.000 personer danner den ramme for både fejringer og demonstrationer. Plaza Santa Ana er udgangspunkt for området "hvor det sner" Barer, teatre, musikere, gadeartister - et herligt område at slå sig ned med en kop kaffe eller una caña - en lille fadøl, efter dagen byvandring. Frokost er i dag på egen hånd, og resten af dagen er til fri disposition. Rejselederen kan give kyndig vejledning i tapaskulturen samt gode steder at besøge. Du kan også vælge at deltage på TAPAS TOUR, hvor vi besøger 3 forskellige tapassteder og får ialt 6 forskellige tapasretter samt en drink hvert sted. TAPAS TOUR skal bestilles hjemmefra og koster 220,- kr. I din fritid er mulighederne mange for såvel museumsbesøg som shopping eller en tur i byens mange grønne parker. Man kan ikke nå det hele så det er fint at gøre sig nogle tanker om sine oplevelsesønsker. Det er forholdsvist nemt at komme rundt med metroen og det vil spare dig for alt for trætte fødder. Er du kunstinteresseret så finder du den ypperste af slagsen her i Madrid. I Den gyldne Kunst-triangel, finder du de tre berømte museer Prado, Thyssen-Bornemisza og Reina Sofía, der tilsammen udgør én af verdens største og bedste samlinger . 

Kongeslottet i Madrid, Spanien
Billede: Kongeslottet i Madrid, Spanien.

Dag 7: Madrid-Zaragoza (M,A)

Zaragoza, Aragoniens hovedstad, smukt beliggende på breden af Ebro-floden. Der vil være et kaffestop (eller to) undervejs, og mulighed for frokost på egen hånd, når vi når Zaragoza. Om eftermiddagen tager vi en tur i den gamle del af byen, hvor vi ser hvorledes byen, også her, er præget i sit udseende af tiderne med romere, muslimer, jøder og kristne. Gode eksempler er bl.a. ruinerne fra Det Romerske Cirkus, Aljaferia-paladset, de mauriske helligdomme og en af baroktidens juveler; Basilica del Pilar. Her støder vi på et værk af endnu en verdenskendt maler; Goya er født i Zaragoza og han har stået for basilikaens freskoer. Middagen er idag inkluderet og vi samles om de mange indtryk vi indtil nu har samlet i rigelige mængder.  

Zaragoza, Aragoniens hovedstad
Billede: Zaragoza, Aragoniens hovedstad.

Dag 8: Barcelona (M,F)

Montserrat er et af de mest anvendte pigenavne i Katalonien - hun er nemlig regionens skytshelgen. Montserrat - Den sorte Madonna, har lagt navn til dette vigtige kloster placeret smukt i mellem områdets specielle og betagende klippeformationer. Vi får tid på egen hånd på klosterområdet. Ved ankomsten til Barcelona by, kører vi en panoramatur, inden vi indlogeres os på hotellet. Herefter bliver du sluppet løs i Barcelona på egen hånd - naturligvis med gode anbefalinger fra rejselederen. Der er meget at fordybe sig i under et ophold i Barcelona, og vi vil lade det være op til hver enkelt om eftermiddagen skal være i Gaudís fodspor. Arkitekten Antoni Gaudis værker er nogle af de ypperste eksempler på Modernismens. Det er svært idag at forstå, at stilen var meget udskældt i samtiden.  Han eksperiementerede med organiske former og anvendte både keramikkakler og smedejern på nye måder. Oplev det evt. selv med en tilkøbstur til "Den ufuldendte Katedral"(Skal bestilles hjemmefra) eller ved selv at besøge bygningerne Casa Battló og Casa Milá tæt på hotellet. Park Guëll hvor han selv boede er et besøg værd, med sin skønhed og ro samt en fantastisk udsigt ned over byen. 

Dag 9: Barcelona (M,A)

Efter morgenmaden tager vi på byvandring i den gamle del af Barcelona og oplever det gamle gotiske kvarter. Barcelona blev grundlagt som romersk koloni med navnet Barcino i slutningen af det første århundrede f.Kr. Byen var omringet af en beskyttende bymur, som man endnu kan se spor af i den gamle bydel. Vi besøger bl.a. katedralen: la Santa Creu, som blev bygget over seks århundreder; man startede med at bygge den i 1298, og den stod endelig færdig i 1890. En anden kirke i området, Basílica de Santa Maria del Mar, "Havets Katedral", ligger i nabokvarteret Born som de sidste 20 år er blomstret op  og blevet meget populært. En tur ad Ramblen er også must i Barcelona med et stop i det populære madmarked La Boquería. Her vrimler det med friske spanske råvarer, og der er rig mulighed for frokost, eller at købe spanske souvenirs, såsom spansk ost, vin og skinke, med hjem. Om aftenen mødes vi til fælles afskedsmiddag på en lokal restaurant, og sammen fordøjer vi seneste ni dages oplevelser på tværs af både Portugal og Spanien. Vi har på én rejse oplevet tre store metropoler og samtidigt besøgt egne og byer som man ikke kommer omkring på en typisk Portugal eller Spaniensrejse.

Dag 10: Barcelona (M)

Formiddagen er igen til egen disposition i Barcelona inden afgangen til lufthavnen og afrejsen hjem til Danmark.

Kort

Rejsen Den iberiske halvø

Rejsen til den Iberiske halvø

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Lissabon, Madrid og Barcelona på dmi.dk her