Skip to main content

Vandreferie i Alentejo

vandringer portugal
Castelo de Vide Portugal
korktræ og vinmark Alentejo Portugal
evora portugal
Marvão portugal
andring langs Vicentina-kysten portugal
Vila Nova de Milfontes Portugal
vandringer portugal
Status:
Udsolgt

Vandreferie i det ægte Portugal

Dramatiske kystlandskaber og smukke strande. Autentiske landsbyer og kulturbyen Évora. Knejsende korkege og små olivenlunde. Høje bjerge og langstrakte sletter samt enestående naturparker er alle ingredienser til denne vandretur rundt i Portugals Alentejo region.

Derfor skal du rejse med os på vandreferie i Alentejo:

  • Du får en aktiv ferie med store naturoplevelser
  • Vandringer i bjergområdet ved naturparken Serra de São Mamede
  • Vandringer ved havet på Vicentina-kysten
  • Sightseeing i kulturbyen Èvora og hovedstaden Lissabon
  • Vidende dansktalende rejseleder

Du får i alt fire vandredage i Portugals billedskønne bondeland fordelt på to etaper; første del i bjergene øst for Lissabon og afslutningsvis ved Vicentina-kysten, syd for Lissabon. Vandringer er blandet med kulturoplevelser, historie og vinsmagning. 

Vandringer i naturparken Serra de São Mamede

Vi lægger ud langt inde i den bjergrige del af landet tæt ved den spanske grænse, hvor du bor i en lille landsby, langt væk fra alting. Har besøger vi, hvad nogle regner for Portugals smukkeste landsby - Castelo de Vide, der har rødder tilbage til middelalderen og de to vandringer bringer dig til naturparken Serra de São Mamede og et par af de små bjerglandsbyer Marvão og Carreiras. Vandringerne leder dig forbi små bondegårde, forladte hyrdehytter, tusinde år gamle stier, naturlige kilder, skov og flotte klippeformationer. Som en naturpark værdig er vi også ude i den helt uberørte natur i bjergene. Netop Alentejo regionen er kendt for sine gode vine og som det hør og bør sig, når vi befinder os i Portugals støreste vinområde, skal vi forbi en af de lokale vingårde til rundvisning og smagning.

Évora

Midt på ugen kører vi tværs over Portugal til Atlanterhavskysten.  På vejen gør besøger Évora, som er Alentejos hovedby og hvis historiske bymidte er fredet af Unesco. Her er skønne brostenlagte gader, utallige kirker, bygninger og monumenter med mauersk og romersk indflydelse, deriblandt ruinerne fra Diana-templet. Den historiske bymidte er omkranset af en mur fra middelalderen.  

Vicentina-kysten og autentiske Vila Nova de Milfontes

Badebyen Vila Nova de Milfontes danner rammen om sidste etape af opholdet på vandreferien. Byen er godt beskyttet i bugten ved flodudmundingen og  byder på dejlige sandstrande og lokalt liv. Du kan se frem til et par vandringer, som er noget anderledes end de første dage. Her venter imponerende kyststrækninger med gyldne strande, sandklitter, klippeskrænter og - igen - uforstyrrede landskaber.  Vandrestierne er det meste af tiden langs kysten mellem de små fiskerlejer og ad de ”hemmelige” stier, som fiskerne har benyttet i århundreder. Her er fredfyldt, store vidder og helt eventyrligt smukt. 

Undervejs bor du på turistklassehoteller.

Vandringerne er i varieret terræn med forskelligt underlag. Ingen særlig vandreerfaring kræves, men en god fysisk form er påkrævet. Vi vandrer ca. mellem 9-16 km pr. dag. 

Kort dagsprogram for vandreferie i Alentejo:

Dag 1: Ankomst Lissabon og kørsel det indre Alentejo (A)
Dag 2-3: Vandringer i naturparken Serra de São Mamede (M,F)
Dag 4: Via Èvora til Vila Nova Milfontes (M,F,A)
Dag 5-6: Vandringer Vicentina-kysten (M,F)
Dag 7: Fridag (M)
Dag  8: Kørsel til Lissabon, sightseeing. Hjemrejse (M)

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold. Alle rejsens elementer vil indgå i rejsen selvom der evt. byttes rundt på programmet.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Lissabon og til det indre af Alentejo (A)

Ankomst med fly til Lissabon, hvorfra vi kører et par hundrede kilometer mod øst til det indre af Alentejo. Vi skal bo i en lille landsby, Alpalhão tær ved naturparken Serra de São Mamede og den spanske grænse.  Allerede på køreturen får du fornemmelsen af de store vidder i området, hvor der er langt mellem husene på sletterne, og hvor store landsbrugsområder med uendelige marker deriblandt olivenlunde, vinmarker og korkege dominerer.  Indkvartering og middag på hotellet.  
 

Dag 2: Vandring Carreiras med picnic-frokost og Castelo de Vide (M,F)

Rejsens første vandring begynder i den lille landsby Carreiras - der er højt beliggende med fin udsigt ud over Alentejo-sletten og til Spanien.

Vi befinder os i naturparken Serra de São Marmede, og ruten bringer dig gennem smukke bjerglandskaber med granitklipper, ældgamle korkege, dværge-ege, eucalyptus- og pinjetræer, olivenlunde og forbi små bondegårde. Rosmarin og lavendel vokser vildt og spreder en dejligt duft. En del af ruten er på den gamle middelaldersti, som er belagt med sten. Underlaget vi vandrer på er en blanding af grus og asfalt.

Vandreskilt og korktræ
Billede: Vinglas og korktræ.

Vores frokost er medbragt picnic. Dagens vandring er ca. 12 km, det meste af ruten forholdsvis flad og en lille del er en smule kuperet. Vandringen slutter i Castelo de Vide, som er en charmerende lille bjerglandsby med smalle brostensbelagte gader, hvidkalkede huse, små pladser og flere kirker. Heraf Santa Maria kirken, som et naturligt peljemærke. Byen stammer tilbage fra middelalderen, hvilket bl.a. ses i de historiske seværdigheder, de monumentale hvælvede bydøre og fæstningen. Det jødiske kvarter med synagogen kommer du også forbi på byvandringen, og det er med rette, at Castelo de Vide betegnes, som en af Portugals smukketste byer. Vi får lidt tid i byen, inden vi kører tilbage til hotellet. 

Autentisk bymiljø ved Castelo de Vide, Portugal
Billede: Castelo de Vide.

Dag 3: Vandring Portagem til Marvão og vingård (M,F)

Bussen bringer os til Portagem, hvorfra dagens vandring begynder. Først passerer du den romerske bro, hvor der i gamle dage blev betalt vejafgift (deraf byens navn). Turen fortsætter på middelalderstier, "single tracks" (smalle stier), og du kommer forbi små landbrug og gennem skov med kastanjetræer og korkege. Området er også domineret af landskab med fine klippeformationer. Turen fra Portagem til Marvão er på ca. seks km og er fortrinsvis kuperert. Det er på denne del, at du kan være heldig at se nogle af naturparkens rovfulge som gribbe eller ørne.

Marvão er en charmerende lille borgby, beliggende på en bjergtop højt oppe på Alentejo-sletten. Herfra er der den skønneste udsigt over dalen med de små landsbyer, Serra de Estrella-bjergene i det fjerne og helt til Spanien. I Marvão går dagligdagen sin stille gang. Der er ikke mange beboere tilbage i byen. Vi slår os ned på en af byens lokale restauranter, hvor vi spiser frokost. Der er tid på egen hånd rundt i byen, inden vi går tilbage til Portagem. Sidste etape af dagens vandring (tre km), går fortrinsvis nedad.

Dagens vandring er ca. 9-10 km og med en del op- og nedstigninger.

På vejen retur til hoteller besøger vi en af de lokale vingårde, hvor der er inkluderet en rundvisning og smagning. Netop Alentejo er kendt for sine prisvindene vine og er Portugals største vinproducerende område. Herefter kører vi til hotellet.

Marvão, Portugal
Billede: Den romerske bro og Marvão.
 

Dag 4: Via Évora til Vicentinakysten (M,F,A)

I dag er det farvel til bjergene og Portugals indre. En længere køretur er forude, som vi passende kan bruge til at opleve en af Portugals kendte kulturbyer og tidligere hovedstad, Èvora.

Vi går en tur i byen sammen,hvor du ser ruinerne af det romerske Diana Tempel med de korintiske søjler samt passerer et par af byens kirker - deriblandt noget så udsædvanligt som et knoglekapel (entré betales direkte). Selve bymidten er spændende og charmerende med spor tilbage til blandt andet mauerne og romerne. 
 
Det romerske Evora-tempel fra det 1. århundrede i byen Evora, Portugal
Billede: Vinmark og de korintiske søjler i Évora.

Dagens sidste etape bringer dig helt ud til Atlanterhavet og kyststrækningen; Vicentina. Byen Vila Nova Milfontes ligger ved Mira-floden, hvis udløb i Atlanterhavet er her. Selvom byen måske ikke er særlig stor, er det en af de lidt større byer på kysten, som lever at turisme og fiskeri. Vi ankommer til hotellet omkring kl. 18.  Vel indkvarteret i Vila Nova Milfontes spiser vi middag.   

Dag 5: Vandring Vicentina-kysten: Vila Nova de Milfontes til Almorgrave (M,F)

I dag skal du vandre ad de smalle stier langs kysten, som for nylig er blevet kortlagt og markeret til en rigtig vandrerute. Ruten er opkaldt efter de lokale fiskere som i generationer har benyttet de små stier, når de var på vej til de gode fiskesteder på klipper og strandene langs kysten.   

Ruten bringer dig ud af Vila Nova Milfontes, hvor du krydser Mira-floden - enten i en lille båd eller i bussen over højbroen - alt efter hvad der er muligt. Stien fører dig gennem landsbrugsområder med kvæg, skovarealer og på stierne langs kysten. Det meste af ruten er forholdsvis flad, men der må påregnes lidt kuperet terræn undervejs. Du har havet på højre side og kan nyde synet af det blågrønne hav, bølgene og de gyldne klipper. Landskabet skifter mellem sandklitter, strandplanter, strande, klipper og uendelige smukke udsigter i horisonten. Kontrasten mellem de gyldne klipper og sandets flere rødlige nuancer, kan man næsten ikke blive træt af. Du går også et stykke på stranden. Vær forberedt på, at du går på varieret underlag, primært sand. Husk badetøj.

Vandringen slutter i fiskerlandsbyen Almograve med en frokost, hvorefter du bliver kørt tilbage til hotellet.

Dagens vandring er ca. 15 km.

Scenisk udsigt ved Vicentina-kysten, Portugal
Billede: Vandring langs Vicentina-kysten.

Vel tilbage i Vila Nova Milfontes er det tid på egen hånd. Du kan slappe af på hotellet, på en af strandene, gå en tur i byen med de små hyggelige gader med hvide huse dekoreret med farverige skodder.

Dag 6: Vandring Vicentinakysten: Porto de Pesca da Lapa das Pombas til Zambujeira (M,F)

I dag starter du næsten, hvor du slap i går. Dagens vandring starter ved naturhavnen i Porto de Peca da Lapa das Pombas, lidt udenfor Almograve.

Landskabet i dag minder om gårsdagens vandring på mange områder. Igen vandrer du langs kystklipperne i klitter og et lille stykke gennem skoven. Du kommer forbi fyrtårnet ved Cabo Sardão, som i foråret huser en ynglende storkekoloni. Om efteråret ses kun de forladte redder på klipperne. Flere steder kommer du højt oppe på klipperne og imponeres af de fascinerende naturkræfter, klippeformationer og den unikke naturoplevelse i det øde kystlandskab. Man fornemmer hurtigt havets kræfter, når man ser, hvordan havet har spist sig ind på kysten, hvilket du tydeligt kan se ved Praia Tonel i slutningen af turen. Der er en stejl nedstigning ved Entrada da Barca, hvor det også er muligt at gå en mindre stejl omvej på nogle få hunderede meter.

Fyrtårnet ved Cabo Sardão, Portugal
Billede: Fyrtårnet ved Cabo Sardão.

Denne lange vandringsdag slutter i Zambujeira, hvor din velfortjente frokost venter. Medbring evt. badetøj, hvis du vil have en dukkert undervejs.  

Dagens vandring er ca. 16 km. Sidst på eftermiddagen er du tilbage på hotellet.

Spektakulær udsigt til Atlanterhavet fra vandring langs Vicentina-kysten i Portugal
Billede: Vandring langs Vicentina-kysten.

Dag 7: Fridag (M)

I dag er der tid til et velfortjent hvil og afslapning. Nyd en af strandene i Milfontes eller slap af på hotellet. 

Har du lyst til flere kilometer i benene, er det muligt med en vandring nordpå mod Porto Covo. Her venter flere fiskestier, sandklitter og uberørte strande. Har du ekstra mange km i benene, kan du evt tage en taxa til Porto Covo og gå hjem til hotellet. 

Kystbyen Milfontes i Portugal
Billede: Solnedgang og husfacade i Milfontes.

Dag 8: Til Lissabon og sightseeing. Hjemrejse (M)

Eftermorgenmad kører vi til Lissabon (ca. 2 timers kørsel), hvor vi ser lidt at byen og der bliver tid på egen hånd til frokost. 
Midt på eftermiddagen transfer til Lissabon lufthavn og hjemrejse.

 

Kort

Kort - Vandrerejsen i Portugal

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Lissabon på dmi.dk her

Gennemsnitstemperaturen på rejsen Autentiske Alentejo

Castelo de Vide: Se døgnsudsigt her

Vila Nova de Milfontes: Se døgnsudsigt her

Praktisk information

Vandreruterne er lette til middel i sværhedsgrad. Der kræves ingen særlig vandreerfaring, men god fysisk form.

Vi vandrer mellem ca. 9-16 km pr. dag i varierende terræn med tid til pauser.

Generelt er terrænet inde i landet mere kuperet med en del op-ognedstigninger.  Kyststierne er uden de helt store op-og nedstigninger, og det meste af underlaget er sand i både løs og fast form. Vi vandrer på stier med forskelligt underlag (sand, grus, græs, sten, jord og på asfalt). 

Der kan være stejlt på enkelte passager, men det er bestemt ikke noget, der dominerer ruterne.

Vi anbefaler, at du forbereder dig på al slags vejr fra høj sol til regnvejr og med flere vejrskift i løbet af dagen. Praktiske forhold betyder, at det kan blive nødvendigt at ændre i programmet, ændre rute, bytte rundt på rækkefølgen eller lignende.

Antallet af km der vandres pr. dag er oplyst omtrendeligt.

Som udgangspunkt følges vi ad som gruppe hele dagen. Bussen transporterer os til turens udgangspunkt og henter os ved slutpunktet medmindre vi starter eller slutter ved vores hotel. Bussen kan som ofte ikke møde os på selve ruten. For gæster, der undervejs, ønsker at afkorte ruten, kan det på enkelte ruter lade sig gøre. Spørg rejselederen, der vil orientere nærmere om de praktiske forhold og på hvilke(n) dag(e), det er muligt.

MEDBRING:
• Vandresko eller -støvler
• Praktisk tøj - lag på lag, til sol og til regn
• Dagtursrygsæk
• Evt. vandrestav
• Snacks og drikkevarer til vandringerne