Skip to main content

Klassiske Kreta

Havnen i Chania, Kreta
Fyrtårnet i Chania, Kreta
Båd i turkisblåt hav, Kreta
Arkadi klostret og æset, Kreta
Udsigt over Agios Nicolaos
Hestevogn i Chania, Kreta
smal hyggelig gade kreta
Strand i Elafonissi, Kreta
Klassisk græsk salat og Knossos palads, Kreta
Status:
Datoer på vej

rejse til kreta

Tag med på en eventyrlig rundrejse på Gudernes Ø

Kulturrejser Europa præsenterer her Kreta fra en helt ny vinkel. Vi tager på en unik rundrejse, der byder på minoisk kultur, græsk mytologi, fantastiske naturscenerier og charmerende lokale landsbyer, hvor livet går sin stille gang.

Kreta er i høj grad kendt som "danskernes ø" med tusindvis af besøgende hver eneste år. På denne rejse begiver vi os dog, sammen med vores fastboende danske rejseleder, væk fra masseturismens alfarvej og på opdagelse i både øst- og vestdelen af den store ø.

Derfor skal du rejse med os på rundrejse på Kreta:

  • Det bedste af Kreta på otte dage
  • Dansk rejseleder der bor på Kreta
  • Du besøger steder på øen - væk fra masseturismen
  • Bo helt centralt i den charmerende by Chania
  • Morgenmad og 7 middage inkluderet
  • Udflugter til store seværdigheder

Knossospaladset, Toplouklosteret og fantastisk natur

Kreta er meget rig på attraktioner. Højdepunkterne for mange vil utvivlsomt være ruinerne af Knossospaladset, det afsidesliggende Toploukloster samt øen Spinalonga. I tillæg til disse kendte seværdigheder vil vi også prioritere at vise meget af det fantastiske og mere ukendte Kreta; bjergtagende naturscenarier inde i baglandet, lokale og hyggelige tavernaer og eksotiske strande med turkisblåt hav. Undervejs kommer vi naturligvis vel omkring Kretas spændende historie og den græske mytologi. Alt i alt vil vi åbne døre, som er lukkede for gængse turister. På rundrejsen bor vi på to behagelige hoteller, Hotel Arkadi der ligger helt centralt i charmerende Chania samt på Hotel El Greco i den hyggelige by Agios Nikolaos i den østlige del af Kreta. 

Velkommen til en Kreta-rejse, der ikke er så klassisk som navnet antyder.

Kort dagsprogram for Klassiske Kreta:

Dag 1: Ankomst Kreta (A)
Dag 2: Akrotiri-halvøen og Chania (M, A)
Dag 3: Eloso og Elafonissi (M,A)
Dag 4: Knossos, Heraklion og Agios Nikolaos (M,A)
Dag 5: Toplou-klostret, Vaí, Kato Zakros og Sitía (M,A)
Dag 6: Spinalonga og Plaka (M,A)
Dag 7: Gortys samt landsbyerne Matala og Spili (M,A)
Dag 8: Tid på egen hånd, hjemrejse (M)

OBS! Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men den kræver en normal fysisk formåen af den rejsende. 
Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Kreta (A)

Vi flyver fra København sen eftermiddag og ankommer om aftenen til Chania lufthavn. Vores rejseleder tager imod os i lufthavnen, og vi kører sammen til Hotel Arkadi der ligger helt central i den charmerende by Chania, og er vores base de næste tre nætter. Efter indcheckning venter en sen aftensmad.

Dag 2: Akrotiri-halvøen og Chania by (M, A)

Vi tager hul på vores Kretensiske eventyr på Akrotiri-halvøen  hvor vi begynder med et besøg i Agia Triada klostret - den hellige treenighed.

Agia Triada-klostret på Kreta
Billede: Agia Triada klostret.

Klostret, der blev opført af to venetianske brødre i 1600-tallet, er et ualmindeligt flot bygningsværk. Indgangspartiet er imponerende og inde i klostrets kirke findes et smukt alter og en fin samling ikoner fra 1500-tallet. Klosteret har i nyere tid også fungeret som teologisk institution og præsteseminarium. Munkene på stedet producerer både vin og olivenolie, som de sælger i den lille kloster-butik (kun kontantbetaling).

Agia Triada klostret og Marathi-stranden på Kreta
Billede: Agia Triada klostret og Marathi stranden.

Herefter går turen til den smukke Marathi strand med sit krystalklare vand. Her vil der være god tid til at indtage frokost på af strandtavernaerne (ikke inkluderet).

Chania behøver ingen større introduktion. Det er Kretas bedst kendte by med sin smukke venetianske havn. Vi starter med en byvandring ad brostensbelagte gader i selskab med vores rejseleder, som følger os hjem til hotellet efter endt byrundtur.  Der er selvfølgelig ogå mulighed for at opleve byen på egen hånd, og selv finde hjem til hotellet.  Vi mødes ved aftenstide på hotellet og følges til en lokal Taverna aftens middag venter på os.

Dag 3: Kretas vestkyst (M,A)

I dag skal at udforske Kretas bagland på den vestligste del af øen.

Dagens første besøg er i distriktet omkring byen Kandanos, der af nazisterne blev totalt destrueret under Anden Verdenskrig. En stor del af Kandanos' indbyggere blev myrdet som hævn for, at den græske modstandsbevægelse havde dræbt 25 tyske soldater. Den voldsomme historie står i kontrast til vores lille kaffestop i den hyggelige nabolandsby Elos. Viser vejret sig fra sin varmere side, kan man evt. prøve en frappé, som grækerene typisk indtager om sommeren - skummende og forfriskende iskold kaffe. 

Vi kører efterfølgende ud til den øens vestligste kyst og skuer ud over den utroligt smukke Elafonissi strand - en af Kretas absolut smukkeste. Frokosten indtages på en klassisk græsk taverna (ikke inkluderet).

Den utroligt smukke Elafonissi strand, Kreta
Billede: Den utroligt smukke Elafonissi strand.

Dagens program slutter tilbage ved hotellet, hvor der er tid til afslapning, inden den inkluderede aftensmad.

OBS! Såfremt vejrguderne ikke tillader et besøg ved Elafonissi stranden tager vi istedet til Vouves. I byen Vouves skal vi se et af verdens ældste oliventræer, som er fredet og optaget på Kretas liste over kulturarv. Træet, som stadig er produktivt, er anslået til at være over 2.000 år gammelt, og forskere fra Kretas Universitet mener endog, at træet kan være op til 4.000 år gammelt.

Dag 4: Knossos og Heraklion (M,A)

Efter vi har pakket kufferten, tager vi afsked med Vestkreta og begiver os østover og et besøg på Kreta er naturligvis ensbetydende med et besøg på Knossos.

Ruinerne af det berømte Minoriske palads kan dateres tilbage til bronzealderen (ca.1900-1600 f.Kr.) og ligger i udkanten af Heraklion. Der er beboelseslevn, der kan føres helt tilbage til ca. 6000 f.Kr. Udgravningen og den delvise genopbygning af paladset tilskrives englænderen Arthur Evans, som i 1900 begyndte at udforske området. Der er mange myter og historier knyttet til både tiden og stedet. Dette hører vi mere om på denne spændende odyssé langt tilbage i tiden.

Knossos var i bronzealderen den største by på den græske ø Kreta
Billede: Knossos.

I storbyen Heraklion skal vi besøge det arkæologiske museum, der huser en imponerende minoisk samling.

Dagens rejse slutter med ankomsten til byen Agios Nikolaos og Hotel El Greco som vil være vores base de næste tre dage. Middagen spiser vi på hotellet.

Dag 5: Kretas østkyst (M,A)

Det er nu tid til at udforske Kretas østkyst, der er ukendt for mange, men uovertruffen i sin skønhed. Vi besøger først Toplou-klostret, der spillede en vigtig rolle i opstanden mod henholdsvis tyrkerne og nazisterne, da klostret fungerede som skjulested for modstandsbevægelsen.

Vi kører efterfølgende til den smukke strand Vaí med den største naturlige palmeskov i Europa. Kato Zakros er et specielt og afsides sted. Her finder vi ruiner fra et minoisk palads, en helt igennem fantastisk natur og en øde strand. Her i denne søvnige kystby er det tid til frokost (ikke inkluderet).

Tilbage på hotellet nyder vi en fælles middag, og resten af aftenen kan evt. benyttes til at nyde en drink på en af byens hyggelige barer.  

Dag 6: Spinalonga (M,A)

Havnebyen Plaka er næste stop på vores rejser, og herfra sejler vi til øen Spinalonga. Spinalonga er bedst kendt som tidligere spedalskkoloni, dog er en øen mere end det. I mere end 1000 år har Spinalonga været under mange forskellige folkeslags herredømme, og øen er ét stort fort bygget af skiftende besættelsesmagter bl.a. venetianerne og ottomanerne(tyrkerne).

Den forhenværende ø for spedalske, Spinalonga ved Kretas kyst
Billede: Øen Spinalonga.

I 1903 blev Spinalonga udpeget til spedalskhedskoloni til trods for at øen på dette tidspunkt var beboet af tyrkiske muslimer. Disse flygtede selvsagt, da de første spedalske blev sejlet til øen. Antallet af tvangsflyttede spedalske indbyggere steg i disse år til ca. 400, hvilket har været ganske meget øens størrelse taget i betragtning – omkredsen på Spinalonga er mindre end én km. Kolonien lukkede i 1957, da behandling af spedalskhed var blevet mulig og øen har siden været ubeboet.

Vi er tilbage i Agios Nikolaos sidst på eftermiddagen, hvor der er tid til lidt afslapning inden den fælles middag.

Dag 7: Kretas sydkyst (M,A)

Vi har kørt langs Kretas nordkyst, udforsket øens vestlige og østlige sider, og nu er turen kommet til Kretas uspolerede og spændende sydkyst.

Vi siger farvel til Agios Nikolaos og begiver os til de arkæologiske udgravninger af byen Gortyn. Da romerne indtog Kreta blev Gortyn provinshovedstad. Senere i år 826 blev byen ødelagt af arabere. Der er fundet fragmenter af bl.a. bymur, teatre, templer m.m., som kan dateres tilbage til 500-tallet.

Den smukke naturstrand Matala, Kreta
Billede: Den smukke naturstrand Matala.

Matala er den smukke naturstrand, hvor Zeus ifølge myten svømmede i land i skikkelse af en hvid tyr med Europa siddende på ryggen. I nyere tid er Matala og dens grotter kendt som et tilholdssted for hippier. Det er muligt at spise frokost på stedet før turen fortsætter til landsbyen og bjergoasen Spili. Byens vartegn er det karakteristiske springvand på centraltorvet. Her fosser rent drikbart kildevand ud af løvehoveders mund. I byens små fine butikker sælges alt fra lidt kunsthåndværk og porcelæn til lokalproduceret honning, olivenolie og den lokale brændevin Rakí. Vi indlogerer os den sidste nat på Hotel Arkadi, hvor det hele startede og mødes senere til en hyggelig afskedsmiddag på en lokal Taverna.

Bjergoasen Spili med det karakteristiske springvand, Kreta
Billede: Bjergoasen Spili med det karakteristiske springvand.

Dag 8: Tid på egen hånd samt hjemrejse (M)

Dagen i dag er frem til afrejse til fri disposition. Vi gør opmærksom på, at værelset skal forlades om formiddagen, men bagagen bliver naturligvis opbevaret for os indtil afrejsen. 

Kort

Kort over rejsen til Kreta

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Chania på dmi.dk her

Vejret på Kreta

Se andre populære rejser her