Skip to main content

På rundrejse i Israel

rundrejse i Israel I biblens fodspor

Med Kulturrejser Europas 8 dages rundrejse i Israel fik jeg endelig indfriet et brændende ønske om at besøge Israel og gå i de bibelske fodspor fra vugge til grav. En rejse, der ikke blot levede op til mine (høje) forventninger, men langt oversteg dem. Israel – vi ses igen!

Et stort ønske blev indfriet

I mange år har jeg gået med et brændende ønske om at komme til Israel og gå i de bibelske fodspor. Ikke fordi jeg er specielt religiøs, men mere fordi jeg er fascineret af historien om Jesu liv og færden.
 
Der har gennem årene været mange spændende dokumentarer, specielt på DR, og disse har kun givet mig yderligere lyst til at tage afsted og udforske dette spændende område. Jeg har dog ikke helt haft mod på at gøre det på egen hånd. Så derfor blev jeg begejstret, da jeg fandt denne grupperejse, som dækkede stort set alle mine ønsker, samtidig med, at alt var professionelt arrangeret, og man fik fortalt alle de spændende historier og blev guidet til alle de rigtige oplevelser. Vi starter med begyndelsen.

Selv om området har mange tusinde års historie på bagen, og mange kulturer og religioner har sat sine spor, starter min rejse i Jesu fodspor med begyndelsen, nemlig et besøg i Nazaret. Det var jo her, Maria og Josef boede, og i henhold til overleveringerne her, ærkeenglen Gabriel kundgjorde overfor Jomfru Maria, at hun var svanger med Guds søn.


Billede: Nazaret.

I Nazaret besøger vi Bebudelseskirken, der er en stor og moderne kirke fra 1969 bygget hen over den 2000 år gamle landsby. Det er en kæmpe oplevelse at komme indenfor og besigtige grotten, hvor englen skulle have vist sig. Specielt for kirken er også, at katolske menigheder fra mange lande har doneret tavler eller mosaikker med Maria og Jesusbarnet afbildet i forskellige fortolkninger. Maria ses i mange afskygninger og fremstår både lysere eller mørkere i huden og med forskellige klædedragter som fx en japansk kimono. Vi bruger lang tid på at nærstudere billederne.

Fra romersk storhedstid over tempelridder-perioden til dags dato

Vi lader de bibelske spor ligge for en stund, og fortsætter ud mod kysten, hvor vi først besøger udgravningerne af ”Caesarea”, den gamle havneby anlagt i det sidste århundrede f.Kr. af Kong Herodes den Store og opkaldt efter Kejser Augustus.

Herfra springer vi godt 1100 år frem i tiden, når vi besøger Akko-bugten, som gemmer på et kæmpe befæstningsværk med både bymur, voldgrave, tårne og underjordiske tunneler. Alt sammen stammer fra perioden med tempelriddere og korstogene fra Europa. Dagen afrundes i den moderne havneby Haifa, og vi nyder udsigten over Bahai-haverne, der er anlagt på 19 terrasser ned ad Karmelbjerget. Det har været en lang men yderst interessant dag og start på turen.

Læs en rejseberetning fra Libanon


Billede: Bahia-haverne i Haifa.

Tilbage på sporet

Jeg har glædet mig til i dag. Vi fortsætter turen rundt i Jesu fodspor. Vi lægger ud med en sejltur på Genesaret Sø, og tankerne ledes automatisk hen på Matthæusevangeliet og ”vandringen på søen”, der handler om at være stærk i troen.

Efter sejladsen får vi det smukkeste udsyn over søen fra Saligprisningernes Bjerg. Det var her, Jesus holdt sin bjergprædiken, og bl.a. taler om ”ikke at kaste perler for svin” og om ”at se splinten i sin broders øje, men ikke lægge mærke til pælen i sit eget”.


Billeder: Genesaret Sø / Blå gyde i Safed.

Sidste stop her i formiddag er kirken i Tabgha, hvor legenden fortæller, at Jesus bespiste flere end 5.000 mennesker med to fisk og 5 brød efter sin bjergprædiken.

Ved middagstid kører vi op i højlandet og gør stop i byen Safed. Her stifter vi for første gang bekendtskab med jødedommen og besøger en synagoge. Her bliver der også tid til at spise lidt frokost, kigge i de mange små kunstbutikker og smage på appelsiner og granatæbler.

Her kan du læse en rejseberetning fra Jordan og her kan du læse om nyttige rejsetips og viden

Fra vugge til grav

I modsætning til andre rundrejser, jeg har været på, hvor vi dagligt skiftede hotel, tilbringer vi på denne tur flere nætter på samme hotel. Vi er sluppet for at pakke kufferten hver morgen og have den med på bussen. Det er først i dag på fjerdedagen, at vi skal bekymre os om at pakke. De næste to nætter er i Jerusalem, og så yderligere to nætter i Tel Aviv.

Vi kører til Betlehem, hvor vi kommer forbi hyrdernes mark. De fleste af os genkalder os juleevangeliet, hvor stjernen viser sig på himlen, og englen forkynder at Frelseren er født. Herefter kører vi til Fødselskirken, der er bygget på det sted, hvor stalden lå og Jesus blev født, svøbt og lagt i krybben.


Billede: Fødselskirken i Betlehem.

Man kan næsten ikke stå på stedet uden at blive en smule påvirket af stemningen, lysindfaldet og røgelsen i den græsk-ortodokse kirke, der i dag ligger på stedet. Om aften kommer vi til Jerusalem, og som Jesus kom ridende på et æsel Palmesøndag kører vi også op på Oliebjerget, hvorfra vi kan spejde ind over den gamle by med Tempelbjerget og Klippekuplen som pejlemærke.

Ved foden af Oliebjerget ligger Getsemane Have. Det er et helt fantastisk og fredfyldt sted med store oliventræer, der er op til 2000 år gamle. Hvis de træer kunne tale, kunne de sikkert fortælle mange og gode historier. Det var jo netop her, Jesus blev forrådt af Judas om aftenen efter den sidste nadver. I morgen skal vi selv ind i den gamle bydel, hvor vi bl.a. skal besøge Gravkirken, og så får vi ligesom afrundet historien og Jesu liv og færden, nøjagtig hvad jeg gerne ville opleve på denne tur.

Her kan du læse mere om rundrejsen i Det Hellige Land - Israel.

I harmoni og sameksistens

Vi står tidligt op for at komme ind til den gamle bydel af Jerusalem, som vi kiggede ind over fra Oliebjerget i går aftes.
Første stop er Grædemuren eller Vestmuren som den også kaldes. Her står vi lige midt i brændpunktet mellem de tre store monoteistiske religioner; kristendommen, jødedommen og islam. Tempelbjerget, som Grædemuren er en del af, tilhører i dag muslimerne. Det er her Al-Aqsa moskéen ligger, og det var herfra Muhammed fór til himmels på sin bevingede ganger. Det var også her både Salomons tempel og Kong Herodes den Stores tempel lå, og netop Grædemuren, som er den eneste tilbageværende del af tempelkomplekset, er i jødedommen det helligste sted. For kristne har stedet også betydning, da det var her, Abraham blev udfordret af Gud og skulle ofre sin søn Isak, som dog blev skånet i sidste øjeblik.


Billeder: Jerusalem / Grædemuren.

Vi har god tid til at indsnuse stemningen ved Grædemuren og særligt iagttage de ortodokse jøders bønneritualer. Ganske interessant er det også at se, hvor forskellige klædedragterne er mellem de sefardiske og de ashkenaziske jøder.

Smertens vej

På vores videre færd gennem Jerusalems gamle bydel går vi ad ”Via Dolorosa”, som var den vej Jesus gik med korset over skulderen. Ruten markeres af 14 stop, der også kaldes ”korsets stationer”. Undervejs dvæler vi ved historierne og Pontius Pilatus, Simon af Kyrene, og Veronica og sveddugen.


Billeder: Via Dolorosa.

Endelig når vi frem til Gravkirken på Golgata, og de sidste 5 stop på smertens vej ligger ved og i selve kirken. Det er her, Jesus korsfæstes, udånder, salves og lægges i graven. Der hersker en nærmest andægtig stemning i kirken, og der er mange besøgende med forskellige religiøse tilhørsforhold. Selve kirken deles i dag af 6 kristne trossamfund; græsk-ortodokse, armensk-apostolske, romersk-katolske, koptiske, etiopiske og syrisk-ortodokse har hver deres områder, og det afspejler sig i udsmykningen af kirken.

En stor mundfuld

Efter de spirituelle oplevelser i det gamle Jerusalem går vi op igennem tiden. Eftermiddagen skal bruges på Yad Vashem, Holocaustmuseet. Indtil videre har vi kredset meget omkring kristendommen, men det her er et vigtigt kapitel af Israels og jødernes historie, så det skal vi naturligvis også prioritere. Museet blev opført i 1950’erne på Herzel-bjerget lidt udenfor centrum. Det er senest udbygget i 2005, og i dag, udover at være et mindesmærke, rummer det også det historiske museum, mindehallen, arkiverne og en kunstafdeling.

Få et overblik over vores kulturrejser her.


Billede: Fra Yad Vashem, Holocaustmuseet.

Vi lægger ud med at besøge mindesmærket over de ca. 1,5 mio. dræbte børn - svarende til 25% af de i alt 6 mio. jøder, der blev ofre for Nazi-Tysklands holocaust. Det er et lille men yderst effektfuldt mindesmærke, og vi er alle påvirkede af stemningen og meget tavse, da vi kommer ud igen. 

Lige ved siden af ligger ”Retfærdighedens Sti”. Den er flankeret af flere end 2.000 træer, der hver især er dedikeret til en eller flere navngivne personer, typisk modstandsfolk fra Europa, der har hjulpet med at redde jødiske liv. Ét træ har ikke noget navn, men er tilegnet et helt land; det danske folk! Forklaringen hertil skal findes i den måde danskerne stod sammen på og hjalp til under jødeflugten fra Danmark til Sverige i oktober 1943, hvor næsten 95% af de danske jøder slap ud af landet, og dermed undgik at blive arresteret og deporteret. Her blev vi alle fyldt med national stolthed for en stund.

På egen hånd gik vi gennem den store museumsbygning og studerede selv de mange plancher og udstillede artefakter. Det er et tungt kapitel, så der er meget stille, da vi samles i bussen igen. Alle indtrykkene skal lige fordøjes, men heldigvis venter der en ny og spændende dag i morgen.

Se oversigten over vores rejser til Mellemøsten her.

Ørken og hav

Vi starter tidligt efter morgenmaden og kører mod Vestbredden og Judæa-ørkenen. Dagens første stop bliver Qumran. Det var her, man fandt Dødehavs-rullerne - en helt fantastisk historie, som jeg faktisk intet kendte til i forvejen. 

Mellem 1947 og 1956 fandt man flere end 800 skriftruller i grotterne og området. De fleste er skrevet mellem 2. årh. f.Kr. og 1 årh. e.Kr., og blandet andet har man fundet størstedelen af det gamle testamente, inkl. Mosebøgerne og Salmernes Bog.

Efter Qumran kører vi videre sydpå, og i horisonten tårner en bjergskråning sig op. Vi er nået frem til næste stop; Masada. På toppen af bjerget ligger et naturskabt plateau, og det var her Kong Herodes den Store opførte sit fæstningsværk. Vi skal se ruinerne af Nord-Paladset, det romerske badehus, cisternerne, lagerbygningerne og meget mere.


Billeder:
 Qumran / Masada.

Udover Herodes’ stort anlagte fæstning gemmer Masada også på gode historier, bl.a. om Zeloterne, den jødiske oprørsgruppe, der nægtede at overgive sig til romerne, som ellers havde indtaget resten af området ved Judæa.

Vi har allerede oplevet meget i dag, men nu venter noget, jeg virkelig har glædet mig til. Fra toppen af bjerget ved Masada kan vi allerede se det, og nu tager vi dertil; Det Døde Hav. Det her bliver en oplevelse udover det sædvanlige. Saltindholdet i Dødehavet er så koncentreret, at det ligger over 30%, og det giver en naturlig opdrift. Vi skal naturligvis prøve kræfter med elementerne, og det er svært for mig at beskrive følelsen. Jeg tror det skal opleves på egen krop. 

De sidste dage

Godt trætte og mættede med nye indtryk og gode historier kører vi mod Tel Aviv, hvor vi skal tilbringe de sidste to dage af denne rundrejse. Det skal gøre godt med afslapning og tid på egen hånd, og jeg tænker at de næste par dage skal bruges på stranden og en dukkert i Middelhavet. Og så vil jeg ellers bare slentre rundt i byen og suge de mange indtryk til mig, inden turen går hjem til Danmark.


Billeder: Livlige og farverige Tel Aviv.

Jeg har virkelig fået opfyldt mit ønske om at besøge Israel og gå i de bibelske fodspor, og som en bonus har turen været så veltilrettelagt og indholdsrig, at jeg har mange flere oplevelser med hjem end jeg overhovedet kunne forestille mig.

Her kan du læse mere om rundrejsen i Det Hellige Land - Israel.

Er du interesseret i rundrejser? Du kan finde alle Kulturrejser Europas rundrejser her, og vores oversigt over rejser til Israel her

Søg rejse
Vælg kun det, som du synes er vigtigt