Skip to main content

Betagende Balkan

Rejser til Balkan
Café i Mostar i Bosnien og Herzegovina.
Bosnien Herzegovina Neretna floden
Bosnien Herzegovina - Sarajevos gamle bydel
Morgensolen over Zagreb i Kroatien.
Kroatien - begravelsesplads i Zagreb
Bosnien Herzegovina - Banja Luka
Dubrovnik i Kroatien
Dubrovniks gader
Pris fra:
12.495,-
Dage:12
Bestil rejse

Betagende Balkan - 4 lande på én rundrejse

- Det gode, det grusomme og det virkeligt smukke.

Det er et skatkammer af historie, arkitektur og kultur fra mange tusinde år, der åbner sig for os med medrivende og dramatiske fortællinger om krige og kærlighed - hvis lige ikke findes andetsteds i Europa.

Betagende Balkan er en storslået rejse, hvor seværdighederne fra UNESCO’s liste for verdenskulturarv står i kø, og hvor programmet er så afvekslende, at hver dag bliver en oplevelse der sent vil blive glemt. Balkan er fra naturens side skabt så frodigt og smukt, at det er vanskeligt at forestille sig de gribende hændelser området har gennemgået og overlevet.

Derfor skal du rejse med os til Balkan:

  • Besøg i fire lande
  • Mange måltider inkluderet
  • Besøg i Unesco-byerne Mostar, Split og Dubrovnik
  • Udflugter dagligt
  • Dansktalende rejseleder

Storslået og mindeværdig rejse

Undervejs møder vi den gæstfrie og stolte slaviske folkesjæl, hvor livsglæden slår følge med melankolien og skaber den intense stemning, der er hele Balkans bankende hjerte. Tilsæt en mangefacetteret og velsmagende gastronomi, behagelige hoteller og en dygtig dansktalende rejseleder - så er alle elementer på plads til en storslået og mindeværdig rejse.

Kort dagsprogram for betagende Balkan:

Dag 1: Ankomst til Zagreb (A)
Dag 2: Zagreb byrundtur. Zagreb - Beograd. (M,A)
Dag 3: Beograd(M)
Dag 4: Beograd - Sarajevo - stop i Sremska Mitrovica (M,A)
Dag 5: Sarajevo. Byrundtur, besøg tunnelerne. Middag på restaurant (M,A)
Dag 6: Sarajevo - Mostar. Byrundtur i Mostar (M,A)
Dag 7: Mostar - Budva. En dag i bjergtagende natur. Byrundtur i Kotor (M,A)
Dag 8: Budva på egen hånd, eller tilvalgs udflugt til kongebyen Cetinje og besøg i drypstenshuler (M,A)
Dag 9: Budva - Dubrovnik. Byrundtur i Dubrovnik (M,A)
Dag 10: Fridag i Dubrovnik eller tilvalgs mini cruise i det Adriatiske øhav med frokost (M)
Dag 11: Dubrovnik - Split. Rundvisning i Split (M,A)
Dag 12: Hjemrejse fra Split (M)

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Zagreb (A)

Vi ankommer om aftenen og kører til vores hotel i Zagreb. Derefter tager vi på restaurant og siger velkommen til en sen middag.

Dag 2: Zagreb byrundtur. Kørsel til Beograd, middag på restaurant  (M,A)

Efter at have indtaget en tidlig morgenmad tager vi på guidet rundvisning i den gamle bykerne i Kroatiens hovedstad, Zagreb. Med sin en million indbyggere er det landets største by.
Vores byvandring er til fods, og vi lægger bl.a. vejen forbi den imponerende katedral, som oprindeligt stammer helt tilbage fra 1093. Byvandringen fører os også til den centrale Jelacic plads, og det lokale marked med det vidunderlige farverige syn af de lokale bønders friske høst af frugt og grønt.
Den gamle bydel har også et særligt kulturelt område - Donji grad - med mange officielle bygninger, museer og St. Marka Kirken med sit smukt dekorerede tag, som vi også kommer forbi.


Billede: Zagreb

Besøget i Zagreb er måske et fransk visit, men en god indgang til Kroatien og kontrasterne til resten af Balkan. Vi kører turen til Beograd ad motorvejen og krydser grænsen til Serbien en times tid før ankomsten sidst på eftermiddagen. Vi indlogerer os på hotellet i centrum, og tager sammen på en god lokal restaurant i byen.

Dag 3: Beograd. (M).

Vores møde med Serbien starter for alvor i dag i hovedstaden Beograd, som er en modsætningernes by. En gammel by med over 7000 års historie, og hovedstad i Serbien siden år 1403. I dag er den også en af de mest trendy byer Europa med stor tiltrækning på især unge mennesker. Den geografiske placering hvor floderne Sava og Donau mødes markerer også, at det er et grænseland. Her var grænsen mellem det Østrig-ungarske rige og det Osmanniske rige, og ligeledes grænsen mellem den pannonianske slette og Balkan. Byens strategiske position har også betydet, at den har været omdrejningspunkt om utallige krige, som gennem historien har sat sit til tider meget voldsomme præg på byen og landet, og hvor noget stadig er synligt. Vi tager på en guidet rundtur i byen og besøger nogle af de mest betydningsfulde steder, som f.eks. Kalemegdan fortet, som knejser over Donau og kommer ligeledes til Sankt Sava katedralen, som er den næststørste ortodokse katedral i verden. Vi kommer også til det charmerende Skadalija kvarter med intime restauranter Balkan style og langs Donaus bredder, hvor meget af den nyeste byudvikling mht. rekreation foregår.


Billede: Beograd

Aftenen har vi på egen hånd, og mulighederne er mange for at finde charmerende lokale restauranter, der syder af og svælger i de helt traditionelle og folkelige Balkankøkken og livsstil.

Dag 4: Beograd - Sarajevo - stop i ruinbyen Sremska Mitrovica (M,A)

Vi forlader Beograd efter morgenmaden og sætter kurs mod det ægte Balkan og det sammensatte og magisk smukke land Bosnien. Undervejs laver vi et stop i den serbiske by Sremska Mitrovica, hvor vi under kyndig vejledning fra vores lokalguide hører om byens meget lange historie. Byen er i lighed med Beograd over 7000 år gammel og her findes stadig ruiner fra den romerske by Sirmium som lå her. Under anden verdenskrig var byen besat af akse magterne, og blev overdraget til Kroatisk herredømme. Efter krigen blev den en del af det nyoprettede Jugoslavien. I dag en mindre og ganske hyggelig by, og et godt sted at gøre stop for en lille udflugt og frokost. Vi fortsætter mod et af rejsens højdepunkter, Sarajevo, som er en sand smeltedigel af kultur, historie, krig, og politik. Ankomsten er sidst på eftermiddagen, hvor vi indlogerer os på hotellet i centrum. Efter aftensmaden på hotellet er der tid til at snuse lidt rundt på egen hånd, og fornemme den særlige stemning, som byen er kendt for.


Billede: Saravejo

Dag 5: Sarajevo med guide, og på egen hånd (M,A)

I flere århundereder har Sarajevo været et lokalt religiøst og kulturelt centrum, som også har tiltrukket sig opmærksomhed udover landets grænser.  De seneste 100 år har Sarajevo tre gange været centrum for Europas og hele verdens opmærksomhed. I 1914 for mordet på den østrig-ungarske ærkehertug Franz Ferdinand, i 1984 da byen var vært for vinter OL, og under Balkan krigene fra 1992-95. Mange har stadig billederne af den bombede markedsplads, rapporterne om snigskytterne, udhungringen af en befolkning under belejring på nethinden.
Vi tager med lokalguide rundt i den gamle bydel. Her besøger vi bl.a. Gazi Husrev-beg Moskéen, som betragtes som den vigtigste muslimske bebyggelse i landet. I den gamle bydel besøger vi også den gamle bazar, Bascarsija og den serbisk-ortodokse katedral.


Billede: Gazi Husrev-beg Moskéen

Eftermiddagen har vi på egen hånd og man kommer ikke til at kede sig. Det centrale Sarajevo er oplagt at udforske til fods, hvad enten man vil besøge museer, se flotte bygningsværker, shoppe, slentre, eller falde i et med omgivelserne og betragte det fantastiske leben fra en af de mange caféer. 

Om aftenen tager vi samlet på en god lokal restaurant, og smager på det bosniske køkken.

Dag 6: Sarajevo - Mostar, Håbets tunnel, og guidet rundtur (M,A)

Vi skal til at tage afsked med Sarajevo efter morgenmaden, men laver et besøg til byens berømte tunnel, som ligger ved byens lufthavn. Tunnellen var en livsnerve under belejringen af Sarajevo, og blev bygget af den bosniske hær i sommeren 1993. Indtil da var Sarajevo blevet afskåret fra omverden af serberne, men med tunnellen fik de mulighed for at transportere våben, mennesker og nødhjælp ind til den nødlidende by. Tunnellen fungerer i dag som et museem over krigens rædsler, og er et virkelig spændende besøg. 

Efter besøget ved tunnellen bevæger vi os sydover mod et af kendteste steder i hele Bosnien, Mostar. Den største befolkningsgruppe i byen er kroatere, der udgør cirka 60 procent, mens bosniere udgør cirka 40 procent. Før krigen var Mostar en af de mest etnisk blandede byer, hvor serberne udgjorde omkring 30 procent af byens befolkning. Byen er dog stadig i dag ret opdelt, og har primært kroaterne på den vestlige side af floden og bosniere på den østlige side. Efter vi har installeret os på hotellet tager vi på rundtur i den smukke by. Vi bliver guidet af en lokalguide, hvor et højdepunkt er den smukke gamle stenbro over Neretva floden, som er en velbevaret arkitektonisk perle fra det 16. århundrede i den Osmanniske periode. Broen optræder på UNESCO's liste for verdenskulturarv.

Vi spiser aftensmaden på hotellet og har resten af aftenen til at gå på opdagelse i de små stenbelagte gader, og nyde hvad markederne, eller beværtningerne tilbyder.


Billede: Mostar ved Neretva floden med den smukke gamle stenbro

Dag 7: Mostar - Budva (Mne). (M,A)

Dagen tager os dybere ind i det fascinerende Balkan på turen til Montenegro. Det bliver også dagen, hvor vi kommer til kyststrækningen, der af mange betegnes som en af de flotteste i verden.
Inden vi når til kysten i Montenegro skal kommer vi gennem nogle fantastiske naturscenerier i de bjergrige egne af det østlige Bosnien.
Her er både frugtbare områder, samt golde og øde egne. Vi kommer bl.a. gennem byen Trebinje, der under balkankrigen var en stor base for den jugoslaviske hær, som herfra styrede belejringen og bombardementerne af Dubrovnik, som vi besøger senere.
Ikke længe efter Trebinje ankommer vi til Montenegro, hvor vi hurtigt nærmer os kysten og det azurblå Adriaterhav. Inden ankomsten til vores hotel besøger vi middelalderbyen i Kotor, som også er på UNESCO's liste for verdenskulturarv. Beliggende ud til den dybe og meget smukke bugt ligger her en meget velholdt middelalderby, der er omkranset af blåt hav og høje bjerge som ligner en skøn blanding af norske fjorde med middelhavsstemning. Her har vi guidet rundvisning inden vi fortsætter til hotellet i Budva regionen, hvor vi ankommer sent på eftermiddagen. Tillader vejret det burde der være en chance for at tage sig en aftendukkert i havet.  Vi spiser aftensmaden på hotellet.


Billede: Kotor

Dag 8: Fridag i Budva eller tilkøbsudflugt til den gamle kongeby Cetinje og besøg i drypstenshuler. (M,A)

Denne dag kan man tage som den rene afslapning i Budva, eller man kan få en oplevelse af et andet Montenegro borte fra kystens tiltagende masseturisme med et interessant besøg i den tidligere kongeby, Cetinje. 

Turen går gennem bjergene, hvor vi ser flere af de flotte landskaber som Montenegro er så kendt for til vi kommer gennem Cetina dalen, hvor Cetinje ligger for foden af Lovcen bjerget. Cetinje var hovedstad i Montenegro indtil slutningen på 1. verdenskrig, hvor riget blev indlemmet i Kongeriget af serbere, kroatere og slovenere. Da Montenegro blev republik i Jugoslavien efter 2. Verdenskrig blev Podgorica (tidl. Titograd) hovedstad. Efter selvstændigheden er Cetinje igen hovedstad de jure, og huser også præsidentens bolig. De facto hovedstad er Podgorica, hvor hele landets administration er samlet inklusiv landets parlament.

Vi tager på en guidet byvandring med lokalguide og får byens og landets historie fortalt. Samtidig bliver vi mødt af et væld af ældre arkitektur, som det er vanskeligt at finde finere i Montenegro. Efter rundvisningen er der tid på egen hånd, hvorefter vi tager på en lokal restaurant og får en 3 retters menu (drikkevarer ikke inkluderet). Efter frokosten tager vi til Lipska grotterne som ligger ca. 6 km udenfor Cetinje. En tur i underverdenen, der er et helt fanstastisk skue.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til hotellet i Budvaregionen og får aftensmad på vores hotel.

Her får vi en guidet rundtur i Cetinje med lokalguide, som viser os nogle af de flotte gamle bygninger 

Dag 9: Budva - Dubrovnik. Byrundtur i Adriaterhavets perle (M,A)

Vi tager afsked med Montenegro efter morgenmaden, hvor vi kører mod Kroatien og den sydligste region Dalmatien. Her finder vi det som landet er mest berømt for - nemlig Adriaterhavskysten - og særligt "juvelen i kronen" Dubrovnik, hvor vi ankommer sidst på formiddagen. Efter indkvarteringen på hotellet tager vi til et andet af rejsens store højdepunkter - den gamle bydel i Dubrovnik.

Man strides over hvornår, hvordan og hvem der byggede Dubrovnik. Men det er veldokumenteret, at der har været bosættelse i langt over 1000 år. Byen er i dag det vel nok bedst kendte rejsemål i Kroatien, hvilket vi hurtigt oplever, da vi langt fra er alene. Byens vartegn er den omkransende bymur og fæstningsværk, der måler to kilometer i omkreds. Et imponerende og smukt byggeri, hvor en vandring på de 4-6 meter tykke mure er den bedste måde at både få overblikket over byen på, og nyde den helt eventyrlige udsigt til havet, byen og bjergene i baggrunden.


Billede: Dubrovnik med den omkransende bymur og fæstningsværk

Men fæstningsværket er blot en lille del af byens fascinerende historie, hvor et utal af fremmede magter har aflagt visit og gjort indflydelse siden byens opståen.

Dubrovnik hed f.eks. fra 1358-1806 Ragusa, og var en italiensk domineret sø-republik. Området under Ragusa dækkede i det store hele den kroatiske strækning fra Neum i nord (Den eneste bosniske havneby) til den montenegrinske grænse i syd samt er par af øerne. Republikken eksisterede fra 1358 til 1808, hvorefter den blev erobret af Napoleons franske emperium.
Den lille sørepublik var dog stort set gennem hele sin eksistens i større eller mindre grad under andre magters overherredømme, og via hellige som uhellige alliancer sikrede Ragusa sin overlevelse indtil den blev erobret af Napoleons styrker i 1808.

Vi har efter rundvisningen mulighed for at fortsætte med at udforske på egen hånd.

Aftensmaden indtager vi på hotellet.

Dag 10: Dubrovnik på egen hånd, eller frokost til søs (M)

Efter mange oplevelsesrige dage er det på rette plads at tage det hele lidt roligt. Det kan man gøre på forskellig vis ved enten at tage dagen på egen hånd i Dubrovnik i eget tempo, eller tage på tilvalgsudflugten til Elaphiti øerne på et mini ø-krydstogt.

Elaphitiøerne er en øgruppe bestående af 13 øer langs adriaterhavets kyst. De tre største af øerne er beboede med et samlet indbyggertal på ca. 850.  Elaphiti øerne er blevet et populært turistmål takket være de smukke strande, den urørte natur, og de pittoreske landsbyer.

Vi kommer til 3 af øerne og får del i områdets spændende historie, samtidig med vi nyder havluften, og en god frokost af havets frugter, som bliver lavet og anrettet på båden for os. Der bliver rig lejlighed for at komme en tur i vandet, skulle lysten og temperaturen være til det.

Efter udflugten er resten af dagen og aftenen til fri disposition, og en god lejlighed til at komme yderligere et spadestik dybere i de kulinariske fornøjelser Kroatien kan friste med.

Dag 11: Dubrovnik - Split. Rundvisning i Split (M,A)

Vores rejse lakker stille og roligt mod enden, og vi bevæger os længere nordpå mod vores sidste stop på rejsen. Vi skal overnatte ved Split, som er Kroatiens næststørste by.
Split er efter Jugoslaviens afvikling blevet det maritime centrum for Kroatien, og er nu den største flådebase og færgetrafik havn.
Vi får en rundvisning i det meget charmerende centrum af byen, der har mange spor tilbage til romertiden. Her havde kejser Dioclesian sit palads, hvis store område udgør den helt gamle bydel i Split. Et passende punktum for en rejse gennem historien. Vi spiser herefter en afskedsmiddag.


Billede: Split

Dag 12: Hjemrejse fra Split (M)

Vi har lige tid til en hurtig morgenmad inden vores afgang mod lufthavnen i Split, hvor vi ufattelig mange oplevelser rigere, flyver nordpå til København.

Kort

REJSEN BETAGENDE BALKAN

Balkan kort

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger

Der kræves ikke visa til hverken Kroatien, Serbien, Bosnien, eller Montenegro for danske statsborgere.

Vi vil dog kontakte alle deltagere for pasinformationer ca. 1 måned før afrejse, da det letter grænseovergangene, og nogle hotel check-in.

Valuta

Kroatien:

Den lokale valuta er Kuna. 1 Kuna = 0,98 kr, så det er lettest at regne 1:1. Der er mange hæveautomater i byerne i Kroatien, selv i de små turistområder. Det anbefales dog, at man har lidt kontanter på sig til indkøb på cafeer og markeder. De fleste hoteller og restauranter tager i mod kreditkort. Mange steder i turistområderne i Kroatien modtager man også Euro.

Serbien:

Den serbiske valuta hedder Dinar. 100 dinar = 6,15 kr. Eller 100 kr = 1635 dinar. I Beograd er der mange hæveautomater, og man kan betale med kreditkort i de fleste større forretninger, og supermarkeder. På restauranter varierer det mere. Spørg gerne forinden, hvis i ikke har kontanter på hånden. Udenfor Beograd finder man væsentlig færre hæveautomater. Man bør ikke hæve for mange dinarer, da de ikke accepteres i de øvrige lande.

Bosnien:

Valutaen er konvertible Mark (KM) - som er baseret på den gamle tyske D-Mark. Værdien er også som den gamle D-Mark. 1 KM = 3,8 kr. Der kan almindeligvis betales med kreditkort i forretninger, og restauranter. Og der findes let hæveautomater i både Sarajevo og Mostar. Som i de øvrige lande er det lettest at betale kontant i de mindre butikker, og cafeer.

Montenegro:

Til trods for at Montenegro ikke er med i EU er valutaen Euro. 1 Euro = 7,5 kr. Det er ikke et problem at finde hæveautomater hvor vi befinder os, ligesom det er helt almindeligt at kunne betale med kreditkort på restauranter og forretninger af en hvis størrelse.

Kreditkortbetalinger:

Man vil kunne opleve at blive spurgt om man vil afregne sin regning i lokal valuta eller i sit eget lands valuta (Danske kroner). Her skal man vælge at afregne i lokal valuta, da der eller bliver lagt endnu en konvertering mellem valutaer ind, hvor man typisk ender med at betale et par procent ekstra.

Drikkepenge:

Drikkepenge er et personligt anliggende, og der ligger heller ingen, hverken skrevne eller uskrevne regler om drikkepenge på Balkan. Det er ikke noget man forventer - som i Danmark -  man er naturligvis glad for at få det. Ønsker man at betale for en god oplevet service er det fint at runde op, ellers går man heller ikke galt i byen med 5-10 %.

Vejret

VEJRET PÅ BALKAN

Se vejret i Split

Få opdaterede vejrudsigter på dmi.dk

 

Afgange og priser

AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
8/9 - 19/9Se flytider KøbenhavnBetagende Balkan - 12 dage12.495,-FORESPØRG
AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
22/9 - 3/10Se flytider KøbenhavnBetagende Balkan - 12 dage12.495,-Bestil

Prisen inkluderer

• Fly København-Zagreb//Split - København inkl. skatter og afgifter
• 1 nat på Hotel i Zagreb 3-4*
• 2 nætter på Hotel i Beograd 3-4* 
• 2 nætter på Hotel i Sarajevo 3-4*
• 1 nat på Hotel i Mostar 3-4*
• 2 nætter på Hotel i Budva region 3-4*
• 2 nætter på Hotel i Dubrovnik region 3-4*
• 1 nat på Hotel i Split region 3-4*
• 11 x morgenmad, 9 x aftensmad
• Transport og udflugter iflg. program
• Dansktalende rejseleder

Prisen inkluderer ikke

• Enkeltværelsestillæg kr. 1995.
• Tilvalgsudflugt til kongebyen Cetinje, med besøg i drypstenhulerne Lipska inkl. frokost kr. 465. (min 20 deltagere)
• Tilvalgsudflugt mini cruise til Elaphiti øerne med seafood picnic ombord kr. 345. (Min. 15 deltagere)
• Rejse- og afbestillingsforsikring
• Administrationsgebyr kr. 95.
• Øvrige entreer

Hotel

Overnatning Dag 1 - 2

værelse på Hotel jadran i zagreb

Hotel Jadran

Overnatning Dag 6 - 7

Dobbeltværelse med balkon på Hotel Mostar

Hotel Mostar

Overnatning Dag 9 - 11

Hotel Perla - Betagende Balkan rundrejse

Hotel Perla

Overnatning Dag 11 - 12

Hotel Rotondo trogir

Hotel Rotondo Trogir

Se andre populære rejser her