Skip to main content

Betagende Balkan

Rejser til Balkan
Café i Mostar i Bosnien og Herzegovina.
Bosnien Herzegovina Neretna floden
Bosnien Herzegovina - Sarajevos gamle bydel
Morgensolen over Zagreb i Kroatien.
Kroatien - begravelsesplads i Zagreb
Bosnien Herzegovina - Banja Luka
Dubrovnik i Kroatien
Dubrovniks gader
Status:
Udsolgt

Betagende Balkan - 4 lande på én rundrejse

- det gode, det grusomme og det virkeligt smukke.

Balkanhalvøen er et skatkammer af historie, arkitektur og kultur fra mange tusinde år, der åbner sig for os med medrivende og dramatiske fortællinger om krige og kærlighed - hvis lige ikke findes andetsteds i Europa.

Betagende Balkan er en storslået rejse, hvor seværdighederne fra UNESCO’s liste for verdenskulturarv står i kø, og hvor programmet er så afvekslende, at hver dag bliver en oplevelse der sent vil blive glemt. Balkan er fra naturens side skabt så frodigt og smukt, at det er vanskeligt at forestille sig de gribende hændelser, området har gennemgået og overlevet.

Derfor skal du rejse med os til Balkan:

  • Besøg i Kroatien, Serbien, Bosnien og Montenegro
  • Mange måltider inkluderet
  • Besøg i Unesco-byerne Mostar, Split og Dubrovnik
  • Udflugter dagligt
  • Dansktalende rejseleder

Storslået og mindeværdig rejse

Undervejs møder vi den gæstfrie og stolte slaviske folkesjæl, hvor livsglæden slår følge med melankolien og skaber den intense stemning, der er hele Balkans bankende hjerte. Tilsæt en mangefacetteret og velsmagende gastronomi, behagelige hoteller og en dygtig dansktalende rejseleder - så er alle elementer på plads til en storslået og mindeværdig rejse.

Kort dagsprogram for Betagende Balkan:

Dag 1: Ankomst til Zagreb (A)
Dag 2: Byrundtur i Zagreb og kørsel til Beograd (M,A)
Dag 3: Byrundtur i Beograd (M)
Dag 4: Beograd - Sarajevo og stop i Sremska Mitrovica (M,A)
Dag 5: Byrundtur i Sarajevo og besøg i tunnelerne (M,A)
Dag 6: Sarajevo - Mostar, byrundtur i Mostar (M,A)
Dag 7: Mostar - Budva, bjergtagende natur og byrundtur i Kotor (M,A)
Dag 8: Budva på egen hånd eller tilkøbsudflugt til kongebyen Cetinje og drypstenshuler* (M,F*,A)
Dag 9: Budva - Dubrovnik, byrundtur i Dubrovnik (M,A)
Dag 10: Fridag i Dubrovnik eller tilkøbs mini-cruise i det Adriatiske øhav* (M,F*)
Dag 11: Dubrovnik - Split, byrundtur i Split (M,A)
Dag 12: Hjemrejse fra Split (M)

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Zagreb (A)

Vi ankommer om aftenen og kører til vores hotel i Zagreb. Derefter tager vi på restaurant og siger velkommen med en sen middag.

Dag 2: Byrundtur i Zagreb og kørsel til Beograd (M,A)

Efter at have spist en tidlig morgenmad tager vi på guidet rundvisning i den gamle bykerne i Kroatiens hovedstad, Zagreb, som med sine én million indbyggere er landets største by. Vores byvandring er til fods, og vi lægger bl.a. vejen forbi den imponerende katedral, som oprindeligt stammer helt tilbage fra år 1093. Byvandringen fører os også til den centrale Jelacic plads og det lokale marked med det vidunderlige farverige syn af de lokale bønders friske høst af frugt og grønt. Den gamle bydel har også et særligt kulturelt område - Donji grad - med mange officielle bygninger, museer og St. Marka Kirken med sit smukt dekorerede tag, som vi også kommer forbi.

Zagreb
Billede: Zagreb.

Besøget i Zagreb er måske et fransk visit, men en god indgang til Kroatien og kontrasterne til resten af Balkan. Vi fortsætter turen mod Beograd ad motorvejen og krydser grænsen til Serbien en times tid før ankomsten sidst på eftermiddagen. Vi indlogerer os på vores hotel i centrum og tager sammen på en god lokal restaurant i byen.

Dag 3: Byrundtur i Beograd (M)

Vores møde med Serbien starter for alvor i dag i hovedstaden Beograd, som er en modsætningernes by. Beorgrad er en gammel by med over 7000 års historie, og har været hovedstad i Serbien siden år 1403. I dag er den også en af de mest trendy byer Europa med stor tiltrækning på især unge mennesker. Den geografiske placering, hvor floderne Sava og Donau mødes, markerer også, at det er et grænseland. Her var grænsen mellem det tidligere Østrig-Ungarske rige og det Osmanniske rige, og floderne danner ligeledes grænsen mellem den pannonianske slette og Balkan. Beograds strategiske position har også betydet, at byen har været omdrejningspunkt for utallige krige, som gennem historien har sat sit til tider meget voldsomme præg på byen og landet.

Vi tager på en guidet rundtur i byen og besøger nogle af de mest betydningsfulde steder, som f.eks. Kalemegdan-fortet, som knejser over Donau, og vi kommer ligeledes til Skt. Sava katedralen, som er den næststørste ortodokse katedral i verden. Vi kommer også til det charmerende Skadalija-kvarter med intime "Balkan style"-restauranter og går langs Donaus bredder, hvor meget af den nyeste byudvikling foregår.

Beograd
Billede: Beograd.

Aftenen har vi på egen hånd, og mulighederne er mange for at finde charmerende lokale restauranter, der syder af og svælger i det helt traditionelle og folkelige Balkankøkken.

Dag 4: Beograd - Sarajevo, stop i ruinbyen Sremska Mitrovica (M,A)

Vi forlader Beograd efter morgenmaden og sætter kurs mod det ægte Balkan i det sammensatte og magisk smukke land Bosnien. Undervejs gør vi stop i den serbiske by Sremska Mitrovica, hvor vi under kyndig vejledning fra vores lokalguide hører om byens meget lange historie. Byen er i lighed med Beograd over 7000 år gammel og her findes stadig ruiner fra den romerske by Sirmium, som lå her. Under Anden Verdenskrig var byen besat af Aksemagterne og blev overdraget til kroatisk herredømme. Efter krigen blev byen en del af det nyoprettede Jugoslavien. I dag er det en mindre og ganske hyggelig by og et godt sted at gøre stop for en lille udflugt og frokost.

Vi fortsætter mod et af rejsens højdepunkter; Bosniens hovedstad Sarajevo, som er en sand smeltedigel af kultur, historie, krig, og politik. Ankomsten er sidst på eftermiddagen, hvor vi indlogerer os på vores hotel i centrum. Efter middagen på hotellet er der tid til at snuse lidt rundt på egen hånd og fornemme den særlige stemning, som byen er kendt for.

Sarajevo
Billede: Saravejo.

Dag 5: Byrundtur i Sarajevo og tid på egen hånd (M,A)

I flere århundereder har Sarajevo været et lokalt religiøst og kulturelt centrum, som også har tiltrukket sig opmærksomhed udover landets grænser.  De seneste 100 år har Sarajevo tre gange været centrum for Europas og hele verdens opmærksomhed. I 1914 for mordet på den østrig-ungarske ærkehertug Franz Ferdinand, i 1984 da byen var vært for vinter-OL og under Balkan-krigene fra 1992-95. Mange har stadig billederne af den bombede markedsplads, rapporterne om snigskytterne, udhungringen af en befolkning under belejring på nethinden.

Vi tager med lokalguide rundt i den gamle bydel. Her besøger vi bl.a. Gazi Husrev-beg moskéen, som betragtes som den vigtigste muslimske bebyggelse i landet. I den gamle bydel besøger vi også den gamle bazar Bascarsija og den serbisk-ortodokse katedral.

Gazi Husrev-beg moskéen i Sarajevo
Billede: Gazi Husrev-beg moskéen i Sarajevo.

Eftermiddagen har vi på egen hånd, og man kommer ikke til at kede sig. Det centrale Sarajevo er oplagt at udforske til fods, hvad enten man vil besøge museer, se flotte bygningsværker, shoppe, slentre eller falde i et med omgivelserne og betragte det fantastiske leben fra en af de mange caféer. 

Om aftenen tager vi samlet på en god lokal restaurant og smager på det bosniske køkken.

Dag 6: Sarajevo - Mostar, Håbets tunnel og guidet rundtur i Mostar (M,A)

Vi skal til at tage afsked med Sarajevo efter morgenmaden, men besøger vi først Sarajevos berømte tunnel, som ligger ved byens lufthavn. Tunnellen var en livsnerve under belejringen af Sarajevo og blev bygget af den bosniske hær i sommeren 1993. Indtil da var Sarajevo blevet afskåret fra omverden af serberne, men med tunnellen fik bosnerne mulighed for at transportere våben, mennesker og nødhjælp ind til den nødlidende by. Tunnellen fungerer i dag som et museem over krigens rædsler og er et virkelig spændende besøg. 

Efter besøget ved tunnellen bevæger vi os sydover mod et af de mest kendte steder i hele Bosnien, Mostar. Den største befolkningsgruppe i byen er kroatere, der udgør cirka 60 procent, mens bosniere udgør cirka 40 procent. Før krigen var Mostar en af de mest etnisk blandede byer, hvor serberne udgjorde omkring 30 procent af byens befolkning. Byen er dog stadig i dag ret opdelt, og har primært kroaterne på den vestlige side af floden og bosniere på den østlige side. Efter vi har installeret os på vores hotel, tager vi på rundtur i den smukke by. Vi bliver guidet af en lokalguide, og et højdepunkt på turen bliver den smukke gamle stenbro over Neretva floden, som er en velbevaret arkitektonisk perle fra det 16. århundrede og den Osmanniske periode. Broen optræder på UNESCO's liste for verdenskulturarv.

Vi spiser middag på hotellet og har resten af aftenen fri til at gå på opdagelse i de små stenbelagte gader og nyde, hvad markederne og beværtningerne tilbyder.

Mostar ved Neretva floden
Billede: Mostar ved Neretva floden med den smukke gamle stenbro.

Dag 7: Mostar - Budva og Besøg i Kotor (M,A)

Dagen tager os dybere ind i det fascinerende Balkan på vores rejse mod Montenegro. Det bliver også dagen, hvor vi kommer til den kyststrækning, der af mange betegnes som en af de flotteste i verden.

Inden vi når til kysten i Montenegro kommer vi gennem nogle fantastiske naturscenerier i de bjergrige egne af det østlige Bosnien. Her er både frugtbare områder, samt golde og øde egne. Vi kommer bl.a. gennem byen Trebinje, der under Balkankrigen var en stor base for den jugoslaviske hær, der herfra styrede belejringen og bombardementerne af Dubrovnik, som vi besøger senere på rejsen.

Ikke længe efter Trebinje ankommer vi til Montenegro, hvor vi hurtigt nærmer os kysten og det azurblå Adriaterhav. Inden ankomsten til vores hotel besøger vi Kotor, som også er på UNESCO's liste for verdenskulturarv. Her ud til den dybe og meget smukke bugt ligger den meget velholdte middelalderby, der er omkranset af blåt hav og høje bjerge, som giver en skøn blanding af norske fjorde og middelhavsstemning. Vi har guidet rundvisning i Kotor, inden vi fortsætter til vores hotel i Budva-regionen, hvor vi ankommer sent på eftermiddagen. Tillader vejret det. burde der være en chance for at tage sig en aftendukkert i havet. Vi spiser middag på hotellet.

Middelalderbyen Kotor
Billede: Middelalderbyen Kotor.

Dag 8: Fridag i Budva eller tilkøbsudflugt til den gamle kongeby Cetinje og besøg i drypstenshuler* (M,F*,A)

Denne dag kan du tage som ren afslapning i Budva, eller du kan få en oplevelse af et andet Montenegro borte fra kystens tiltagende masseturisme med et interessant besøg i den tidligere kongeby Cetinje. 

Turen går gennem bjergene, hvor vi ser flere af de flotte landskaber, som Montenegro er så kendt for, inden vi kommer gennem Cetina-dalen, hvor Cetinje ligger for foden af Lovcen-bjerget. Cetinje var hovedstad i Montenegro indtil slutningen på Første Verdenskrig, hvor riget blev indlemmet i kongeriget af serbere, kroatere og slovenere. Da Montenegro blev republik i Jugoslavien efter Anden Verdenskrig blev Podgorica (tidligere Titograd) hovedstad. Efter selvstændigheden er Cetinje igen hovedstad de jure, og huser også præsidentens bolig. De facto hovedstad er Podgorica, hvor parlamentet og hele landets administration er samlet.

Vi tager på en guidet byvandring med lokalguide og får byens og landets historie fortalt. Samtidig bliver vi mødt af et væld af ældre arkitektur, som det er vanskeligt at finde finere i Montenegro. Efter rundvisningen er der tid på egen hånd, hvorefter vi sammen tager på lokal restaurant og får en treretters menu (drikkevarer ikke inkluderet). Efter frokosten tager vi til Lipska grotterne, som ligger ca. 6 km uden for Cetinje. Det er som en tur i underverdenen og et helt fanstastisk skue.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til hotellet i Budva-regionen og spiser middag på vores hotel.

Dag 9: Budva - Dubrovnik, byrundtur i Dubrovnik (M,A)

Vi tager afsked med Montenegro efter morgenmaden, hvor vi kører mod Kroatien og den sydligste region Dalmatien. Her finder vi det som landet er mest berømt for - nemlig Adriaterhavskysten - og særligt "juvelen i kronen" Dubrovnik, hvor vi ankommer sidst på formiddagen. Efter indkvarteringen på hotellet tager vi til et andet af rejsens store højdepunkter - den gamle bydel i Dubrovnik.

Man strides over hvornår, hvordan og hvem der byggede Dubrovnik. Men det er veldokumenteret, at der har været bosættelse i langt over 1000 år. Byen er i dag det vel nok bedst kendte rejsemål i Kroatien, hvilket vi hurtigt oplever, da vi langt fra er alene. Byens vartegn er den omkransende bymur og fæstningsværk, der måler to kilometer i omkreds. Et imponerende og smukt byggeri, hvor en vandring på de 4-6 meter tykke mure er den bedste måde at både få overblikket over byen på og nyde den helt eventyrlige udsigt til havet, byen og bjergene i baggrunden.

Dubrovnik i Kroatien
Billede: Dubrovnik med den omkransende bymur og fæstningsværk.

Men fæstningsværket er blot en lille del af byens fascinerende historie, hvor et utal af fremmede magter har aflagt visit og gjort indflydelse siden byens opståen.

Dubrovnik hed f.eks. fra 1358-1806 Ragusa og var en italiensk domineret sø-republik. Området under Ragusa dækkede i det store hele den kroatiske strækning fra Neum i nord (den eneste bosniske havneby) til den montenegrinske grænse i syd samt er par af øerne. Republikken eksisterede fra 1358 til 1808, hvorefter den blev erobret af Napoleons franske emperium. Den lille sørepublik var dog stort set gennem hele sin eksistens i større eller mindre grad under andre magters overherredømme, og via hellige som uhellige alliancer sikrede Ragusa sin overlevelse indtil den blev erobret af Napoleons styrker i 1808.

Vi har efter byrundturen mulighed for at fortsætte med at udforske Adriaterhavets perle på egen hånd.

Middagen spiser vi på hotellet.

Dag 10: Dubrovnik på egen hånd eller tilkøbs mini ø-krydstogt* (M,F*)

Efter mange oplevelsesrige dage er det på rette plads at tage det hele lidt roligt. Det kan man gøre på forskellig vis ved enten at tage dagen på egen hånd i Dubrovnik i eget tempo, eller tage med på tilkøbsudflugten til Elaphiti-øerne på et mini ø-krydstogt.

Elaphiti-øerne er en øgruppe bestående af 13 øer langs Adriaterhavets kyst. De tre største af øerne er beboede med et samlet indbyggertal på ca. 850.  Elaphiti-øerne er blevet et populært turistmål takket være de smukke strande, den urørte natur og de pittoreske landsbyer.

Vi kommer til tre af øerne og får del i områdets spændende historie, samtidig med vi nyder havluften og en god frokost af havets frugter, som bliver lavet og anrettet på båden for os. Der bliver rig lejlighed for at komme en tur i vandet, skulle lysten og temperaturen være til det.

Efter udflugten er resten af dagen og aftenen til fri disposition, og det er en god lejlighed til at komme yderligere et spadestik dybere i de kulinariske fornøjelser, Kroatien kan friste med.

Dag 11: Dubrovnik - Split, byrundtur i Split (M,A)

Vores rejse lakker stille og roligt mod enden, og vi bevæger os længere nordpå mod vores sidste stop på rejsen. Vi skal overnatte ved Split, som er Kroatiens næststørste by. Split er efter Jugoslaviens afvikling blevet det maritime centrum for Kroatien og er nu den største flådebase og færgetrafik havn.

Vi får en byrundtur i det meget charmerende centrum af byen, hvor der er mange spor tilbage til romertiden. Her havde kejser Dioclesian sit palads, hvis store område udgør den helt gamle bydel i Split. Et passende punktum for en rejse gennem historien.
Vi spiser herefter afskedsmiddag sammen og nyder vores sidste aften på den betagende Balkanhalvø.

Split i Kroatien
Billede: Split.

Dag 12: Hjemrejse fra Split (M)

Vi har lige tid til en hurtig morgenmad inden vores afgang mod lufthavnen i Split, hvor vi ufattelig mange oplevelser rigere, flyver nordpå til København.

Kort

Balkan kort

Praktiske oplysninger

Pas og visum
Der kræves ikke visum til hverken Kroatien, Serbien, Bosnien, eller Montenegro for danske statsborgere.

Vi vil dog kontakte alle deltagere for pasinformationer ca. én måned før afrejse, da det letter grænseovergangene og nogle hotel tjek-ind.

Valuta
Kroatien:
Den lokale valuta er Kuna (HRK). 1 Kuna = 0,98 kr, så det er lettest at regne 1:1. Der er mange hæveautomater i byerne i Kroatien, selv i de små turistområder. De fleste hoteller og restauranter tager i mod kreditkort. Det anbefales dog, at man har lidt kontanter på sig til indkøb på cafeer og markeder. Mange steder i turistområderne i Kroatien modtager man også Euro.

Serbien:
Den serbiske valuta hedder Dinar (RSD). 100 dinar = 6,15 kr. Eller 100 kr = 1635 dinar. I Beograd er der mange hæveautomater, og man kan betale med kreditkort i de fleste større forretninger, og supermarkeder. På restauranter varierer det mere. Spørg gerne forinden, hvis I ikke har kontanter på hånden. Udenfor Beograd finder man væsentlig færre hæveautomater. Man bør ikke hæve for mange dinarer, da de ikke accepteres i de øvrige lande.

Bosnien:
Valutaen er Konvertible Mark (KM) - som er baseret på den gamle tyske D-Mark. Værdien er også som den gamle D-Mark, 1 KM = 3,8 kr. Der kan almindeligvis betales med kreditkort i forretninger og på restauranter. Der findes let hæveautomater i både Sarajevo og Mostar. Som i de øvrige lande er det lettest at betale kontant i de mindre butikker og cafeer.

Montenegro:
Til trods for, at Montenegro ikke er med i EU er valutaen Euro. 1 Euro = 7,45 kr. Det er ikke et problem at finde hæveautomater, hvor vi befinder os, ligesom det er helt almindeligt at kunne betale med kreditkort på restauranter og forretninger af en hvis størrelse.

Kreditkortbetalinger
Man vil kunne opleve at blive spurgt, om man vil afregne sin regning i lokal valuta eller i sit eget lands valuta (danske kroner). Her skal man vælge at afregne i lokal valuta, da der eller bliver lagt endnu en konvertering mellem valutaer ind, hvor man typisk ender med at betale et par procent ekstra.

Drikkepenge
Drikkepenge er et personligt anliggende, og der ligger heller ingen, hverken skrevne eller uskrevne regler om drikkepenge på Balkan. Det er - som i Danmark - ikke noget man forventer, men det er naturligvis velkomment. Ønsker man at betale for en god oplevet service er det fint at runde op, ellers går man heller ikke galt i byen med 5-10 %.

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Få opdaterede vejrudsigter på dmi.dk

 

Hotel

Overnatning Dag 9 - 11

Hotel Perla - Betagende Balkan rundrejse

Hotel Perla