Skip to main content

Betagende Balkan

Rejser til Balkan
Café i Mostar i Bosnien og Herzegovina.
Bosnien Herzegovina Neretna floden
Bosnien Herzegovina - Sarajevos gamle bydel
Morgensolen over Zagreb i Kroatien.
Kroatien - begravelsesplads i Zagreb
Bosnien Herzegovina - Banja Luka
Dubrovnik i Kroatien
Dubrovniks gader
Status:
Udsolgt

Betagende Balkan - 4 lande på én rundrejse

Det gode, det grusomme og det virkeligt smukke

Balkanhalvøen er et skatkammer af historie, arkitektur og kultur fra mange tusinde år, der åbner sig for os med medrivende og dramatiske fortællinger om krige og kærlighed - hvis lige ikke findes andetsteds i Europa.

Betagende Balkan er en storslået rejse, hvor seværdighederne fra UNESCO’s liste for verdenskulturarv står i kø, og hvor programmet er så afvekslende, at hver dag bliver en oplevelse der sent vil blive glemt. Balkan er fra naturens side skabt så frodigt og smukt, at det er vanskeligt at forestille sig de gribende hændelser, området har gennemgået og overlevet.

Derfor skal du rejse med os til Balkan:

  • Besøg i Kroatien, Serbien, Bosnien og Montenegro
  • Mange måltider inkluderet
  • Besøg i UNESCO-byerne Mostar, Split og Dubrovnik
  • Udflugter dagligt
  • Dansktalende rejseleder

Storslået og mindeværdig rejse

Undervejs møder vi den gæstfrie og stolte slaviske folkesjæl, hvor livsglæden slår følge med melankolien og skaber den intense stemning, der er hele Balkans bankende hjerte. Tilsæt en mangefacetteret og velsmagende gastronomi, behagelige hoteller og en dygtig dansktalende rejseleder - så er alle elementer på plads til en storslået og mindeværdig rejse.

Kort dagsprogram for Betagende Balkan:

Dag 1: Ankomst til Zagreb (A)
Dag 2: Byrundtur i Zagreb og kørsel til Beograd (M,A)
Dag 3: Byrundtur i Beograd (M)
Dag 4: Beograd - Sarajevo og stop i Sremska Mitrovica (M,A)
Dag 5: Byrundtur i Sarajevo og besøg i tunnelerne (M,A)
Dag 6: Sarajevo - Mostar, byrundtur i Mostar (M,A)
Dag 7: Mostar – Dubrovnik – Trebinje, byrundtur i Dubrovnik (M,A)
Dag 8: Montenegros højdepunkter, sejltur i fjorden og Kotor (M,A)
Dag 9: Trebinje - Neum – Dubrovnik fra havet og tid på egen hånd (M,A)
Dag 10: Fridag i Neum eller tilkøbsudflugt til Korcula med vinsmagning (M,A)
Dag 11: Neum – Trogir, byrundtur i Split (M,A)
Dag 12: Hjemrejse fra Split (M)

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Zagreb (A)

Vi ankommer om aftenen og kører til vores hotel i Zagreb. Derefter tager vi på restaurant og siger velkommen med en sen middag.

Dag 2: Byrundtur i Zagreb og kørsel til Beograd (M,A)

Efter at have spist en tidlig morgenmad tager vi på guidet rundvisning i den gamle bykerne i Kroatiens hovedstad, Zagreb, som med sine én million indbyggere er landets største by. Vores byvandring er til fods, og vi lægger bl.a. vejen forbi den imponerende katedral, som oprindeligt stammer helt tilbage fra år 1093. Byvandringen fører os også til den centrale Jelacic plads og det lokale marked med det vidunderlige farverige syn af de lokale bønders friske høst af frugt og grønt. Den gamle bydel har også et særligt kulturelt område - Donji grad - med mange officielle bygninger, museer og St. Marka Kirken med sit smukt dekorerede tag, som vi også kommer forbi.

Zagreb
Billede: Zagreb.

Besøget i Zagreb er måske et fransk visit, men en god indgang til Kroatien og kontrasterne til resten af Balkan. Vi fortsætter turen mod Beograd ad motorvejen og krydser grænsen til Serbien en times tid før ankomsten sidst på eftermiddagen. Vi indlogerer os på vores hotel i centrum og tager sammen på en god lokal restaurant i byen.

Dag 3: Byrundtur i Beograd (M)

Vores møde med Serbien starter for alvor i dag i hovedstaden Beograd, som er en modsætningernes by. Beorgrad er en gammel by med over 7000 års historie, og har været hovedstad i Serbien siden år 1403. I dag er den også en af de mest trendy byer Europa med stor tiltrækning på især unge mennesker. Den geografiske placering, hvor floderne Sava og Donau mødes, markerer også, at det er et grænseland. Her var grænsen mellem det tidligere Østrig-Ungarske rige og det Osmanniske rige, og floderne danner ligeledes grænsen mellem den pannonianske slette og Balkan. Beograds strategiske position har også betydet, at byen har været omdrejningspunkt for utallige krige, som gennem historien har sat sit til tider meget voldsomme præg på byen og landet.

Vi tager på en guidet rundtur i byen og besøger nogle af de mest betydningsfulde steder, som f.eks. Kalemegdan-fortet, som knejser over Donau, og vi kommer ligeledes til Skt. Sava katedralen, som er den næststørste ortodokse katedral i verden. Vi kommer også til det charmerende Skadalija-kvarter med intime "Balkan style"-restauranter og går langs Donaus bredder, hvor meget af den nyeste byudvikling foregår.

Beograd
Billede: Beograd.

Aftenen har vi på egen hånd, og mulighederne er mange for at finde charmerende lokale restauranter, der syder af og svælger i det helt traditionelle og folkelige Balkankøkken.

Dag 4: Beograd - Sarajevo, stop i ruinbyen Sremska Mitrovica (M,A)

Vi forlader Beograd efter morgenmaden og sætter kurs mod det ægte Balkan i det sammensatte og magisk smukke land Bosnien. Undervejs gør vi stop i den serbiske by Sremska Mitrovica, hvor vi under kyndig vejledning fra vores lokalguide hører om byens meget lange historie. Byen er i lighed med Beograd over 7000 år gammel og her findes stadig ruiner fra den romerske by Sirmium, som lå her. Under Anden Verdenskrig var byen besat af Aksemagterne og blev overdraget til kroatisk herredømme. Efter krigen blev byen en del af det nyoprettede Jugoslavien. I dag er det en mindre og ganske hyggelig by og et godt sted at gøre stop for en lille udflugt og frokost.

Vi fortsætter mod et af rejsens højdepunkter; Bosniens hovedstad Sarajevo, som er en sand smeltedigel af kultur, historie, krig, og politik. Ankomsten er sidst på eftermiddagen, hvor vi indlogerer os på vores hotel i centrum. Efter middagen på hotellet er der tid til at snuse lidt rundt på egen hånd og fornemme den særlige stemning, som byen er kendt for.

Sarajevo
Billede: Saravejo.

Dag 5: Byrundtur i Sarajevo og tid på egen hånd (M,A)

I flere århundereder har Sarajevo været et lokalt religiøst og kulturelt centrum, som også har tiltrukket sig opmærksomhed udover landets grænser.  De seneste 100 år har Sarajevo tre gange været centrum for Europas og hele verdens opmærksomhed. I 1914 for mordet på den østrig-ungarske ærkehertug Franz Ferdinand, i 1984 da byen var vært for vinter-OL og under Balkan-krigene fra 1992-95. Mange har stadig billederne af den bombede markedsplads, rapporterne om snigskytterne, udhungringen af en befolkning under belejring på nethinden.

Vi tager med lokalguide rundt i den gamle bydel. Her besøger vi bl.a. Gazi Husrev-beg moskéen, som betragtes som den vigtigste muslimske bebyggelse i landet. I den gamle bydel besøger vi også den gamle bazar Bascarsija og den serbisk-ortodokse katedral.

Gazi Husrev-beg moskéen i Sarajevo
Billede: Gazi Husrev-beg moskéen i Sarajevo.

Eftermiddagen har vi på egen hånd, og man kommer ikke til at kede sig. Det centrale Sarajevo er oplagt at udforske til fods, hvad enten man vil besøge museer, se flotte bygningsværker, shoppe, slentre eller falde i et med omgivelserne og betragte det fantastiske leben fra en af de mange caféer. 

Om aftenen tager vi samlet på en god lokal restaurant og smager på det bosniske køkken.

Dag 6: Sarajevo - Mostar, Håbets tunnel og guidet rundtur i Mostar (M,A)

Vi skal til at tage afsked med Sarajevo efter morgenmaden, men besøger vi først Sarajevos berømte tunnel, som ligger ved byens lufthavn. Tunnellen var en livsnerve under belejringen af Sarajevo og blev bygget af den bosniske hær i sommeren 1993. Indtil da var Sarajevo blevet afskåret fra omverden af serberne, men med tunnellen fik bosnerne mulighed for at transportere våben, mennesker og nødhjælp ind til den nødlidende by. Tunnellen fungerer i dag som et museem over krigens rædsler og er et virkelig spændende besøg. 

Efter besøget ved tunnellen bevæger vi os sydover mod et af de mest kendte steder i hele Bosnien, Mostar. Den største befolkningsgruppe i byen er kroatere, der udgør cirka 60 procent, mens bosniere udgør cirka 40 procent. Før krigen var Mostar en af de mest etnisk blandede byer, hvor serberne udgjorde omkring 30 procent af byens befolkning. Byen er dog stadig i dag ret opdelt, og har primært kroaterne på den vestlige side af floden og bosniere på den østlige side. Efter vi har installeret os på vores hotel, tager vi på rundtur i den smukke by. Vi bliver guidet af en lokalguide, og et højdepunkt på turen bliver den smukke gamle stenbro over Neretva floden, som er en velbevaret arkitektonisk perle fra det 16. århundrede og den Osmanniske periode. Broen optræder på UNESCO's liste for verdenskulturarv.

Vi spiser middag på hotellet og har resten af aftenen fri til at gå på opdagelse i de små stenbelagte gader og nyde, hvad markederne og beværtningerne tilbyder.

Mostar ved Neretva floden
Billede: Mostar ved Neretva floden med den smukke gamle stenbro.

Dag 7: Mostar – Dubrovnik – Trebinje, byrundtur i Dubrovnik (M,A)

Dagen længere mod syd og øst i det fascinerende Balkan, hvor vi også ser den kyststrækning, der af mange betegnes som en af de flotteste i verden, og hvor vi besøger ”juvelen i kronen”, Dubrovnik første gang på rejsen.

Man strides over hvornår, hvordan og hvem der byggede Dubrovnik. Men det er veldokumenteret, at der har været bosættelse i langt over 1000 år. Byen er i dag det vel nok bedst kendte rejsemål i Kroatien, hvilket vi hurtigt oplever, da vi langt fra er alene. Byens vartegn er den omkransende bymur og fæstningsværk, der måler to kilometer i omkreds. Et imponerende og smukt byggeri, hvor en vandring på de 4-6 meter tykke mure er den bedste måde at både få overblikket over byen på og nyde den helt eventyrlige udsigt til havet, byen og bjergene i baggrunden.

Dubrovnik i Kroatien
Billede: Dubrovnik med den omkransende bymur og fæstningsværk.

Men fæstningsværket er blot en lille del af byens fascinerende historie, hvor et utal af fremmede magter har aflagt visit og gjort indflydelse siden byens opståen.

Dubrovnik hed f.eks. fra 1358-1806 Ragusa og var en italiensk domineret sø-republik. Området under Ragusa dækkede i det store hele den kroatiske strækning fra Neum i nord (den eneste bosniske havneby) til den montenegrinske grænse i syd samt er par af øerne. Republikken eksisterede fra 1358 til 1808, hvorefter den blev erobret af Napoleons franske emperium. Den lille sørepublik var dog stort set gennem hele sin eksistens i større eller mindre grad under andre magters overherredømme, og via hellige som uhellige alliancer sikrede Ragusa sin overlevelse, indtil byen blev erobret af Napoleons styrker i 1808.

Efter byrundturen kører vi ind bag kystbjergene og krydser grænsen igen til Bosnien og indlogerer os på hotel i den hyggelige by Trebinje, hvor vi også indtager aftensmaden.

Dag 8: Montenegros højdepunkter, sejltur i fjorden og Kotor (M,A)

Dagen står i Montenegros tegn, og vi befinder os blot 30 km fra grænsen. Det smukkeste syn man kan forestille sig møder o,s når vi ankommer til Kotor bugten, der på mange måder kan sammenlignes lidt med en norsk fjord. Her mødes de stejle skrænter med det blå Adriaterhav på allersmukkeste vis.

Vi tager på en lille sejltur på fjorden, hvor vi besøger den lille ø, og får muligheden for at nyde udsigten fra vandsiden.

Herefter tager vi til Montenegros smukkeste middelalderby Kotor, som også er optaget på UNESCO’s liste for verdenskulturarv. Beliggende ud til bugten er den meget velholdte middelalderby perfekt placeret og giver rigtig middelhavsstemning med alt hvad det indebærer. Vi har guidet rundvisning i Kotor, inden vi slippes løs og har tid på egen hånd til frokost og shopping.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til hotellet i Trebinje og nyder aftensmaden på hotellet.
 

Middelalderbyen Kotor
Billede: Middelalderbyen Kotor.

Dag 9: Trebinje - Neum – Dubrovnik fra havet og på egen hånd (M,A)

Vi tager afsked med Trebinje om morgenen og kører sydover til Kroatien. Her stopper vi i den lille kystperle Cavtat. Herfra tager en båd og sejler ind til Dubrovnik. Denne gang får vi oplevelsen af at komme fra havet, hvor fæstningsværkets mure fremtoner endnu mere fantastisk end fra landsiden.

Vores første besøg i byen efterlod ikke så meget tid på egen hånd, men det får vi denne dag. Der bliver rig lejlighed til at besigtige samtlige afkroge, vi ikke nåede under den guidede rundtur, og der bliver ligeledes tid til også at bevæge sig uden for murene og kigge på det moderne – og billigere – Dubrovnik, hvis man ønsker. 

Efter besøget kører vi langskysten nordpå. Vi kommer til den lille by Neum, der ligger på Bosniens 10 km korte kyststrækning sidst på dagen. Efter vi har indkvarteret os på hotellet, spiser vi middag.

Dag 10: Fridag i Neum eller tilkøbsudflugt til Korcula med vinsmagning (M,A)

Denne dag kan du tage som ren afslapning i Neum, og hotellet har masser af faciliteter at benytte sig af. Alternativt kan du bestille en ekstraudflugt til den kroatiske ø Korcula, som efter manges mening er en af de absolut smukkeste blandt de mange øer. På turen har vi en guidet rundvisning i Korcula by, hvor meget naturligvis vil dreje sig om øens stolte søn Marco Polo, der stammede herfra. En anden ting som Korcula og det omkringliggende kroatiske område er blevet kendt for de senere år er vinproduktion. Vi besøger et lokalt vineri og får syn for sagen på tætteste hold.

Aftenen står på et restaurantbesøg på en lokal gård, hvor familien inviterer os inden for til et solidt måltid af egenproducerede mad og drikkevarer.

Dag 11: Neum – Split(Trogir), byrundtur i Split (M,A)

Vores rejse lakker stille og roligt mod enden, og vi bevæger os længere nordpå mod vores sidste stop på rejsen. Vi skal overnatte ved Split, som er Kroatiens næststørste by. Split er efter Jugoslaviens afvikling blevet det maritime centrum for Kroatien og er nu den største flådebase og færgetrafik havn.

Vi får en byrundtur i det meget charmerende centrum af byen, hvor der er mange spor tilbage til romertiden. Her havde kejser Dioclesian sit palads, hvis store område udgør den helt gamle bydel i Split.

Vi fortsætter til vores hotel som ligger i Trogir ca. 20 km nord for Split. Vi går en sen eftermiddagstur for de som har lyst i den smukke by, der også er på UNESCO's verdensarvsliste.  Et passende punktum for en rejse gennem Balkans betagende historie.

Vi spiser herefter afskedsmiddag på hotellet og nyder vores sidste aften på den betagende Balkanhalvø

Split i Kroatien
Billede: Split.

Dag 12: Hjemrejse fra Split (M)

Efter morgenmaden er det tid til at køre mod Split lufthavn, der ligger 5 km. fra Trogir og vende næsen hjem mod Danmark - mange oplevelser rigere.

Kort

Balkan kort

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse


Se den aktuelle vejrudsigt i Beograd her på dmi.dk

Vejret i Beograd

Se den aktuelle vejrudsigt i Dubrovnik og Mostar her på dmi.dk

Vejret i Mostar

Praktiske oplysninger

Pas og visum
Der kræves ikke visum til hverken Kroatien, Serbien, Bosnien, eller Montenegro for danske statsborgere.

Vi vil dog kontakte alle deltagere for pasinformationer ca. én måned før afrejse, da det letter grænseovergangene og nogle hotel tjek-ind.

Valuta
Kroatien:
Den lokale valuta er Kuna (HRK). 1 Kuna = 0,98 kr, så det er lettest at regne 1:1. Der er mange hæveautomater i byerne i Kroatien, selv i de små turistområder. De fleste hoteller og restauranter tager i mod kreditkort. Det anbefales dog, at man har lidt kontanter på sig til indkøb på cafeer og markeder. Mange steder i turistområderne i Kroatien modtager man også Euro.

Serbien:
Den serbiske valuta hedder Dinar (RSD). 100 dinar = 6,15 kr. Eller 100 kr = 1635 dinar. I Beograd er der mange hæveautomater, og man kan betale med kreditkort i de fleste større forretninger, og supermarkeder. På restauranter varierer det mere. Spørg gerne forinden, hvis I ikke har kontanter på hånden. Udenfor Beograd finder man væsentlig færre hæveautomater. Man bør ikke hæve for mange dinarer, da de ikke accepteres i de øvrige lande.

Bosnien:
Valutaen er Konvertible Mark (KM) - som er baseret på den gamle tyske D-Mark. Værdien er også som den gamle D-Mark, 1 KM = 3,8 kr. Der kan almindeligvis betales med kreditkort i forretninger og på restauranter. Der findes let hæveautomater i både Sarajevo og Mostar. Som i de øvrige lande er det lettest at betale kontant i de mindre butikker og cafeer.

Montenegro:
Til trods for, at Montenegro ikke er med i EU er valutaen Euro. 1 Euro = 7,45 kr. Det er ikke et problem at finde hæveautomater, hvor vi befinder os, ligesom det er helt almindeligt at kunne betale med kreditkort på restauranter og forretninger af en hvis størrelse.

Kreditkortbetalinger
Man vil kunne opleve at blive spurgt, om man vil afregne sin regning i lokal valuta eller i sit eget lands valuta (danske kroner). Her skal man vælge at afregne i lokal valuta, da der eller bliver lagt endnu en konvertering mellem valutaer ind, hvor man typisk ender med at betale et par procent ekstra.

Drikkepenge
Drikkepenge er et personligt anliggende, og der ligger heller ingen, hverken skrevne eller uskrevne regler om drikkepenge på Balkan. Det er - som i Danmark - ikke noget man forventer, men det er naturligvis velkomment. Ønsker man at betale for en god oplevet service er det fint at runde op, ellers går man heller ikke galt i byen med 5-10 %.