Skip to main content

Sydbalkan - Kosovo, Makedonien og Albanien

Ohrid, Makedonien, Sydbalkan
Skopje, Makedonien, Sydbalkan
Par på rejse i Sydbalkan
Sydbalkan
Moské i Makedonien
Ismail qemal bej vlora, Pristina, Kosovo
Sarande i albanien
Butrint i Albanien
Mavrovo Bigorski i Makedonien
Status:
Udsolgt

Nyhed - 12 dages rundrejse i Sydbalkan

Rejs gennem det historie- og kulturfyldte Sydbalkan, hvor både det gamle og det nye Europa venter på dig. Oplev smuk natur, fascinerende kulturer og nyd livet i en af de mest spændende afkroge af Europa, der har så meget at byde på, at UNESCOs kulturbeskyttede skatte nærmest står i kø. Sammen med vores rejseleder og lokalguide bliver vi ført ind under overfladen i en fantastisk historie med nye kapitler hver dag.

Derfor skal du rejse med os til Sydbalkan:

  • Rundrejse i tre lande og tre hovedstæder
  • Mange inkluderede udflugter
  • Gode firestjernede hoteller
  • Dansktalende rejseleder

UNESCO-skatte og betagende natur

Rejsen har alt hvad hjertet kan begære for Balkannostalgikere, historie-, natur- og kulturinteresserede samt alle der ønsker oplevelser, man bliver klogere af. Der er selvfølgelig også indlagt pusterum, hvor livsnyderiet kan dyrkes i spændende og smukke omgivelser og energien genoprettes til den videre opdagelsesfærd blandt Balkans skatte.

Vi byder velkommen til store oplevelser i øjenhøjde i Kosovo, Makedonien og Albanien.

Kort dagsprogram for Sydbalkan:

Dag 1: Ankomst til Pristina i Kosovo og velkomstsmiddag (A)
Dag 2: Udflugt til historiske Prizren (M,A)
Dag 3: Pristina - Skopje, byrundtur i Skopje (M,A)
Dag 4: Skopje - Ohridsøen, Tetovo og St. Bigorski-klostret (M,A)
Dag 5: St. Naum og Ohrid by (M,A)
Dag 6: Ohrid - Berat, byrundtur i Berat (M,A)
Dag 7: Berat - Saranda, byrundtur i Gjirokastra (M,A)
Dag 8: Det græske tempel i Butrint (M,A)
Dag 9: Saranda - Vlore, den Albanske Riviera (M,A)
Dag 10: Vlore - Tirana, byrundtur i Tirana (M,A)
Dag 11: Udflugt til landsbyen Kruja (M,A)
Dag 12: Tirana på egen hånd, hjemrejse (M)

M = Morgenmad, F= Frokost, A = Aftensmad

Der tages forbehold for, at der kan blive ændret på rækkefølgen af de forskellige elementer i dagsprogrammet grundet lokale forhold.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Pristina og Kosovo (A)

Midt på dagen ankommer vi til Kosovo og bliver i lufthavnen mødt af vores lokalguide, som følger med på hele rejsen. Herefter kører vi til Kosovos hovedstad, Pristina, ca. 25 km, hvor vi indkvarterer os på vores hotel. Herefter tager vi hul på vores rejse med en orienternde byrundtur i Pristina, hvor vi kigger nærmere på byens højdepunkter. Vi besøger bl.a. det smukke Gracanica kloster, som er optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv.  Om aftenen spiser vi velkomstmiddag sammen på hotellet.

Dag 2: Udflugt til Prizren (M,A)

Dagen står i kulturens og naturens tegn. Vi kører efter morgenmaden mod Prizren i den syd-vestlige del af Kosovo. Prizren har været et kulturelt centrum gennem århundreder, og har modsat andre dele af Kosovo altid været beboet af flere folkeslag. Det har været med til at give byen sit rygte, som tolerant og imødekommende. Der er andre gode grunde til et besøg her. Byen er smukt beliggende i en bjergrig egn og har mange arkitektoniske vidundere samt et rigtigt godt rygte hvad mad angår. Vi har både en guidet byrundtur og tid på egen hånd i den interessante by.

Prizren i Kosovo
Billede: Prizren.

Sidst på eftermiddagen kører tilbage til vores hotel i Pristina, hvor vi spiser aftensmad.

Dag 3: Pristina - Skopje, byrundtur i Makedoniens hovedstad (M,A)

Vi skal køre fra Kosovo efter morgenmaden og ankommer til den makedonske grænse efter ca. en times kørsel. Den samlede rejse er på under 100 km, og vi ankommer sidst på formiddagen i Makedoniens hovedstad Skopje. Efter tjek ind på hotellet starter vi til fods på en interessant byvandring. Skopje er en gammel by, der har været under mange forskellige herredømmer gennem sin 2500 år lange historie og vores udflugt bærer præg af dette. Meget iøjenfaldende er det 1500 år gamle fæstningsværk Kale placeret på byens højeste punkt. Fortet stammer fra den østromerske periode, den byzantiske tid.

Det 1500 år gamle fæstningsværk Kale i Skopje
Billede: Det 1500 år gamle fæstningsværk Kale i Skopje.

Fra den osmmaniske periode, som strakte sig over 600 år, oplever vi bl.a. Sultan Murats moske og Pasha-moskeen med de berømte bade. Er man i Skopje, er det svært at komme uden om byens helt store berømthed, Moder Teresa, der er født her i 1919. Vi lægger vejen forbi hendes mindesmærke og hører om den interessante og kontroversielle Nobelprismodtager. Undervejs på byturen laver vi et frokoststop.

Kaffe i bazaren og Moder Teresa foran det arkæologiske museum
Billede: Kaffe i bazaren og Moder Teresa foran det arkæologiske museum.

Efter byrundturen er der fri mulighed for at gå på opdagelse i Skopje og f.eks. besøge nogle af bazarerne, tage i et ægte hammam eller blot nyde byens shopping- og caféliv.

Aftensmaden indtager vi fælles på hotellet. 

Dag 4: Skopje - Ohridsøen, Tetovo og St. Bigorski kloster (M,A)

Vi tager afsked med Skopje og bevæger os mod dagens mål - den smukke Ohrid sø. Vi besøger undervejs byen Tetovo, der i dag er en middelstor provinsby og et kraftcenter for de etniske albanere i Makedonien. Her besøger vi byens store vartegn og stolthed; Sarena Dzamija - den malede moské fra 1400-tallet. 

Herefter kommer naturen i fokus på vej sydover til Mavrovo Nationalpark. Midt i nationalparken ligger Bigorski-klostret fra det 19. århundrede. Klosteret er en arkitektonisk perle med sin beliggenhed dybt inde i nationalparken og er oprindelig bygget oven på en kirke fra det 11. århundrede. Der er tid til frokost ved klostret.

Den malede moské i Tetovo og Bigorski klostret i Mavrovo Nationalpark
Billede: Den malede moské i Tetovo og Bigorski klostret i Mavrovo Nationalpark.

Herfra kører vi mod Ohridsøen, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen. Vi spiser middag på hotellet.

Dag 5: Ohrid og St. Naum kloster (M,A)

Vi vågner ved Ohridsøens smukke bredder og skal gennem dagen se meget nærmere på livet i og omkring denne naturperle, som også har fundet vej til UNESCOs verdensarvsliste. Dagen starter i byen Ohrid, der er den største af byerne omkring søen, hvor vi guides gennem gaderne og byens historien til fods. Efter besøget er der tid til frokost i den gamle bydel.

Ohridsøen
Billede: Ohridsøen.

Eftermiddagen byder på en sejltur på Ohridsøen og et besøg på St. Naum-klosteret, hvor vi får endnu en oplevelse af, hvor smukt natur og arkitektur kan harmonere.
Tilbage på hotellet spiser vi aftensmad.

Dag 6: Ohrid - Berat, byrundtur i Berat (M,A)

I dag sættes kursen mod rejsens tredje land efter vi har spist morgenmad. Turen skal tage os fra Ohrid til Berat i Albanien - en tur på godt 200 km som inklusiv grænseprocedurer og indlagte pauser tager omkring fire timer. Og der bliver virkelig noget for øjet på turen gennem de albanske landskaber.

Vi ankommer til Berat, der er hovedby i regionen af samme navn. Byens navn stammer fra det slaviske navn for "den hvide by". Der er stadig mange vidnesbyrd om sameksistensen af forskellige folkeslag den dag i dag. Berats gamle bydel blev optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv i 2008 og har et særligt kendetegn; nemlig de mange vinduer, der findes i de hovedsagligt hvide huse. Samme opleves også i bl.a. Melnik i Bulgarien og Catanzaro i Italien, hvor der tidligere har været større albanske befolkninger. Vi kommer godt rundt i den gamle bydel og får tid til at spise frokost. Det bliver også til et kig i de nyere bydele, der ligger nede ved floden.

"Den hvide by" Berat - kendt for de mange vinduer
Billede: "Den hvide by" Berat - kendt for de mange vinduer.

Efter besøget i charmerende Berat tager vi til vores hotel, hvor vi senere får serveret vores første albanske middag.    

Dag 7: Berat - Saranda, byrundtur i Gjirokastra (M,A)

Turen fortsætter mod syd gennem den smukke albanske natur. Vi besøger en anden af de UNESCO-certificerede osmanniske byer i Albanien, Gjirokastra. Byen har en del af samme charme, som vi oplevede i Berat i går. Gamle fæstningsværker, righoldig historie dominieret af forskellige overherredømmer. Hér, længere sydpå, ses den græske indflydelse også. Gjirokastra har dog også en dramatisk moderne historie - som ikke indeholder helt samme charme. Byen er fødeby for den notoriske kommunistleder Enver Hoxha, og det var her afslutningen på étparti-staten blev markeret af nogle etniske grækere med en sprængning af Hoxha-statuen. Byen var hårdt ramt økonomisk de følgende år, og i 1993 kom det til optøjer mellem etniske grækere og albanere. I 1997 blev byen igen meget hårdt ramt af landets økonomiske kollaps, som følge af pyramidespil-økonomien, der kastede landet ud i en borgerkrig.

Gjirokastra citadel i Albanien
Billede: Typisk vintage tepotte og Gjirokastra citadel i Albanien.

Efter besøget i Gjirokaster rejser vi ud til til kystbyen Saranda. Byens strandpromenade vil byde på rigtig Middelhavs stemning, og her kan vi nyde tiden før eller efter aftensmaden med at slentre en tur langs ved havet og besøge byens caféer.

Dag 8: Butrints arkæologiske perler  (M,A)

Efter vi har spist morgenmad tager vi på en fantastisk udflugt i antikken ved den arkæologisk udgravning i Butrint. Vi får en rigtigt godt indblik i, hvordan livet i det romerske imperium har været på dets højdepunkt, samt indblik i stedets relationer til den græske mytologi. Vi er lige på grænsen til Grækenland her, og stedet emmer af det. Butrint er det vigtigste arkæoligiske sted i Albanien og også på UNESCOs verdenskulturarvsliste. Vi spiser frokost ved havet i den lille turistby Ksamil, hvor der er en fantastisk udsigt over havet og fantastiske ø-rige.

De arkæologiske udgravninger i Butrint
Billede: De arkæologiske udgravninger i Butrint samt smukke natur langs kysten.

Henad eftermiddagen tager vi tilbage til hotellet i Saranda, hvor vi også får aftensmaden.

Dag 9: Saranda - Vlore, den Albanske Riviera (M,A)

Efter morgenmaden kører vi nordpå mod Vlore. Guddommelig natur venter os langs den smukke kyststrækning, hvor vi ser fantastiske klippeformationer, det blå blå Ioniske hav og passerer adskillige interessante landsbyer. Vi tager den med ro og gør adskillige stop undervejs, hvor vi nyder de fantastiske scenerier.

Efter ankomsten til Vlore tjekker vi ind på vores hotel og spiser aftensmad.

Dag 10: Vlore - Tirana, byrundtur i Tirana (M,A)

Vi tager afsked med Vlore og havet for at køre mod Albaniens hovedestad, Tirana, hvor vi skal på guidet rundtur. Hovedstaden har fået en eksplosiv befolkningstilvækst efter landets bankerot i start halvfemserne og huser i dag omkring 600.000 indbyggere. Vi kommer tæt på landets helt store folkehelt, Skanderbeg, hvis statue troner på byens centrale plads opkaldt efter ham. Skanderbeg samlede Albanien som en stat i 1400-tallet efter oprør mod osmannerne og konverterede selv til kristendommen. Skanderbeg-pladsen er byens centrale plads og på og omkring pladsen findes mange af byens store seværdigheder. Et'hem Bey moskéen og det gamle klokketårn ligger begge på pladsen, begge eksempler på både fornem arkitektur, men også som nogle af byens ældste bygninger, som stammer fra 1820'erne. Vi stifter også bekendskab med den moderne storby, hvor hverdags- og storbylivet leves og nydes. Der bliver tid på egen hånd til at købe frokost undervejs på byrundturen – og mere tid til at gå på opdagelse på egen hånd.

Skanderbeg-pladsen i Tirana
Billede: Skanderbeg-pladsen i Tirana med rytterstatuen af selvsamme.

Vi spiser aftensmaden sammen på hotellet.

Dag 11: Udflugt til landsbyen Kruja (M,A)

Dagens udflugt går til, hvad der kan betegnes som Albaniens vugge, nemlig bjergbyen Kruja. Her var hjemstedet for Alban-stammen, der senere lagde navnet til landet. Det er også byen, hvor nationalhelten Skenderbeg boede. Vi besøger byens borg, hvor der også er indrettet et museum om landets stolte søn. For de interesserede vil der også være adgang til et etnografisk musseum indrettet i et af byens små huse, der handler om livet og kulturen i det nordlige Albanien. De hyggelige brostensbelagte gader i Kruja huser også en righoldig bazar, der bestemt er værd at besøge.

 Vi tager tilbage til Tirana tidligt på eftermiddagen, og har nogle timer for os selv inden vi skal have vores sidste fælles middag.

Dag 12: Tirana på egen hånd og hjemrejse (M)

Rejsen lakker mod enden, og vi har formiddagen til os selv i Tirana inden vi kører mod lufthavnen og rejser tilbage til Danmark usædvanligt mange oplevelser rigere.

Kort

Kort over rejsen til Sydbalkan

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Pristina på dmi.dk her

Praktisk information

Pas og visum
For danske- og EU pas gælder, at passet skal have en gyldighed på mindst 3 måneder ud over opholdets varighed. Det skal ligeledes være to ledige sider til stempler.
Der kræves ikke visum for EU borgere for ophold under 90 dage.

Valuta
Kosovo:  Den officielle valuta i Kosovo er Euro. 1 EUR = 7,45 kr.

Makedonien: Valutaen er Makedonske Dinarer. 1 MKD = 0,121 kr. eller lettere 1 kr. = ca. 8 MKD.

Albanien:  Valutaen hedder Lek. 1 ALL = 0,058 kr. Eller 1 kr. = ca. 18 ALL.

Kreditkortbetalinger
Kreditkort kan anvendes i større butikker og restauranter i byerne. I landlige områder skal man ikke forvente at finde hæveautomater eller kunne anvende kreditkort, så hav altid lidt kontanter på dig.

Ved brug af kreditkort i butikker og restauranter skal man ikke aflevere sit kort til ansatte, men selv følge med, hvis terminalen ikke er ved bordet. Ofte vil man her som andre steder i Europa blive spurgt, om man vil afregne i Danske Kroner eller i den lokale valuta. Vælg ALTID den lokale valuta, da det er din egen banks officielle valutakurs, der bliver afregnet til - det sparer som regel omkring 5 % på regningen.   

Elektricitet
Alle tre lande anvender samme to-benede stik og 230V/50HZ, som vi kender fra Danmark.

Drikkepenge
Drikkepenge er ofte et ømttåleligt emne, der kan give anledning til forvirring og evt. forlegenhed. I landene vi besøger er det meget lige som herhjemme. Drikkepenge er ikke en betingelse, men det er selvfølgelig velkomment og noget, man gerne giver for god service.

På restauranter giver man typisk omkring 5-10%. Ligeledes hvis man f.eks. får drager-service på hotellet giver man også en lille skilling. På hoteller af en vis standard er det også velset, at man f.eks. lægger svarende til 1 Euro pr. person til stuepigen.

Drikkevand
Generelt fraråder vi, at man drikker vand fra hanerne i området. 

Påklædning
På rejsen besøger vi mange klostre, kirker og moskéer. Her gælder om at have passende beklædning på og generelt følge de tilhørende skikke. Hvad påklædning angår, så skal skuldrene være dækkede - t-shirt er helt acceptabelt.  Går man med hat/kasket skal den også tages i hånden under besøget. For kvinder kan det anbefales at medbringe et tørklæde til at dække hovedet i moskéerne. 

For alle tre lande gælder det, at der er tale om nogle af de mindst farlige lande, hvad angår personfarlig kriminalitet i Europa. Som alle øvrige steder i Verden, hvor der kommer mange turister (f.eks. ved seværdigheder) skal man huske at være almindelig fornuftig med, hvor man har placeret sine værdigenstande (f.eks. hav penge/kreditkort i inderlommer eller forlommer). Går man med taske; sørg for at den er lynet/knappet til, og at den sidder foran på kroppen.