Betagende Balkan

Status:
Datoer på vej

rundrejse i balkan

Det gode, det grusomme og det virkeligt smukke

Balkanhalvøen er et skatkammer af historie, arkitektur og kultur fra mange tusinde år, der åbner sig for os med medrivende og dramatiske fortællinger om krige og kærlighed - hvis lige ikke findes andetsteds i Europa.

Betagende Balkan er en storslået rejse, hvor seværdighederne fra UNESCO’s liste for verdenskulturarv står i kø, og hvor programmet er så afvekslende, at hver dag bliver en oplevelse der sent vil blive glemt. Balkan er fra naturens side skabt så frodigt og smukt, at det er vanskeligt at forestille sig de gribende hændelser, området har gennemgået og overlevet.

Derfor skal du rejse med os til Balkan:

  • Besøg i Kroatien, Serbien, Bosnien og Montenegro
  • Mange måltider inkluderet
  • Besøg i UNESCO-byerne Mostar, Split og Dubrovnik
  • Udflugter dagligt
  • Dansktalende rejseleder

Storslået og mindeværdig rejse

Undervejs møder vi den gæstfrie og stolte slaviske folkesjæl, hvor livsglæden slår følge med melankolien og skaber den intense stemning, der er hele Balkans bankende hjerte. Tilsæt en mangefacetteret og velsmagende gastronomi, behagelige hoteller og en dygtig dansktalende rejseleder - så er alle elementer på plads til en storslået og mindeværdig rejse.

Kort dagsprogram for Betagende Balkan:

Dag 1: Ankomst til Beograd, panoramisk sightseeing (A)
Dag 2: Byrundtur i Beograd (M,A)
Dag 3: Beograd - Sarajevo med stop i romerske Sremska Mitrovica (M,A)
Dag 4: Byrundtur i Sarajevo og besøg i tunnelerne (M,A)
Dag 5: Sarajevo - Drvenik, byrundtur i Mostar (M,A)
Dag 6: Guidet byrundtur i Split. Omis og bådtur på Cetina (M,A)
Dag 7: Fridag i Drvenik eller udflugt i den kroatiske skærgård (M,A)
Dag 8: Drvenik – Trebinje. Kulinarisk bådudflugt på Neretva. (M,F,A)
Dag 9: Trebinje byrundtur. Besøg i Vjetrenica grotterne. Vinsmagning (M,A)
Dag 10: Montenegros højdepunkter, natur og UNESCO byen Kotor (M,A)
Dag 11: Dubrovnik fra søsiden og byrundtur. (M,F)
Dag 12: Hjemrejse (M)

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Vi tager forbehold for, at der kan forekomme ændringer i rejsens program grundet lokale forhold.

 

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Beograd, panoramisk sightseeing (A)

Vi ankommer til Beograd midt på eftermiddagen og kører direkte mod centrum, hvor vi indkvarteres på vores hotel. Herefter tager vi sammen med rejselederen på en kortere orienterende byvandring. Efter turen tager vi på en lokal restaurant og får vores første indtryk fra det serbiske køkken.

Dag 2: Byrundtur i Beograd (M,A)

Vores møde med Serbien starter for alvor i dag i hovedstaden Beograd, som er en modsætningernes by. Beorgrad er en gammel by med over 7000 års historie, og har været hovedstad i Serbien siden år 1403. I dag er den også en af de mest trendy byer Europa med stor tiltrækning på især unge mennesker. Den geografiske placering, hvor floderne Sava og Donau mødes, markerer også, at det er et grænseland. Her var grænsen mellem det tidligere Østrig-Ungarske rige og det Osmanniske rige, og floderne danner ligeledes grænsen mellem den pannonianske slette og Balkan. Beograds strategiske position har også betydet, at byen har været omdrejningspunkt for utallige krige, som gennem historien har sat sit til tider meget voldsomme præg på byen og landet.

Vi tager på en guidet rundtur i byen og besøger nogle af de mest betydningsfulde steder, som f.eks. Kalemegdan-fortet, som knejser over Donau, og vi kommer ligeledes til Skt. Sava katedralen, som er den næststørste ortodokse katedral i verden. Vi kommer også til det charmerende Skadalija-kvarter med intime "Balkan style"-restauranter og går langs Donaus bredder, hvor meget af den nyeste byudvikling foregår.


Billede: Beograd med Kalemegdan-fortet.

Dag 3: Beograd - Sarajevo, stop i romerske Sremska Mitrovica (M,A)

Vi forlader Beograd efter morgenmaden og sætter kurs mod det ægte Balkan i det sammensatte og magisk smukke land Bosnien. Undervejs gør vi stop i den serbiske by Sremska Mitrovica, hvor vi under kyndig vejledning fra vores lokalguide hører om byens meget lange historie. Byen er i lighed med Beograd over 7000 år gammel og her findes stadig ruiner fra den romerske by Sirmium, som lå her. Under Anden Verdenskrig var byen besat af Aksemagterne og blev overdraget til kroatisk herredømme. Efter krigen blev byen en del af det nyoprettede Jugoslavien. I dag er det en mindre og ganske hyggelig by og et godt sted at gøre stop for en lille udflugt og frokost.

Vi fortsætter mod et af rejsens højdepunkter; Bosniens hovedstad Sarajevo, som er en sand smeltedigel af kultur, historie, krig, og politik. Ankomsten er sidst på eftermiddagen, hvor vi indlogerer os på vores hotel i centrum. Efter middagen på hotellet er der tid til at snuse lidt rundt på egen hånd og fornemme den særlige stemning, som byen er kendt for.


Billede: Saravejo.

Dag 4: Byrundtur i Sarajevo og besøg i tunnellerne (M,A)

I flere århundereder har Sarajevo været et lokalt religiøst og kulturelt centrum, som også har tiltrukket sig opmærksomhed udover landets grænser.  De seneste 100 år har Sarajevo tre gange været centrum for Europas og hele verdens opmærksomhed. I 1914 for mordet på den østrig-ungarske ærkehertug Franz Ferdinand, i 1984 da byen var vært for vinter-OL og under Balkan-krigene fra 1992-95. Mange har stadig billederne af den bombede markedsplads, rapporterne om snigskytterne, udhungringen af en befolkning under belejring på nethinden.

Vi tager med lokalguide rundt i den gamle bydel. Her besøger vi bl.a. Gazi Husrev-beg moskéen, som betragtes som den vigtigste muslimske bebyggelse i landet. I den gamle bydel besøger vi også den gamle bazar Bascarsija og den serbisk-ortodokse katedral.


Billede: Gazi Husrev-beg moskéen i Sarajevo og "Håbets tunnel".

Eftermiddagen står på et besøg ved Sarajevos berømte tunnel, som ligger ved byens lufthavn. Tunnellen var en livsnerve under belejringen af Sarajevo og blev bygget af den bosniske hær i sommeren 1993. Indtil da var Sarajevo blevet afskåret fra omverden af serberne, men med tunnellen fik bosnierne mulighed for at transportere våben, mennesker og nødhjælp ind til den nødlidende by. Tunnellen fungerer i dag som et museum over krigens rædsler og er et virkelig spændende besøg.

Om aftenen tager vi samlet på en god lokal restaurant og smager på det bosniske køkken.

Dag 5: Sarajevo - Trebinje, byrundtur i Mostar (M,A)

Vi tager afsked med Sarajevo og bevæger os sydover mod et af de mest kendte steder i hele Bosnien, Mostar. Den største befolkningsgruppe i byen er kroatere, der udgør cirka 60 procent, mens bosniere udgør cirka 40 procent. Før krigen var Mostar en af de mest etnisk blandede byer, hvor serberne udgjorde omkring 30 procent af byens befolkning. Byen er dog stadig i dag ret opdelt, og har primært kroaterne på den vestlige side af floden og bosniere på den østlige side. Vi bliver guidet af en lokalguide, og et højdepunkt på turen bliver den smukke gamle stenbro over Neretva floden, som er en velbevaret arkitektonisk perle fra det 16. århundrede og den Osmanniske periode. Broen optræder på UNESCO's liste for verdenskulturarv.


Billede: Mostar ved Neretva floden med den smukke gamle stenbro.

Herefter har vi fritid til selv at kigge nærmere på Mostar og købe lidt frokost.

Hen på eftermiddagen kører vi videre mod vores hotel i kystbyen Drvenik i Kroatien, hvor vi indkvarterer os for de næste tre nætter. Vi spiser aftensmad på hotellet.v

Dag 6: Guidet byrundtur i Split. Omis og bådtur på Cetina. (M,A)

Efter morgenmaden kører vi nordpå langs den smukke kyst, og mod kystens største by Split. Byen er efter Jugoslaviens afvikling blevet det maritime centrum for Kroatien og er nu den største flådebase og færgetrafik havn. 

Vi får en byrundtur med lokal guide i det meget charmerende centrum af byen, hvor der er mange spor tilbage til romertiden. Her havde kejser Dioclesian sit palads, hvis store område udgør den helt gamle bydel i Split. Herefter er der tid på egen hånd til at spise lidt frokost. 

Herefter kører vi sydover igen og besøger kystbyen Omis. En hyggelig kystby med et charmerende gammelt veneziansk centrum. Byen var historisk vigtig, da floden Cetina udmunder her. Vi tager på en sejltur i den dybe kløft, hvor den meget blå flod flyder. En fantastisk og meget afslappende naturoplevelse af de sjældne.

Efter besøget i Omis tager vi tilbage til hotellet i Drvenik, hvor vi også får vores aftensmad.

Dag 7: Fridag i Drvenik eller udflugt i den kroatiske skærgård (M,A)

Efter mange dage på tur med oplevelser er det tid til en dag i afslapningens tegn. Der er dog mulighed for at deltage på en bådtur i den kroatiske skærgård (pris 295 kr.). Vi sejler fra Makarska til øen Brac, hvor der også vil være gode muligheder for at tage sig en svømmetur. På båden serveres en frokost – primært fra havet.

Aftensmaden serveres på hotellet.

Dag 8: Drvenik – Trebinje. Kulinarisk fotosafari på Neretva. (M,F,A)
 

Vores tur skal i dag tage os tilbage til Bosnien til den østlige del af landet. Vi skal dog mens vi er i Kroatien have endnu en fantastisk naturoplevelse på Neretva floden – en ”fotosafari”. Floden har skåret sig gennem landskabet og dannet et delta, hvor det møder havet. Det har skabt en hel unik natur og fantastiske forhold for områdets fugleliv. Vi sejler i deltaet og kan nyde landskaber og dyreliv samtidig med at vi får serveret en god lokal frokost.

Vi kører ind i Bosnien og mod Trebinje, der ligger i den serbisk kontrollerede del af landet. Naturen er markant anderledes end vi har været vandt til – stadig fantastisk – men mere gold. Vi kommer til Trebinje sidst på eftermiddagen og kører til vores hotel. Her får vi også aftensmaden, og har aftenen til at nyde det righoldige caféliv i byen.   

Dag 9: Trebinje byrundtur. Besøg i Vjetrenica grotterne. (M,A)

Dagen begynder med en byrundtur i Trebinje. Det er den sydligste by i Bosnien i en sparsomt befolket region. Den er derfor vigtig for området og har været et vigtigt knudepunkt historisk. Senest under krigene i Jugoslavien i 90’erne – hvor der var store hærstyrker i byen. Der er dog meget ældre historie, der står i en pænere skær, der gør byen til et interessant bekendtskab.

Efter byrundturen kører vi til Vjetrenica grotterne. Efter mange flotte naturoplevelser på jorden er det tid til at se nogle lige så flotte inde i den. Grotterne er landets største drypstenshuler med sine over 7 km. lange gange, og interessante oplevelser venter på os ”under overfladen”. 

Herefter skal vi besøge klosteret i Tvrdos. Det serbisk-ortodokse kloster stammer helt tilbage fra det 15. århundrede, men stedets religiøse historie stammer fra Romerne og er mere end 1500 år gammelt. Her går vi ikke så meget i religionens fodspor, men derimod i vinens. Klosteret har egen vinproduktion, naturligvis fra lokale druesorter, og den tilhørende vinkælder byder os velkommen med smagsprøver på munkevin.


Billede: Klostret i Tvrdos, der har egen vinproduktion.

Tilbage i Trebinje tager vi på restaurant og får os et godt og givet vis solidt måltid og har eller aftenen på egen hånd.

Dag 10: Montenegros højdepunkter, natur og UNESCO byen Kotor (M,A)

Dagen står i Montenegros tegn, og vi befinder os blot 30 km fra grænsen. Det smukkeste syn man kan forestille sig møder os, når vi ankommer til Kotor-bugten, der på mange måder kan sammenlignes lidt med en norsk fjord. Her mødes de stejle skrænter med det blå Adriaterhav på allersmukkeste vis.

Billede: Middelalderbyen Kotor og hele Kotor Bay.

Vi tager på en lille sejltur på fjorden, hvor vi besøger den lille ø "Our Lady of the Rocks" og får muligheden for at nyde udsigten fra vandsiden.

Herefter tager vi til Montenegros smukkeste middelalderby Kotor, som også er optaget på UNESCO’s liste for verdenskulturarv. Beliggende ud til bugten er den meget velholdte middelalderby perfekt placeret og giver rigtig middelhavsstemning med alt, hvad det indebærer. Vi har guidet rundvisning i Kotor, inden vi slippes løs og har tid på egen hånd til frokost og shopping.


Billede: Middelalderstemning i Kotor.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til hotellet i Trebinje og nyder aftensmaden på hotellet.

Dag 11: Dubrovnik byrundtur (M,F)

Vi tager afsked med Trebinje om morgenen og kører sydover til Kroatien. Dagen indeholder et af rejsens helt store højdepunkter, Dubrovnik. Den mest spektakulære udsigt til byen er fra havet, så vi tager en båd fra den lille kystby Cavtat og ankommer i Dubrovniks havn, lige ved byens berømte mure.

Billede: Dubrovnik.

Vi møder vores lokalguide og bliver sat ind i byens interessante historie, der udover fremmede magters forskellig dominans også er historien om diplomatiets kunst.
Der bliver serveret frokost på lokal restaurant i byen, hvorefter der er tid på egen hånd, og der bliver rig lejlighed til at besigtige byens mange spændende afkroge.

Vi kører til vores hotel sidst på eftermiddagen, og har rejsens sidste aften på egen hånd.

Dag 12: Hjemrejse fra Dubrovnik (M)

Efter morgenmaden er det tid til at nyde de sidste timer på en eller meget begivenhedsrig rejse.
Ved middagstid skal vi køre mod lufthavnen, der ligger ca. 15 km. Syd for Dubrovnik.

Kort

Balkan kort

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse


Se den aktuelle vejrudsigt i Beograd her på dmi.dk

Vejret i Beograd

Se den aktuelle vejrudsigt i Dubrovnik og Mostar her på dmi.dk

Vejret i Mostar

Praktiske oplysninger

Pas og visum
Der kræves ikke visum til hverken Kroatien, Serbien, Bosnien, eller Montenegro for danske statsborgere.

Vi vil dog kontakte alle deltagere for pasinformationer ca. én måned før afrejse, da det letter grænseovergangene og nogle hotel tjek-ind.

Valuta
Kroatien:
Den lokale valuta er Kuna (HRK). 1 Kuna = 0,98 kr, så det er lettest at regne 1:1. Der er mange hæveautomater i byerne i Kroatien, selv i de små turistområder. De fleste hoteller og restauranter tager i mod kreditkort. Det anbefales dog, at man har lidt kontanter på sig til indkøb på cafeer og markeder. Mange steder i turistområderne i Kroatien modtager man også Euro.

Serbien:
Den serbiske valuta hedder Dinar (RSD). 100 dinar = 6,15 kr. Eller 100 kr = 1635 dinar. I Beograd er der mange hæveautomater, og man kan betale med kreditkort i de fleste større forretninger, og supermarkeder. På restauranter varierer det mere. Spørg gerne forinden, hvis I ikke har kontanter på hånden. Udenfor Beograd finder man væsentlig færre hæveautomater. Man bør ikke hæve for mange dinarer, da de ikke accepteres i de øvrige lande.

Bosnien:
Valutaen er Konvertible Mark (KM) - som er baseret på den gamle tyske D-Mark. Værdien er også som den gamle D-Mark, 1 KM = 3,8 kr. Der kan almindeligvis betales med kreditkort i forretninger og på restauranter. Der findes let hæveautomater i både Sarajevo og Mostar. Som i de øvrige lande er det lettest at betale kontant i de mindre butikker og cafeer.

Montenegro:
Til trods for, at Montenegro ikke er med i EU er valutaen Euro. 1 Euro = 7,45 kr. Det er ikke et problem at finde hæveautomater, hvor vi befinder os, ligesom det er helt almindeligt at kunne betale med kreditkort på restauranter og forretninger af en hvis størrelse.

Kreditkortbetalinger
Man vil kunne opleve at blive spurgt, om man vil afregne sin regning i lokal valuta eller i sit eget lands valuta (danske kroner). Her skal man vælge at afregne i lokal valuta, da der eller bliver lagt endnu en konvertering mellem valutaer ind, hvor man typisk ender med at betale et par procent ekstra.

Drikkepenge
Drikkepenge er et personligt anliggende, og der ligger heller ingen, hverken skrevne eller uskrevne regler om drikkepenge på Balkan. Det er - som i Danmark - ikke noget man forventer, men det er naturligvis velkomment. Ønsker man at betale for en god oplevet service er det fint at runde op, ellers går man heller ikke galt i byen med 5-10 %.