Skip to main content

Det bedste af Stockholm og Dalarna

Havnefronten i Stockholm
Smalle stræder i Stockholm
Smuk arkitektur findes overalt i den svenske hovedstad Stockholm
Oplev en masse på jeres rejse til Stockholm
Gyldent lys i Stockholm, Sverige
Smukke svenske landsbybilleder med Kulturrejser Europa
Gyldent lys i Sverige med Kulturrejser Europa
Gamla Staberg er kun 11 km væk
Et betagende syn med Kulturrejser Europa i Stockholm, Sverige
Status:
Udsolgt

Kulturrejse til Stockholm og Dalarna

Det bliver ikke mere svensk, når du skal opleve Sveriges smukke hovedstad Stockholm i kombination med den autentiske region Dalarna. Stockholm og Dalarna er svensk kerneland med en historik, der rækker mere end 1000 år tilbage i tiden. Stockholm er ikke kun et kulturelt, økonomisk og arkitektonisk fyrtårn i Sverige - men i hele Norden - mens Dalarna regnes for at være det mest ur-svenske der findes, og domineres af skove og søer, røde træhuse og gamle traditioner.

På denne tur får du det hele, og derfor kalder vi turen for 'Det Bedste af Stockholm og Dalarna'.

Derfor skal du rejse med os på rundrejse til Stockholm og Dalarna:

  • Store seværdigheder i Stockholm, bl.a. Drottningholm og Vasa
  • Besøg malerne Carl Larssons og Anders Zorns huse i Dalarna
  • Kulturelle perler og lokal kolorit
  • Storslåede naturoplevelser
  • Fem middage og fire frokoster inkluderet
  • Dansktalende rejseleder

Udforsk Sveriges hovedstad Stockholm

Når man siger Sverige, tænker mange straks store dybe skove med badesøer og röda stugor. Det skal du naturligvis opleve på denne tur i sammen med smuk natur og gamle traditioner. Men glæd dig også til Sveriges unikke og smukke hovedstad Stockholm, som på elegant vis kombinerer gammelt nordisk kultur med et meget moderne udtryk.

I Stockholm går vi sammen på opdagelse i byen og rejselederen udpeger nogle af de mest kendte områder, pladser og bygninger. Der venter en sejltur på Mälaren og et besøg på Drottningholm, hvor den svenske kongefamilie residerer, og ikke mindst kan du glæde dig til det imponerende Vasa Museum og Stadshuset, der huser den årlige Nobelbanket. Du får også mulighed for selv at gå på opdagelse en af dagene.

Verdensarv, Carl Larsson og kunst i Dalarna

Efter hovedstaden Stockholm fortsætter turen mod Dalarna med udgangspunkt i byerne Falun - hvis bykerne er defineret som UNESCO verdensarv - og Mora, hvor Gustav Vasa lagde grobunden for det moderne Sverige. 

I Dalarna ser du, hvor to af Sveriges, og Nordens, største kunstnere, Carl Larsson og Anders Zorn, boede og virkede. Der er også håndværkstraditioner på programmet samt et besøg i Orsa Rovdjurspark, som er Europas største dyrepark og giver en fantastisk oplevelse af særligt nordiske rovdyr. Og ikke mindst kan du glæde dig til Falun Koppargruva, et helt unikt område, hvor der er blevet brudt kobbermalm helt tilbage i vikingetiden.

Undervejs stifter du selvfølgelig også bekendtskab med 'Fika', den traditionelle og hyggelige svenske kaffepause med lidt sødt til ganen.

Kort dagsprogram for Det Bedste af Stockholm og Dalarna:

Dag 1: Ankomst til Stockholm, guidet byrundtur og besøg på Stadshuset (A)
Dag 2: Sejlads på Mälaren til Drottningholms Slott og besøg på Vasa Museum (M,F,A)
Dag 3: Fridag på egen hånd i Stockholm (M)
Dag 4: På vej til Falun, besøg i Carl Larssons hus og guidet byrundtur i Falun (M,F,A)
Dag 5: Falun Koppargruva, Nils Olssons Dalarhästar i Nusnäs og ankomst til Mora (M,F,A)
Dag 6: Zorns Museum i Mora og besøg i Orsa Rovdjurspark (M,A)
Dag 7: Torsångs Kyrka i Borlänge, gårdbesøg med frokost i Borlänge og hjemrejse (M,F)

M = Morgenmad, F = Frokost, A = Aftensmad

Der tages forbehold for, at der kan blive ændret på rækkefølgen af de forskellige elementer i dagsprogrammet grundet lokale forhold og at hotelændringer (inden for samme kategori) kan forekomme.

OBS! Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder en del spadsereture, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen og særligt i forbindelse med besøget i Falu Gruva er i stand til at gå på trapper.

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Stockholm, guidet byrundtur og besøg på Stadshuset (A)

Efter ankomsten til lufthavnen i Arlanda, som ligger 40 km fra centrum af Stockholm, går turen mod Sveriges smukke hovedstad. Undervejs benytter vi lejligheden til en byrundtur, hvor du blandet kommer forbi Gamla Stan og Riddarkyrkan fra 1200-tallet, som er gravsted for mange svenske kongelige. Stadshuset med sin unikke skønvirke decor, er også på programmet og den berømte Blå Hal danner hvert år rammen om den eksklusive Nobelprisceremoni.

Gamla stan og Stadshuset - Stockholm
Billede: Gamla Stan og Stadshuset.

Vi kører til vores hotel, og senere venter aftensmaden i hotellets restaurant.

Dag 2: Sejllads på Mälaren til Drottningholm Slott og besøg på Vasamuseet (M,F,A)

Dagen i dag står i vandets tegn. Stockholm er anlagt på 14 øer og ligger i en af verdens smukkeste skærgårde - med Sveriges tredjestørste sø, Mälaren mod vest. I dag kan du glæde dig til at opleve Stockholm fra søsiden på sejlturen op ad Mälaren, inden ankomsten til det Kongelige Slot ”Drottningholm”. Slottet er bygget i 1600-tallet og er kendt som 'Nordens Versailles'. Drottningholm er optaget på UNESCOs verdensarvsliste og er et skatkammer med bl.a. en kinesisk pavillon, et unikt slotsteater og ikke mindst den smukke barokhave fra 1681. Vel ankommet til Drottningholm spiser vi frokost, hvorefter der venter en spændende rundvisning på slottet.

Gamla stan og Drottningholm.
Billede: Panorama over Gamla Stan og Drottningholm.

Efter denne eventyrlige start på dagen kører vi i bus tilbage mod centrum og Djurgården, hvor Vasamuseet venter. Her skal du opleve det ekstremt velbevarede regalskib Vasa, der blev søsat i 1627. Skibet skulle sætte skræk i Sveriges genstridige naboer – Danmark, Rusland og Polen – og var en af den tids største og mest velbevæbnede skibe. Desværre var det fejlkonstrueret og sank på sin jomfrurejse den 10. august 1628 - efter blot at have sejlet 1 sømil. En kombination af iltfattig havbund, det lave indhold af salt i vandet og mangel på pæleorme i dyndet sikrede, at Vasa forblev velbevaret.

I 1957 begyndte bjærgningsarbejdet og i 1961, efter 333 år på havets bund, kom Vasa til syne igen. I dag ligger det til skue i et helt unik museum der giver indblik i 1600-tallets krige, håndværk og kunst.

Efter besøget på Vasa Museet kører bussen dig tilbage på hotellet, hvor aftensmaden serveres senere.

Dag 3: Stockholm på egen hånd (M)

Dagen i dag er fri til at gøre præcis, hvad du har lyst til. Stockholm rummer mange store kulturelle oplevelser med flere museer i verdensklasse. Tag for eksempel en tur mod øen Skeppsholmen, hvor Moderna Museet ligger smukt ud mod vandet med en imponerede samling af moderne kunst og gør evt. et stop ved Nationalmuseet på vejen hjem.

Du kan også bruge dagen på Djurgården. Stå på veteransporvognen nr. 7N ved Norrmalmstorget eller Kungliga Dramaten og kør mod Djurgården med frilandsmuseet Skansen, Abba-museet, Gröna Lund og det smukke kunstmuseum Prins Eugens Waldemarsudde.

Frilandsmuseet Skansen //  Djurgården med gammel hollansk mølle.
Billede: Friluftsmuseet Skansen og Djursgården med gammel hollandsk mølle.
 
Fotografiska fotomuseum på Södermalm, Slottet og middelalderbyen i Gamla Stan er også et besøg værd. Ligesom bare at ose og nyde denne fantastiske smukke - både gamle og meget moderne - storby også kan anbefales. Eller hvad med en sejltur ud gennem skærgåden i en af veteranbådene?
 
Frokost og aftensmad er i dag på egen hånd, og Stockholm byder på alt fra svensk husmandskost og køkkener fra hele verden til Michelin-restauranter.

Stockholm
Billede: Stockholm.

Dag 4: På vej mod Dalarna (M,F,A)

Efter morgenmad går turen til Dalarna. I alt kører vi 225 km mod nordvest til Falun, som er på UNESCOs verdensarvsliste og den største by i Dalarna med ca. 50.000 indbyggere. Undervejs har du mulighed for at nyde de karakteristiske svenske landskaber der glider forbi. Ved frokosttid er vi fremme ved første stop den berømte maler Carl Larssons gård - Sundborn. Her udstilles Carl Larssons værker, som for mange danskere står som det mest svenske af det svenske. Her er i rigt mål afbilledet røde huse, brændekomfurer, piger og drenge i søndagstøj - det hele pakket ind i Carl Larssons hjem, der står som en ægte version af det portrætterede. Eventyret fortsætter i den romantiske og hyggelige have på Sundborn.

Vores frokost spiser vi Hyttstugan, en nabobygning knyttet til Carl Larsson gård som spisested.

Fra Sundborn går turen videre til Dalarnas hovedstad Falun, hvor en spændende byvandring venter. Falun er at de ældste industribyer i Sverige, koncentreret om Falun Koppargruva, hvor der har været udvundet kobber siden middelalderen. Falun havde sin storhedstid i 1600-tallet og er grundet sin unikke industrihistorie på UNESCOs verdensarvsliste.
 
Vi tjekker ind på hotellet i Falun og spiser aftensmad senere samme sted.

Falum og kobberudgravning.
Billede: Falun by og Falun Koppargruva.

Dag 5: Falun Koppargruva, Nils Olssons Dalarhästar i Nusnäs og ankomst til Mora (M,F,A)

Efter morgenmaden drager vi mod Falun Koppargruva, hvor en lokal rundviser venter for at tage os med rundt på dette imponerende museum, der gemmer på en lang og spændende industrihistorie. Besøget er ud over det sædvanlige, alene på grund af stedets størrelse. Vil du med ned i selve minen, er det vigtigt, at du fysisk er i stand til at gå på trapper. Fornuftige sko og en varm ekstra trøje er ligeledes anbefalelsesværdigt ved dette besøg.

Efter besøget kører vi mod den hyggelige by Rättvik, hvor vi spiser frokost. Dernæst skal vi ind i hjertet af Dalarna – Nusnäs. Her skal du møde et svensk ikon; Dalarhästen. Snedkeren Nils Olsson har værksted i Nusnäs, og han viser, hvordan den ikoniske svenske hest bliver til. Hestene blev oprindelig fremstillet i fem landsbyer uden for Mora, og særligt hos Nils Olsson i Nusnäs har man holdt traditionen i hævd. Besøget slutter med en ægte svensk fika – kaffepause med lidt sødt til ganen.

Dalarhäst og svenske kager
Billede: Dalarhäst og svenske kager.
 
Vi kører herefter den korte tur til Mora og tjekker ind på vores hotel, hvor aftensmaden ligeledes venter.

Dag 6: Zorns Museum i Mora og besøg i Orsa Rovdjurspark (M,A)

I dag står i kunsten og naturens tegn. Først går turen til maleren Anders Zorns (1860-1920) hjem i Mora. Anders Zorn regnes for - sammen med Carl Larsson - at være en af Sveriges største malere, og hans hjem 'Zorn Gården' er en rendyrket autentisk arkitektonisk perle. Påvirket af skønvirke og almuestil i det ydre, såvel som indre, får du et indblik i, hvor den store maler både boede og udlevede sin kunst.

Opfyldt af kunstnerisk inspiration kører vi fra Mora mod byen Orsa, hvor Europas største rovdyrspark ligger. Her skal du opleve særligt nordiske rovdyr - som los, bjørn, jærv og ulv - men også dyr som tiger og sneleopard. Parken er på i alt 325.000 m2 og har flere spisesteder med fantastisk udsigter, hvor det er muligt at købe frokost (ikke inkluderet).

Los og ulv
Billede: Los og ulv i Orsa Rovdjurspark.
 
Efter besøget i parken kører vi mod den gamle og smukke Smidgården i Orsa, hvor vi nyder endnu en traditionel 'Fika', inden vi returnerer til Mora.
 
Vel tilbage kan det anbefales at gå en tur langs Siljan-søen eller rundt i centrum af hyggelige Mora og se byens smukke middelalderkirke. Byen har, på trods af sin lille størrelse, spillet en stor rolle i svensk historie. Det var her Gustav Vasa opildnede bønderne til oprør mod den danske konge, hvilket endte med opløsningen af Kalmarunionen. Det er fra Mora-området, at Dalarhästen stammer, og Mora er også kendt for sine gode frilufts-knive. Mora er ligeledes værtsby for Vasaloppet, der er verdens største langrendsløb, og som Kronprins Frederik flere gange har deltaget i.

Dag 7: Torsångs Kyrka i Borlänge, frokost i Borlänge og hjemrejse (M,F)

Efter morgenmaden kører vi ca. 300 km mod sydøst til Arlanda lufthavn, hvorfra turen går til København sent på eftermiddagen. Undervejs kan du glæde dig til at nyde Dalarnas skovklædte landskaber glide forbi.

Vi stopper ca. på halvejen ved middelalderkirken Torsångs Kyrka, som er opført omkring år 1300. Kirken ligger smukt mellem søer og kanaler og er bygget uden klokketårn, som først opførtes i træ i 1576 - og stadig står separat uden for kirkebygningen. Her er mange fine deltaljer fra middelalderen og renæssancen.
 
Efter besøget i kirken fortsætter vi mod Borlänge, hvor frokosten indtages på en lokal gård med eget bryggeri. Maden er tilberedt af råvarer, som er dyrket på stedet, og her er en interessant gårdbutik med spændende varer.

Efter frokosten fortsætter vi mod Arlanda Lufthavn, hvorfra turen går tilbage til København.

Kort

Kort over rejsen til Stockholm og Dalarna

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Se den aktuelle vejrudsigt i Stockholm på dmi.dk her

Vejret i Stockholm/Bromma