Skip to main content

Iran - De Persiske Perler

Shah moskeen i Iran - rundrejse i iran
Nasir al mulk moskeen og krydderier i Iran
Isfahan sheikh lotfollah moské i Iran
Persepolis indgangen i Iran
Iran
Ler husene i Abyaneh i Iran
Den gamle by i Yazd i Iran
Golestan paladset i Tehran, i Iran
Iransk te hus I iran
Status:
Udsolgt

Rejs til Iran og udforsk de persiske perler

Styret af kongerne fra Persepolis var Persiens gigantiske imperium klodens dominerende magt for 2500 år siden, og dækkede et landområde på størrelse med Australien. Riget havde næsten halvdelen af jordens befolkning, og lagde mange af grundstenene til den moderne civilisation. Det er derfor et kulturelt skatkammer af de helt store, der ligger for vores fødder i det nutidige Persien, Iran. 

Mød den arkitektoniske skønhed i en af Irans ældste moskéer, Jameh moskeen i Isfahan, i herskabshuset Boroujerdis i Kashan, eller i det kongelige Vakil bad i Shiraz. Bliv forført af krydderiernes farver og dufte i bazarerne i storbyerne Teheran og Shiraz. Nyd de smukke haver i ro og mag i Kashan og Shiraz, og gå dybt ind i historien på Teherans museer, og i kongebyen Persepolis ruiner. Oplev naturens forunderlige variation med det majestætiske bjerg Damavand i nord, og den golde ørken mod syd. Oplevelserne krydres med en god portion af Orientens mystik, en gæstfri lokalbefolkning, og interessante oplevelser med den lokale gastronomi - der fuldender et bombardement af alle sanser. 

Kort dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København med Qatar Airways.
Dag 2: Ankomst til Teheran. Byrundtur. Middag (M,A)
Dag 3: Teheran. Byrundtur (M,F)
Dag 4: Polour, Damavand (M,F)
Dag 5: Teheran - Isfahan. Kashan byrundtur. Abyaneh (M,F)
Dag 6: Isfahan. Byrundtur  (M,F)
Dag 7: Isfahan. Byrundtur  (M,F)
Dag 8: Isfahan - Yazd. Nain, Meybod Ørkenarkitektur (M,F)
Dag 9: Yazd. Byrundtur (M,F)
Dag 10: Yazd - Shiraz. Persepolis & Pasargadae (M,F)
Dag 11: Shiraz. Byrundtur. (M,F)
Dag 12: Hjemrejse  

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København med Qatar Airways (A)
Vi flyver om aftenen fra København med transit i Doha til Teheran. Der er fuld forplejning undervejs.

Dag 2: Ankomst til Teheran. Byrundtur. Middag. (M,A)
Ved ankomsten skal vi gennem immigrationen og have vores visa, hvorefter turen går til hotellet i Teheran. Om eftermiddagen tager vi på den første udflugt i Teheran. Udflugten tager os med bus gennem Teheran, hvor de første indtryk af denne kæmpemetropol viser sig. Turen tager os til nogle af de moderne arkitektoniske mesterværker som byen har så mange af. Første stop bliver Azadi tårnet - et monument fra 1971 bygget i hvid marmor. Tårnet markerer byens begyndelse mod vest og var kendt som kongernes mindesmærke, men efter revolutionen i 1979 blev det omdøbt til frihedsmonumentet. Arkitektekten har benyttet sig af både den gamle persiske byggetradition samt af den muslimske. Milad tårnet er det næste stop; et kæmpe multifunktions tårn med en fantastisk historie fra både før og efter revolutionen. Turen slutter ved den meget interessante gangbro, Tabiat broen, hvorefter vi spiser en middag på restaurant.


Billede: Azadi monumentet, Vestporten til Teheran.

Dag 3: Teheran. Byrundtur (M,F)
Iran kommer rigtigt ind under huden på denne heldagsudflugt i Teheran. Vi besøger bl.a. Golestan Paladset som også er på UNESCO's liste for verdenskulturarv. Et helt igennem eventyrligt palads bygget i 1806, som residens for Qajar dynastiet. 


Billede: Golestan palads

Vi besøger senere på dagen også Sa'daba palads-kompleks som er en kontrast på mange måder til Golestan. Et mere moderne palads i mange enkeltstående bygninger, og ligeledes residens for den senere shah familie Pahlavi.  Udflugten tager os dernæst til det iranske nationalmuseum. Vi fortsætter vores tur i hovedstaden og besøger en af de store og farverige bazarer - Tajrish. Her er mad, tæpper, krydderier, kunsthåndværk - stort set alt hvad hjertet, ganen og maven kan begære. Frokosten indtager vi undervejs på turen.


Billede: Bazaren

Efter ankomsten til hotellet er aftenen fri til egen disposition.

Dag 4: Polour, Damavand (M,F)
En dag uden for den pulserende storby venter. Bjergene nord for Teheran - bjergkæden Alborz - og især Damavand vulkanen er et stort nationalsymbol for iranerne. Beskrevet og beundret i tusind år gammel poesi og litteratur, og gengivet på landets 10000 Rial pengesedler. Bjerget er det højeste i Mellemøsten med sine 5610 m, og vi kommer tæt på, når vi tager busturen de ca. 80 km fra Teheran til bjergbyen Polour, som ligger i 2200 meters højde på vejen mellem Teheran og det Kaspiske hav. Herfra går mange ekspeditioner til toppen af bjerget. Polour og de smukke omkringliggende bjergrige landskaber beskrives som Irans svar på paradis på jorden, og er rigt på plante- og dyreliv med bl.a. brune bjørne og den persiske leopard. Vi bliver indviet i livet i bjergene får en lokal frokost, og ser en fabelagtig natur.


Billede: Damavand, 5610 m.

Vi ankommer til Teheran sidst på dagen og har aftenen på egen hånd. 

Dag 5: Teheran - Isfahan. Kashan Byrundtur. Abyaneh (M,F)
Turen går sydpå fra morgenstunden mod Isfahan. Efter nogle timers kørsel stopper vi i Kashan, som ligger på kanten til ørkenen. Byen har en ældgammel historie gennem de omkring 9000 år som området har været beboet. Byen har også været feriested for persiske konger, hvor byens haver har haft stor tiltrækningskraft. Vi besøger den mest kendte af dem Fin haven - som blev lavet til Shah Abbas, som en persisk version af paradis. De mange smukt designede bassiner og frugthaver imponerer, og er et skønt sted at slentre rundt.


Billede: Fin haven.

Kashan er også kendt for sine fornemme herskabsvillaer, som blev bygget i det 18. og 19. århundrede. Vi lægger vejen forbi en af de mest imponerende af disse; Boroujerdi huset. Huset er bygget af en succesfuld handelsmand til sin kone i 1857. Arkitektonisk har bygningerne mange lighedstegn med f.eks. Golestan i Teheran, men naturligvis i en mere beskeden størrelse. Få kilometer uden for Kashan ligger Sialk, er et arkæologisk område, som har været under udgravning i flere omgange. Her er levn fra 8000 år gamle beboelser. Her findes også ruiner fra Sialk zigguraten, som er en af de vigtigste udgravninger i Iran.

På vejen mod Isfahan går turen via Abyaneh. En af Irans ældste landsbyer og en af de mest besøgte pga. den særlige arkitektur. Alle husene er bygget af ler og har derfor den samme røde farve. Et historisk sted med en usædvanlig smuk beliggenhed .


Billede: Abyaneh

Vi fortsætter mod Isfahan og indlogerer os på vores hotel sidst på dagen.   

Dag 6: Isfahan. Byrundtur (M,F)
Isfahan er betragtet som en af de smukkeste byer i verden, så der ligger mange fantastiske oplevelser og venter i byen, der engang var en af verdens største. Byen var Persiens hovedstad i lidt over 100 år fra 1598-1722. På dagens byrundtur ser vi bl.a. den berømte plads Naghsh-e Jahan, og på og omkring pladsen ser vi tydeligt, hvorfor Isfahan er at finde på UNESCO's liste for verdenskulturarv. Pladsen er en af de største historiske pladser i verden og der ligger bl.a. to moskéer, et palads og en bazar. 


Billede: Sheikh Lotfollah moské

Mod øst findes sheikh Lotfollah moské, som er et mesterværk og oprindeligt var den kongelige families moske. Mod vest er Ali Qapu paladset, som var kongens residens og en æstetisk perle. Mod syd finder vi Imam moskéen usædvanligt farverigt dekoreret med mosaikker og kaligrafiske inskriptioner. Det bliver også til et besøg i Chehel Sotun paladset, der som Ali Qapu, er et meget rigt dekoreret palads. Dette palads var lavet til de kongelige receptioner og til modtagelse af honoratorer. Paladsets have tilhører en af de 9 Iranske haver, som samlet er optaget på UNESCO's liste for verdenskulturarv. Udflugten slutter ved bazaren, hvor der er god tid til at gå på opdagelse og indkøb.

Aftensmaden er på egen hånd. 

Dag 7: Isfahan. Byrundtur. (M,F)
Isfahan rundturen fortsætter efter morgenmaden. Dagen byder bl.a. på et besøg i moskéen Atigh Jami, der er en af Irans ældste. Moskéen har været udvidet og tilbygget helt fra starten i år 771 og frem til det 20 århundrede. Dernæst besøges det armenske kvarter, Ny Julfa. Armenerne fik deres egen bydel i Isfahan, da man ville udnytte deres evner som handelsfolk særligt indenfor silkehandel. Ialt flyttede 150.000 Armenere fra Julfa - der i dag ligger i Azerbaijan, men dengang var armensk - til den nybyggede bydel omkring år 1600. Der er stadig i dag en armensk befolkning ligesom armenske kulturelle institutioner. Vi besøger ligeledes den store armenske katedral, som blev opført på samme tid som Ny Julfa blev etableret.


Billede: Khaju broen

Herefter er det tid på egen hånd til at udforske Isfahan og alle dens herligheder.

Dag 8: Isfahan - Yazd. Naein og Meybod. Ørkenarkitektur (M,F)
Vi kører fra morgenstunden fra Isfahan mod Yazd gennem det centrale ørkenplateau. Undervejs stopper vi i Naein, en ørkenby af stor betydning i Iransk historie, trods dens blot 25000 indbyggere. Her findes bl.a. en af de førstbyggede moskéer efter den arabiske invasion, Jameh Moskéen. En særlig detalje er, at moskéen har bevaret sin originale form, og er lavet uden den traditionelle kuppel og uden iwan, den rektangulære portal. Dekorationerne af moskéen er også unik, hvor særligt trærelieffer og stukningerne er fornemme eksempler for fortidens håndværkstraditioner. Efter besøget fortsætter vi mod Yazd og laver et stop i ørkenbyen Meybod. 


Billede: Caranserai, Meybod

Vi besøger et gammelt Caravanserai, der står som et eksempel på ørkenarkitektur. Caravanserai var fortidens "landevejskro", et sted handelsfolk, deres kameler og heste fik kost, logi og beskyttelse for natten. Vi besøger ligeledes det store citadel, en 2000 år gammel ruin, der trods tidens dont fremstår imponerende.

Efter besøget i Meybod kører vi resten af vejen til Yazd, og har aftenen på egen hånd.

Dag 9: Yazd. Byrundtur (M,F)
Yazd er kendt som vindfangernes by. Byen er Irans varmeste nord for den persiske golf og brug af vindfangere i arkitekturen har gjort det muligt at temperere indeklimaet i bygninger til et tåleligt niveau. Byen har også grundet sin beliggenhed i ørkenen sin helt egen arkitektur, da næsten hele byen er bygget i adobe; jord, vand og organisk materiale som f.eks. strå. I disse spændende omgivelser venter en rundvisning, som bl.a. tager os til Ild templet, et symbol for zarathustrianismen, en præislamisk religion, som havde et religiøst center her. Vi besøger ligeledes Stilhedens tårne, der også er symboler fra samme religion, og er stedet hvor begravelsesritualerne foregik - en med nutidens øjne lettere makaber skik. Vi går på opdagelse i Fahadan kvarteret, som er et af byens ældste og beundrer arkitekturen på vejen til Jame Moskeen, der udover at være smukt udsmykket med mosaikker også har landets højeste minareter. På vandmuseet får vi den fulde forklaring på de gamle perseres vandforsynings systemer, qanat'erne, som er de underjordiske akvædukter, vi også stødte på i de mindre ørkenlandsbyer, og som har været livsnødvendige i årtusinder for at opretholde livet i ørkenen.


Billede: Yazd, Jame moskéen i baggrunden

Vi slutter på hotellet sidst på dagen og har aftenen til egen brug.        

Dag 10: Yazd - Shiraz. Persepolis & Pasargadae (M,F)
På turen mod Shiraz kommer vi til nogle af de mest interessante arkæologiske steder i Iran, Pasargadae og Persepolis. Begge byer var hovedstæder under det Achæmenidiske imperium. Kyros den Stores opførte Pasargadae som hovedstad ca. 550 år f.kr. Det vigtigste monument er hans grav med inskriptionen om det store imperium han "gav" perserne, der var jordens mægtigste på den tid. Persepolis, mener man, blev planlagt af Kyros den store, men opført af den senere Darius 1., som gjorde den til ny hovedstad. Omfanget af ruinerne i Persepolis er stort og imponerende og indeholder mange paladser. Persepolis menes at være helt eller delvist ødelagt af Alexander d. Stores hærs plyndringstogter omkring 330 f.kr. Både Pasargadae og Persepolis er på UNESCO's liste for verdenskulturarv. Herefter går turen mod vores hotel i Shiraz.


Billede: Persepolis

Aftenen har vi på egen hånd.   

Dag 11: Shiraz. Byrundtur. (M,F)
Shiraz har for mange iranere en særlig plads. Herfra stammer nogle af de kendste poeter, Saadi og Hafez, hvis mindemærker vi kommer forbi på vores tur gennem byen. Udover poesien er Shiraz også kendt for at være en vinens by - selv om det fag har haft bedre tider i Iran - og være kunstens og kulturens hovedstad. Vi kommer til at opleve en storby med smukke haver og paladser, ikke mindst den fantastiske Eram have. Vakil bazaren bliver et andet højdepunkt med smukke gårdhaver og mulighed for at købe alt fra krydderier til persiske tæpper, og antikvarer i mange afskygninger. I bazaren findes også de smukke kongelige badhuse - som i dag er offentlige bade. Der bliver tid til at foretage de sidste indkøb fra en oplevelsesrig rejse gennem Iran.


Billede: Shah Cheragh monumentet.

Dag 12: Hjemrejse (M,F) 
Dagen starter tidligt med transport til lufthavnen og vores afsked med Iran. Vi flyver via Doha med Qatar Airways og lander i København først på eftermiddagen.

Kort

Praktiske oplysninger

Fakta og praktisk information om Iran.

Areal: 1650000 km2. Svarende til ca. 38 gange Danmarks areal. 

Indbyggertal: 79 mio.

Religion: Statsreligionen er Islam og 99,4 % af befolkninger er muslimer. Langt den største del, over 90 %, er Shia-muslimer . De resterende er Sunni- og Sulfi muslimer. Af de 0,6% der ikke er muslimske er den største gruppe Bahá'i trosretningen, og den næststørste Kristne - hovedsagligt Armenere.

Valuta: Den lokale valuta er Iranske Rial, forkortet IRR.
1 DKK = 5220 IRR pr. 26 Nov 2016. 1 EUR = 39000 IRR

På markeder og i forretninger anvendes ofte betegnelsen Tomen som valuta - 1 Tomen = 10 Rial, således er 1 DKK = 522 Tomen og 1 EUR 3900 Tomen. 
Kreditkort kan IKKE anvendes i Iran, hvorfor man må tage det beløb man regner med at bruge med i kontanter. Her bør man vælge Euro. Pengene veksles i banker.   

Klima: Iran er et kæmpe land og har derfor også forskellige klimazoner. Variationen er dog ikke så stor i de områder vi rejser i. Teheran i Nord ligger 1100 m.o.h. og har en gennemsnitstemperatur på 25 grader i maj og 30 grader i september. Nattemperaturerne er 10-12 grader lavere. Det regner halvt så meget som i Danmark i maj og under en tiendedel i september. 

Shiraz i Syd ligger 1500 m.o.h og har en gennemsnitstemperatur på 30 grader i maj og 34 grader i september. Nattemperaturerne i Shiraz er 15-17 grader lavere. Det regner en sjettedel af, hvad det gør i Danmark i maj, og stort set ikke (0,1 mm) i september.

Men en ting er gennemsnitsmålinger i storbyerne. På vores rejser til Iran kommer vi også over 2000 m. enkelte steder, hvor der især på maj rejsen kan være noget køligere. Ligeledes skal man også være forberedt på, at det kan blive utrolig varmt under lokal hedebølger, og i september kan man risikere temperaturer op til 40 grader i ørkenområderne. Varmen er dog tør. Under alle omstændigheder - drik rigeligt.

Påklædning: 
Iran er et muslimsk land og deres skikke må følges. Der gælder forskellige regler for mænd og kvinder.

Kvinder:
1. Skal bære slør der dækker hovedet. Det er ikke at forstå, at det skal været et stramsiddende tørklæde, der dækker alt hår. Løstsiddende tørklæde, der viser noget af håret er accepteret. Det kan også være en passende hat, der sørger for tildækningen.
2. Kroppen skal ligeledes være tildækket med løstsiddende tøj til midt på benene. Armene skal være tildækkede. En tunika vil klare det.
3. Benene skal være tildækkede til anklen. Det er tilladt at f.eks. gå med bare fødder i sandaler. 

Vær opmærksom på, at disse regler gælder allerede, når man flyver ind i iransk luftrum. Hav derfor den korrekte påklædning klar enten på dig fra starten, eller i håndbagagen. Et generelt tip er at holde øje med, hvad de Iranske kvinder iklæder sig og indrette sig efter det. Vær også opmærksom på, at der kan være regionale forskelle, hvor storbyerne vil være mere liberale end ørkenområderne. Rejselederne vil vejlede.

Mænd:
Regler for mænds påklædning er langt mindre restriktive, men der gælder:
1. Shorts er IKKE tilladt. T-shirts er acceptabelt.

Telefoni/Internet og Wifi:
Mobiltelefoner kan anvendes i Iran via roaming. Det er dyrt, og i mange øde egne er dækning ikke til stede.

Internet/Wifi findes flere og flere steder især i storbyer f.eks. på cafeer, og nogle hoteller. Nettet er dog reguleret/censureret, og det er f.eks. ikke muligt at bruge Twitter og Facebook i Iran.

Strøm - Adaptere:
Iran har samme 2 ben stik og bruger 220 V som vi gør i Danmark, og der er derfor ikke brug for adaptere.
Har du nødvendige elektroniske apparater, der kræver 3 ben stik skal du bruge en adapter.

Mad og drikke:
Der er halvpension inkluderet på rejsen, så det er for det meste aftensmad, der er for egen regning. Prisniveauet er fornuftigt, og du skal ikke regne med at bruge mere end hvad der svarer til 10-15 EUR pr. middag. Der er naturligvis både dyrere og billigere alternativer.

Alkohol er ikke tilladt at drikke i Iran, og kan ikke købes officielt nogen steder. Det er reguleret af loven og klassificeret som kriminalitet mod Gud. Kort sagt; lad være med at medbringe og indtage det. Der bliver heller ikke serveret alkohol ombord på flyvningerne mellem Iran og Doha.

Vand: Vand fra hanen er sikkert at drikke næsten alle steder i Iran og udgør ikke en sundhedsfare i Iran, da det er tilsat klor. I visse mere øde områder kan der være spor af e-coli bakterier, hvorfor vi anbefaler at drikke vand fra flaske på hele rejsen for at være på den sikre side.

Helbred og vaccinationer:

Du skal have et almindeligt godt helbred for at deltage på denne rejse. Du skal være 100% selvhjulpen for at deltage. Rejsen anbefales ikke, såfremt du er gangbesværet.

Egen medicin: Medbring egen medicin til hele rejsens længde, og brug original emballage.

Nedenstående vacciner anbefales inden rejsen til Iran:
Hepatitis A - Leverbetændelse.
Stivkrampe (tetanus).
Difteri.  

Malaria - I de regioner vi rejser i er der ingen eller meget lille risiko for at blive smittet med malaria. Det anbefales normalt ikke at tage forebyggende medicin. Tal dog altid med din læge først. 

Drikkepenge:
På bedre restauranter er det kotyme at give ca. 10 % i drikkepenge. På øvrige restauranter er det ikke forventet, men værdsat at runde beløbet op.
På hoteller, som vi benytter er det kotyme at efterlade 1-2 EUR pr. dag til stuepigen på hotellet.
På caféer og barer er det ikke kotyme at give drikkepenge.
Ved rejsens afslutning er det kotyme, at rejselederen indsamler til guiden og chaufføren.

 

Pas og Visum

Pas og visum:
For at rejse til Iran skal man have et visum. Du kan ikke selv søge visum gennem ambassaden, det skal ske via Kulturrejser Europa.
Prisen er 600 kr., som betales samtidig med din rejse.

Visse betingelser skal være opfyldes på forhånd.

Pas:
- Passet skal være gyldigt mindst 6 mdr. fra indrejsedagen i Iran.
- Du må ikke have stempler i passet fra Israel, Gaza, eller Vestbredden.
- Der skal være mindst 2 ledige sider i passet til viseringen

Ekstra pasfoto:
Du skal bruge 2 ekstra officielle pasbilleder.
Læs her, hvilke regler der gælder for pasfoto: https://www.politi.dk/da/borgerservice/pas/pasbilleder/

Rejseforsikring:
Det er obligatorisk at have rejseforsikring på rejser til Iran, og man kan ikke få/søge visum, hvis man ikke har en rejseforsikring, der dækker i Iran.

Når vi søger visum skal vi bruge en kopi af forsikringspolicen, som indeholder følgende information:
Navn(e) på dækkede
Police nummer
Geografisk dækningsområde (hvor Iran skal være i blandt)
Forsikringens udløbsdato.

Visumansøgning:
Formularen kan downloades her: http://copenhagen.mfa.ir/uploads/visa_form_46859_50769_59719.pdf

Formularen udfyldes med STORE BLOKBOGSTAVER. Den udfyldes elektronisk og på engelsk, det vil sige Æ = AE, Ø = OE, Å = AA. Navnene skal stemme fuldstændig overens med passet, så husk ALLE mellemnavne. Gem formularen på din computer, når den er udfyldt.

Selve ansøgnings proceduren:
Efter bestilling af rejsen modtager du en vejledning i udfyldelsen af visaformularen.  

Senest 40 dage før afrejsen skal:

  • PAS
  • 2 x pasfoto
  • Udfyldt visumansøgning
  • Kopi af forsikringspolice.

sendes til:

Kulturrejser Europa
Folke Bernadottes allé 5
2100 København Ø

Herefter står vi for at hente autorisationkoder for hver enkelt ansøger i Iran. Dernæst sendes dokumenterne til den iranske ambassade, og visa betales.
Vi får pas og visa tilbage hos os ca. 14 dage før afrejse. Vi beholder passene indtil afrejsen med mindre andet er aftalt.

 

Hotel

Overnatning Dag 8 - 10

Springvand på på Hotel Garden Moshir

Moshir Garden Hotel

Overnatning Dag 10 - 12

Spiseområde på på Setaregan Hotel, Iran

Setaregan hotel Shiraz