Hviderusland bag facaden

Minsk by i Hviderusland
Grand Opera Ballet, Minsk
Dudutki frilandsmuseum, Hviderusland
Minsk i Hviderusland
Cathedral of Holy Spirit i Minsk
Stalin Line Museum i Minsk
Mir slot, Minsk
Janka Kupala, Minsk, Hviderusland
Mindesmærket i Kathyn, Hviderusland

Hviderusland bag facaden

Er du den nysgerrige, der vil opleve noget helt nyt? Den historieinteresserede med fascination for den kolde krig? Eller blot vild med Sovjet arkitektur? Så burde rejsen til Hviderusland falde lige i din smag. Det er også en rejsen, hvor vi kigger nærmere på det moderne Hviderusland, som vi næsten aldrig hører om.  

Hviderusland - en helt unik rejse

Efter Murens fald, og Sovjetunionens sammenbrud gennemgik landene i Østeuropa mange omvæltninger. De fleste vendte sig mod Vesten og demokratiet - og gik i gang med en langvarig genopbygning af landene og deres institutioner. Undtagelsen var Hviderusland, som du nu kan opleve på en helt unik rejse.

Myterne om Hviderusland er mange, og ofte forbundet med isolation fra omverden. Landet kaldes hermetisk lukket, en kommunismens sidste bastion, og det sidste diktatur i Europa. Myter opstår sjældent af ingenting, og der er ingen tvivl om, at Hviderusland på mange områder er et anderledes land, men hermetisk lukket er landet ikke længere.

Minsk - en overraskelse for de fleste

Med hovedstaden Minsk som omdrejningspunkt oplever vi et land fyldt med kontraster og med en yderst interessant og dramatisk historie. Vi indtager både den moderne storby, med de kulturelle institutioner, og den gamle arkitektur, og tager på oplevelser udenfor byen. Vi besøger historiske steder, som ikke blot har været centrale for historien den hviderussiske historie, men også centrale for udviklingen for resten af Europa.

Kort dagsprogram:

Dag 1: Ankomst til Minsk (A)
Dag 2: Minsk byrundtur, En tur på landet og frilandsmuseum (M)
Dag 3: På sporet af den store fædrelandskrig, Khatyn og Stalinlinjen (M)
Dag 4: Arkitektur og dramatisk historie i Mir (M, A)
Dag 5: Hjemrejse (M)

M = Morgenmad A = Aftensmad

*Ovenstående er med forbehold for ændringer.

 

Pris fra:
6.995,-
Dage:5
Bestil rejse »

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Minsk (A)

Vi lander i Minsk lufthavn midt på eftermiddagen og mødes med lokalguiden. Herefter tager vi bussen ca. 40 km ind til vores hotel i Minsk. 

Aftenens program står på et restaurantbesøg og vores første møde med det hviderussiske køkken, i form af en 3 retters menu.


Billede: Minsk

Dag 2: Minsk byrundtur, En tur på landet og frilandsmuseum (M)

Efter morgenmaden tager vi på byrundtur i centrum af storbyen Minsk, der med sine ca. 1,7 mio indbyggere er landets største by. Byen er noget af en overraskelse for de fleste, for Minsk er en ret så trendy storby med et udbredt forretnings-, café- og restaurationsliv, som derudover byder på mange interessante seværdigheder.

På rundturen kommer vi til uafhængighedspladsen, der i Sovjettiden hed Lenin pladsen. Pladsen ligger i forlængelse af byens paradeboulevard, og har siden 30'erne har været brugt til forsamlinger, politiske møder, og militær parader. På pladsen er bl.a. det hviderussiske parlament med en stor Lenin statue foran. Ligeledes finder vi den katolske kirke st. Szymon og Helena, som under Sovjettiden blev lukket og lavet om til teater. I dag fungerer den som kirke igen, med messer på hviderussisk, polsk, litauisk og latin. 


Billede: Uafhængighedspladsen i Minsk, Hviderusland

Turen går herefter mod det gamle centrum af Minsk, hvor vi besøger det charmerende Trinity distrikt. Det er den ældste bydel i Minsk, men er i dag ikke en integreret del af det store centrum. Efter ødelæggelserne under anden verdenskrig har man genopbygget og restaureret de gamle huse, som er smukt beliggende ned til Svislach floden, der løber gennem byen. Et hyggeligt sted med gode cafeer. Turen tager os videre til et af byens mange grønne åndehuller, Janka Kupala parken, som også ligger smukt ned til floden.

Vi holder en pause til frokost, hvor man selv kan gå på opdagelse i det hviderussiske køkken.

Efter frokosten kører vi til Dudutki, og tager et kæmpe skridt tilbage i tiden. Dudutki er et stort frilandsmuseeums med særlig vægt på tidligere tiders håndværkstraditioner. Museet ligger i naturskønne omgivelser ca. 40 km fra Minsk.

Efter besøget kører vi retur til Minsk og har aftenen på egen hånd.


Billede:
Dudutki frilandsmuseum.

Dag 3: På sporet af den store fædrelandskrig, Khatyn og Stalinlinjen (M)

Når morgenmaden er indtaget venter en ny udflugt udenfor hovedstaden. Vi skal opleve to af de vigtigste steder i Hviderussisk historie, der begge er vidnesbyrd fra anden Verdenskrig. Hviderusland var særdeles hårdt ramt under krigen, hvor omkring 2 mio. mennesker omkom i landet. Det første besøg er til mindesmærket i Khatyn opført for massakren på byen, der fandt sted 22 oktober 1943. Her blev alle byens 156 civile indbyggere henrettet af Schutzmannschaft Batallion 118 fra Ukrainische Hilfspolizei. Selv om massakren er en af de mest kendte, var den dog blot en blandt rigtigt mange, der foregik på hviderussisk territorium under krigen. Turen fortsætter til Stalinlinjen, som var et forsvarsværk for Sovjetunionen til beskyttelse af den vestlige front. Stalinlinjen strakte sig fra Østersøen og helt til Sortehavet, men dog ikke som en kontinuerlig linje, men mere som en række af befæstninger. Da Sovjetunionens grænser ekspanderede længere mod vest som følge af Molotov-Ribbentrop pakten blev Stalinlinjen efterladt i 1939-40, og en ny forsvarslinje påbegyndt. Derfor findes den stadig flere steder i dag i Hviderusland, hvor der er adgang til bunkere og kanonstillinger mm. Det tilhørende museum fortæller Stalinlinjens historie, og betydning for krigens udvikling.

Efter besøget tager vi bussen tilbage til Minsk, hvor resten af eftermiddagen og aftenen er fri.


Billede: Mindesmærket i Khatyn

Dag 4:  Arkitektur og dramatisk historie i Mir (M,A)

Efter nogle dage i Minsk, hvor vi bl.a er stødt på en del af sovjetæraens prangende betonarkitektur, bliver dagens besøg i Mir en stor kontrast. Optaget på UNESCO's liste for verdenkulturarv er Mir slot en ægte arkitektonisk perle. Slottets opførelse begyndte i 1520, og er gennem tiden blevet udvidet og repræsenterer både gotisk og renaissance arkitektur. Under Napoleonskrigene i starten af det 19. århundrede blev slottet kraftigt beskadiget, og lå øde hen det meste af århundredet indtil det blev opkøbt og restaureret. Slottets dramatiske historie fortsatte dog snart efter, da det under den tyske besættelse i anden verdenskrig blev anvendt som ghetto for områdets tilbageblevne jødiske befolkning. Efter krigen er slottet blevet anvendt som beboelsesejendom under Sovjettiden, hvilket tærede på slottets indvendige forfatning. Slottet blev optaget på UNESCO's liste i år 2000, og har sidenhen undergået en gennemgribende renovering, som har taget imod besøg siden år 2010.

Efter besøget i Mir tager vi tilbage til Minsk og tager på en lokal restaurant, hvor vi får serveret en 3 retters menu.


Billede: Mir slottet

Dag 5: Hjemrejse (M)

Vi har formiddagen til egne oplevelser i Minsk. En god mulighed for at få foretaget de sidste indkøb inden vi efter nogen spændende dage i det ukendte Europa igen kører mod lufthavnen for at rejse retur til Danmark.

Kort

Rejsen Hviderusland bag facaden

Vejret

Se vejret i Hviderusland

Få opdaterede vejrudsigter på dmi.dk

Afgange og priser

    Begræns søgning:
Afrejse Afrejsested Rejse Fra pris
4/10 - 8/10 København
Se flytider
Hviderusland bag facaden - 5 dage
6.995,- Bestil »

Information

Prisen inkluderer:

• Fly t/r til Minsk/København
• 4 nætter på 4* hotel
• 4 x morgenmad
• 2 x aftensmad på lokale restauranter
• Transport, udflugter og entreer ifølge program
• Dansktalende rejseleder

Prisen inkluderer ikke:

• Enkeltværelsestillæg: kr. 1.295,-
• Rejse- og afbestillingsforsikring
• Administrationsgebyr kr. 95.
• Øvrige entreer

Hoteller

Overnatning Dag 1 - 5

Hotel Victoria 2 Minsk
Hotel Victoria i Minsk Hotel Victoria-2 4* er et nybygget hotel i Minsk - bygget efter moderne europæiske standardarder, og har bl.a. flere restauranter, swimmingpool, og fitness- og spa-omr&ar ....