Georgien og Armenien - på kanten af Europa

Rejse til Georgien og Armenien - Ananuri Castle
Yerevam i Armenien
Uplistsikhe i Georgien
Tbilisi i Georgien
Dilijan og Azat Valley i Armenien
Svetitskhoveli Orthodox Cathedral i Georgien
Alaverdi Orthodox Monastery i Georgien
Tbilisi i Georgien

Georgien og Armenien - på kanten af Europa

Låget på en flere tusinde år gammel kulturel skatkiste åbnes på denne rejse til Europas sydøstligste hjørne. Her ligger de to ældste kristne lande i verden, Armenien og Georgien, hvor netop den lange kristne tradition har sat sit præg både kulturelt og historisk. Nyd også den enestående natur – som ikke findes andetsteds i Europa.

På denne rundrejse besøger vi bl.a. prægtige kirker og klostre, hvoraf mange er optaget på Unescos liste for verdenskulturarv, og hvor den kristne historik tydeligt ses i arkitekturen. Andre højdepunkter er smukke bjergsøer, høje bjerge og grønne dale, og flere steder oplever vi naturens direkte indflydelse på historien og kulturen. Samspillet ses bl.a. ved det bibelske bjerg Ararat i Armenien, hvor Noa strandede med sin ark, og i den 3000 år gamle huleby, Uplistsikhe, i Georgien.

De omkringliggende lande har også haft deres indflydelse på Armenien og Georgien, der geografisk altid har ligget mellem stormagter – og ofte har måtte betale en høj pris for disse magters interesser. Senest med indflydelsen fra Rusland, som stadig i dag er stærk, og en vigtig del af fortællingen om det moderne Armenien og Georgien.

Programmet for denne rundrejse er særdeles indholdsrigt, med tid til oplevelser på egen hånd. Blandt andet i de to hovedstæder, Tbilisi og Jerevan, som er moderne storbyer med alt hvad der til hører af caféer, shopping og kultur. Alt dette, krydret med spændende gastronomi, gode vine og en gæstfri befolkning, er vores bud på den perfekte rejse til Georgien og Armenien.

Kort dagsprogram:

Dag 1: Afrejse fra København
Dag 2: Ankomst til Jerevan. Guidet byrundtur i Jerevan (M,F)
Dag 3: Khor Virap. Garni og Geghard (M,F)
Dag 4: Besøg på lokal skole. Ejmiadzin og Zvartnots. (M,F)
Dag 5: Jerevan - Sevan - Dilijan. Besøg Haghartsin(M,F)
Dag 6: Dilijan - Tbilisi. Haghpat klosteret(M,F,A)
Dag 7: Tbilisi. Byrundtur(M,F)
Dag 8: Tbilisi-Gudauri. Kongebyen Mtskheta. Kazbegi. Kaukasusbjergene (M,A)
Dag 9: Gudauri-Tbilisi. Hulebyen Uplistsikhe og Gori. (M,F)
Dag 10: Tbilisi - Sighnaghi. Kongebyen Sighnaghi. Tsinandali og vinkultur- og smagning (M,F)
Dag 11: Tbilisi på egen hånd (M)
Dag 12: Afrejse (M)

Pris fra:
12.995,-
Dage:12
Bestil rejse »

Dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København

Vi rejser fra Københavns lufthavn via Warszawa med aftenfly til Jerevan.

Dag 2: Ankomst til Jerevan. Guidet byrundtur i Jerevan (M,F)
 

Vi starter vores guidede rundvisning i Jerevan efter morgenmaden. Turen går til Matenadaran, som er et institut med en samling af original middelalderlitteratur-manuskripter - en af de største og vigtigste i verden. Turen fortsætter til fods gennem byens meget blandede arkitektur, hvor vi hører fortællingen om Jerevans historie. Byens arkitektur afspejler også en sovjettisk periode med store bombastiske facader på hovedgaderne, hvor der bagved gemmer sig smukke helligdomme fra middelalderen. Vi kommer gennem byens gamle bydel, hvor gaderne er smalle og stemningen intim. Her finder vi bl.a. den store fine Republikkens Plads, omgivet af velplejede anlæg, og Armeniens regeringsbygninger.

Billede: Jerevan med Ararat bjerget i baggrunden.

Den armenske historie har budt på megen dramatik, og ikke mindst under og efter første verdenskrig, hvor det armenske folkemord fandt sted. Det Ottomanske riges udrensning af armenere (og Assyere, og grækere), er dybt rodfæstet i den armenske folkesjæl, hvor mellem 800 tusinde og 1,5 mio armenere blev dræbt. Vi besøger Tsitsernakaberd mindesmærket og museet, som ligger i forbindelse med hinanden. Udrensningen af armenerne fik stor betydning for landets fremtid. Efter nogle år med utallige krige mellem armenere, tyrkere og russere blev Armenien til sidst besat af den Røde hær, og indlemmet i Sovjetunionen. Vi besøger det historiske museum, hvor vi fordyber os i i Armeniens historie.

Med mange nye fakta inden for kort tid, skal der også være tid til at hvile og nyde noget af det som Armenien også er kendt for; Cognac. Vi besøger derfor Ararat Cognac fabrik, hvor der traditionen tro, også bliver uddelt smagsprøver. Under dagens udflugt spiser vi frokost på en lokal restaurant.

Tilbage på hotellet er resten af dagen og aftenen på egen hånd.

Dag 3: Khor Virap. Garni og Geghard (M,F)

I dag tager vi på tur lige udenfor Jerevan og får indblik i den kristne historie og Armeniens konvertering til kristendommen.

Man kommer ikke uden om det hellige bjerg Ararat, når man er i Armenien, også selv om bjerget i dag ligger på den Tyrkiske side af grænsen. Ararat er nationalsymbol for Armenien, og afbilledet i landets rigsvåben. Turen går til Khor Virap som ligger på grænsen til Tyrkiet. Vi besøger klosteret i Khor Virap, som spiller en helt særlig rolle for kristendommens komme. Oprindeligt var det et kongeligt fængsel, hvor Gregor Oplyseren var fange, inden han blev kong Tiridates vejleder og prædikede kristendommen for ham. Klosteret blev bygget, hvor fængslet stod, nogle hundrede år senere i år 692.  I dag er det et yndet udflugts- og pilgrimsmål med en fabelagtig udsigt til Ararat, hvor Noas ark efter sigende strandede efter syndfloden.

Billede: Khor Virap

Vi fortsætter mod Garni hvor vi besøger vi det hedenske tempel med sin Græsk-romerske kolonnade, der er det eneste af sin slags i Armenien. Templet er det bedst bevarede af alle bygningsværker i Armenien fra den præ-kristne periode og optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv. Efter frokost omkring Garni kører vi de få kilometer til det imponerede Geghard kloster. En arkitektonisk perle, hvor klosteret er delvist udhugget af de omkringliggende klipper. Det kan næsten ikke blive mere mytisk og smukt - og naturligvis at finde på UNESCOs verdensarvsliste.


Billede: Klosteret i Geghard.

Dag 4: Besøg på lokal skole. Ejmiadzin og Zvartnots. (M,F)

Efter morgenmaden starter dagens udflugt med et besøg på et lokalt gymnasium og sammen med vores lokalguide får vi et nærmere indblik i den mere moderne del og fremtiden i det armenske samfund nemlig ungdommen. Et spændende besøg som viser både landets ambitioner, samt en kontrast til det danske skolesystem.

Herefter går turen til Echmiadzin katedralen, der ligger ca. 20 km. vest for Jerevan. Katedralen er optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv og er den ældste katedral i verden, som dateres tilbage til år 303. Vi fortsætter i det kirkelige spor og besøger desuden St. Hripsime kirken og dernæst det store ruin tempel i Zvarnots.

Undervejs spiser vi frokost på en lokal restaurant. Resten af dagen og aftenen i Jerevan er på egen hånd.

Dag 5: Jerevan - Sevan - Dilijan. Besøg Haghartsin(M,F)

Efter morgenmaden forlader vi Jerevan og rejser mod Nordøst, hvor første mål er Sevansøen. Søen er verdens næsthøjeste belliggende sø, og befinder sig i over 1.900 meters højde, hvilket kun overgås af Titicaca søen. Et meget sælsomt landskab viser sig. I denne højde med den store sø omkranset af, hvad der udelukkende ligner mindre bjergtoppe, som alligevel er over 3000 m. høje, føler man sig nærmest tæt på verdens tag. I Sevan by ligger også de lille kloster, Sevanavank, smukt hævet over søens bred. Turen går videre gennem et utroligt smukt bjerg- og skovrigt område til Dilijan. Området omkring Dilijan er et af de mest populære rekreative områder i Armenien, og har tilnavnet "det armenske Schweiz", og et vue udover bjergene kunne såmænd også hensætte en til det lille alpeland.

 

Vi besøger det nærliggende Haghartsin fra det 13. århundrede inden vi indlogerer os på vores hotel i Dilijan, og kan nyde resten af dagen og naturen på egen hånd.

Dag 6: Dilijan - Tbilisi. Haghpat klosteret(M,F,A)
 

Vi spiser morgenmaden på hotellet og kan se frem til endnu en dag gennem fantastiske landskaber, inden ankomsten til Georgien. Der er lidt over 100 km. kørsel til grænsebyen Sadakhlo. Inden vi kommer dertil kører vi gennem den frodige Lori region,  og besøger et af de smukkestbeliggende klostre i Armenien, Haghpat, der er kendt for sine enestående arkitektoniske monumenter. Godt gemt i den bjergrige ligger klostret, der er bygget omkring år 1000 og også er optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv.

Vi spiser frokost omkring byen Alaverdi, som også har en spændende og dramatisk historie. I dag er den mere et på samme tid fascinerende og skræmmende vidnesbyrd om den kommunistiske æra, hvor store dele af den tidligere industriby er i total forfald.

Efter grænsen kører vi til Tbilisi og indlogerer os på vores hotel og får aftensmad.

Dag 7: Tbilisi. Byrundtur(M,F)

Efter morgenmaden tager vi på en guidet rundvisning i Tbilisi. Byen er Georgiens største med omkring 1.5 mio. indbyggere og har et væld af attraktioner og en utrolig varieret arkitektur. I den ældste bydel, Metekhi, besøger vi den berømte kirke af samme navn fra 1200-tallet. Kirken er i dag et af byens mest berømte vartegn.


Billede: Den gamle bydel, Tbilisi.

I den gamle bydel lægger vi også vejen forbi byens vigtigste, og en af de ældste, kirker; Sioni Kirken, som stammer helt tilbage fra det 7. århundrede. Vi ser også Svovlbadskvarteret med de kendte kupler i de gamle badeanstalter, inden vi fortsætter mod Den Hellige Treenigheds kirke. Kirken, som er nybygget - og et imponerende bygningsværk - stod færdig i 2004, og er en af de største ortodokse katedraler i verden. Undervejs på vores bytur besøger vi en lokal restaurant og stifter her bekendskab med det georgiske køkken.


Billede: Georgiske specialiteter.

Resten af dagen og aftenen er til fri disposition, og der vil være rig mulighed for at udforske byen eller slappe af efter den tidlige ankomst.

Dag 8: Tbilisi-Gudauri. Kongebyen Mtskheta. Kazbegi. Kaukasusbjergene (M,A)

Efter morgenmaden starter vores lille rundrejse i Georgien for alvor, og det bliver en dag, hvor den fantastiske natur også bliver stillet til skue. Turen går nordpå mod de høje Kaukasus tinder på en af de ældste veje i Georgien. Vejen forbinder Tbilisi med Vladikavkaz (Rusland) og går under navnet: Georgian Military highway. Navnet er givet pga. dens udbygning, som den Russiske Zar Alexander d. 1. beordrede sine tropper til at bygge omkring år 1800. Udover at være en vigtig forsyningslinje er vejen også betegnet som en af de smukkeste bjergveje i verden. Vi stoppe i den gamle kongeby Mtskheta, som af mange årsager er på UNESCOs liste for verdenskulturarv. Byen har været beboet i mere end 3000 år, og var i mange år hovedstaden i "Det georgiske rige af Iberien". Status som hovedstad forsvant dog i det 6. århundrede, men byen fortsatte herefter som kronings- og begravelsesby for de georgiske konger. I dag er Mtskheta kendt for at være den første by i verden, hvor kristendommen i år 337 blev udråbt til statsreligion. Vi besøger det uforlignelige smukke Jvari kloster fra d. 6. århundrede og byens hovedkirke samt den imponerende Svetitskhoveli katedral, hvor Kristus' robe opbevares.

Vi fortsætter nordpå til Ananuri og byens fæstningsværk fra 1700-tallet, som i sin tid blev brugt som beskyttelse af den nordlige grænse. Efter fæstningen kører vi videre ind i landet og ad det bjergrige Kaukasus mod det tredje højeste bjerg: Mt. Kazbeg (5047 m.). Vi håber, at vejret er med os, så vi kan nyde den skønne udsigt undervejs. På vejen besøger vi Gergety kirken, der ligger på skråningerne til Mt. Kazbeg i 2170 m. højde. Efter en begivenhedsrig dag indkvarterer vi os på hotel i Gudauri, som ligger flot placeret i 2.000 meters højde.

Dag 9: Gudauri-Tbilisi. Hulebyen Uplistsikhe og Gori. (M,F)

Efter morgenmaden i vores bjerghytte kører vi mod sydvest til en dag i historiens tegn; både den gamle og den brutale nye. Vi besøger provinshovedstaden Gori, som tidligere var et fæstningsværk, da den ligger strategisk placeret på en hovedtrafikåre mellem Øst- og Vestgeorgien. Det har haft sine konsekvenser for byen, der gennem tiden har været angrebet og besat af mange forskellige magter. Senest i 2008 af russiske styrker under krigen mod Georgien. Byen er kendt som Josef Stalins fødeby, og har et Josef Stalin museum, som beskriver hele diktarorens liv, fra de simple kår i Gori til hans berygtede virke som Sovjetunionens leder fra midten af 20'erne og frem til sin død i 1953.

Frokosten indtager vi omkring Gori, inden turen fortsætter til Uplistsikhe. Her ligger en 3.000 år gammel huleby, der er et vidnesbyrd om en avanceret kultur med sine beboelsesområder; veje udhugget i sten, hemmelige tunneller, markedspladser og det ældste teater i Georgien. Der er adgang til ca. 150 forskellige huler, så der er mere end nok at se på.

Turen tager os herefter tilbage til Tbilisi, hvor aftenen er på egen hånd.

Dag 10: Tbilisi - Sighnaghi. Kongebyen Sighnaghi. Tsinandali og vinkultur- og smagning (M,F)

Dagens udflugt tager os en tur mod det østlige Georgien til den mest frugtbare region i landet; Kakheti. Det er også her den berømte georgiske vin stammer fra. Vintraditionen i Georgien er den ældste i verden, med mere end 8000 år på bagen, og der dyrkers mere end 500 forskellige druesorter. Den lokale fortælling går på, at kulturen og den gæstfrie befolknings mentalitet kan smages helt ned i vinen, og at vinen i øvrigt er en af årsagerne til befolkningens lange levetid. Og har man ikke fået smagt nok af den georgiske vin, så lægger vi vejen forbi en vinkælder, hvor der bliver serveret lidt smagsprøver. Turen tager os videre til den gamle kongeby Sighnaghi. Smukt beliggende på en mindre bakketop ligger byen med en guddommelig udsigt over de frugbare marker i dalen og de høje bjerge som bagtæppe. Det velholdte bygninger, og det store fæstningsværk giver en nærmest toscansk stemning, som bakkes godt op af de små vinbarer og restauranter.

Efter besøget tager vi tilbage til Tbilisi - og har aftenen på egen hånd.

Dag 11: Tbilisi på egen hånd. (M)

Efter en lang rejse med mange oplevelser er det på sin plads med en fridag til at gå på opdagelse i Tbilisi og nyde præcis det man selv har lyst til. Byen byder sig til med en kosmopolitisk stemning og det kunne være en dag til den simple livsnydelse med et besøg på en af de mange trendy vinbarer eller restauranter. Det er også dagen hvor de sidste indkøb kan gøres inden hjemrejsen. Dagen er din.

Dag 12: Afrejse (M)

Vi rejser fra hotellet (meget)tidligt om morgenen og tager afsked med Georgien og Armenien, efter nogle meget begivenhedsrige dage i de to fantastiske lande. Vi ankommer til Danmark om formiddagen.

 

Kort

Rejsen Georgien og Armenien

Praktisk information

Praktisk information til rejsen til Georgien og Armenien.

Pas:

Georgien: Der kræves ikke visum til Georgien for turistrejser under 1 år. Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden.

Armenien: Der kræves ikke visum til Armenien for turistrejse under 180 dage. Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden

Valuta:

Georgien: Valutaen hedder Lari. I december 2015 er 1 DKK = 0,347 Lari. Eller 1 Lari er ca. 3 kr.

Armenien: Valutaen hedder Dram. I december 2015 er 1 DKK = 68,50 Dram. Eller 1000 Dram er ca. 15 kr.

Kreditkort: Det er muligt at hæve penge på Visa og Mastercard i større byer, f.eks. Tbilisi, Jerevan og Sighnaghi, og betale i forretninger med kreditkort. Ved udflugtsmål, små caféer og i mindre byer skal man ikke regne med at kunne bruge kreditkort, hvorfor man skal sørge for at have kontanter med. Der er ikke hæveautomater i Gudauri eller ved Sevansøen (to af stederne vi overnatter). Det er muligt at anvende kreditkort på samtlige hoteller bortset fra Hotel Pirosmani i Sighnaghi (hvor der dog er hæveautomater tæt på hotellet). Jeres rejseleder vil naturligvis informere yderligere om dette.

Klima:

Georgien: Georgien har milde vintre og varme somre. Variationen er stor afhængigt om man er inde i lavlandet ved Sortehavskysten, i det centrale Georgien (Tbilisi), eller i de højtliggende bjerge. På vores rejser er vi i det centrale Georgien og i det alpine. I det centrale kan vi forvente 15-25 grader, og i det alpine vil temperaturerne være noget lavere. Ved Gudauri i Kaukasusbjergene (2000 meter), hvor vi har en overnatning, er det endda ikke utænkeligt, at der kan komme nattefrost.

Armenien: Generelt er Armenien meget solrigt og har halvt så meget nedbør som i Danmark. Temperaturerne har dog store variationer med ekstrem varme om sommeren i Araratdalen (Tæt ved Jerevan) og ekstrem kulde samme sted om vinteren. Temperaturerne varierer også meget med højden. De fleste af vores overnatninger i Armenien er i Jerevan, og i den periode vi rejser burde temperaturen ligge omkring behagelige 15-20 grader. Ved Sevansøen, som ligger i knap 2000 meters højde kan aftenenerne blive ganske kolde.

****Vær derfor opmærksom på at pakke fornuftigt til både milde solrige dage, og til ganske kølige aftener.****

Vejret

VEJRET I GEORGIEN OG ARMENIEN

Se vejret i Tbilisi i Georgien

Få opdaterede vejrudsigter på dmi.dk

 


 

Afgange og priser

  Begræns søgning:
Afrejse Afrejsested Rejse Fra pris
11/9 - 22/9 København
Se flytider
Georgien og Armenien
12.995,- Bestil »
25/9 - 6/10 København
Se flytider
Georgien og Armenien
12.995,- Bestil »

Information

Prisen inkluderer:

 • Fly København - Tbilisi t/r inkl. skatter

 • 4 nætter på hotel 4* i Jerevan

 • 1 nat på 3* hotel i Dilijan

 • 5 nætter på 3* el. 4* hotel i Tbilisi

 • 1 nat på 3* hotel i Gudauri

 • 11 x morgenmad, 9 x frokost, 2 x aftensmad

 • 1 x Vinsmagning

 • 1 x Cognacsmagning

 • Transporter og udflugter ifølge programmet

 • Dansktalende rejseleder

 • Engelsktalende lokalguide

Prisen inkluderer ikke:

• Enkeltværelsestillæg kr. 2.995
• Rejse- og afbestillingsforsikring
• Administrationsgebyr kr. 95
• Entréer udover dem nævnt i programmet

Hoteller

Overnatning Dag 1 - 5

Imperial Palace Hotel Yerevan
Imperial Palace hotel 4* er et rigtigt godt centraltbeliggende hotel i Jerevan. Hotellet ligger i gåafstand til mange af de kendteste seværdigheder i byen, og der findes derudover et godt og ....

Overnatning Dag 6 - 8

Tbilisi Inn
BRUGES TIL ALLE OVERNATNINGER I TBILISI PÅ AFREJSERNE 1/5 OG 25/9 Tbilisi inn 4* er ligger i den gamle bydel i Tbilisi, og er et godt udgangspunkt til at besøge byens seværdigheder sa ....

Overnatning Dag 8 - 9

Gudauri Hut
Gudauri hut er en rigtig "alpehytte" beliggende i 2000 m. højde, og primært en restaurant og hotel for områdets skiturister. Den rustikke hygge er nærværende med ....

Overnatning Dag 9 - 12

KMM Hotel Tbilisi
BRUGES TIL ALLE OVERNATNINGER I TBILISI PÅ GRUPPEN MED AFREJSE 11/9. KMM Hotel Tbilisi 3* er et hyggeligt mindre byhotel rigtigt godt placeret i den gamle bydel af Tbilisi. Mange af byens sev ....