Skip to main content

Georgien og Armenien - på kanten af Europa

Solnedgang over Tbilisi i Georgien
Gergeti, Stepantsminda i Georgien
Marked, Georgien
Vardzia kloster i Georgien
Vin - Georgien
Kaukasus, Georgien
Gregory katedral i Yerevan, Armenien
Det gamle Tbilisi i Georgien
Mtskheta by, Georgien og Yerevan Victory park, Armenien
Pris fra:
12.995,-
Dage:12
Bestil rejse

Rundrejse i Georgien og Armenien

Låget på en flere tusinde år gammel kulturel skatkiste åbnes på denne rejse til Europas sydøstligste hjørne. Her ligger de to ældste kristne lande i verden, Armenien og Georgien, hvor netop den lange kristne tradition har sat sit præg både kulturelt og historisk. Nyd også den enestående natur – som ikke findes andetsteds i Europa.

Derfor skal du rejse med os til Georgien og Armenien:

  • Tryg måde at rejse til to, for mange, ukendte lande på
  • Mange måltider inkluderet
  • Gode hoteller
  • Udflugter dagligt
  • Dansktalende rejseleder

På opdagelse i historien, arkitekturen og naturen

På denne rundrejse besøger vi bl.a. prægtige kirker og klostre, hvoraf mange er optaget på Unescos liste for verdenskulturarv, og hvor den kristne historik tydeligt ses i arkitekturen. Andre højdepunkter er smukke bjergsøer, høje bjerge og grønne dale, og flere steder oplever vi naturens direkte indflydelse på historien og kulturen. Samspillet ses bl.a. ved det bibelske bjerg Ararat som ses fra Armenien, og hvor Noa strandede med sin ark, og i den 1000 år gamle huleby, Vardzia, i Georgien.

De omkringliggende lande har også haft deres indflydelse på Armenien og Georgien, der geografisk altid har ligget mellem stormagter – og ofte har måtte betale en høj pris for disse magters interesser. Senest med indflydelsen fra Rusland, som stadig i dag er stærk, og en vigtig del af fortællingen om det moderne Armenien og Georgien.

Programmet for denne rundrejse er særdeles indholdsrigt, med tid til oplevelser på egen hånd. Blandt andet i de to hovedstæder, Tbilisi og Jerevan, som er moderne storbyer med alt hvad der til hører af caféer, shopping og kultur. Alt dette, krydret med spændende gastronomi, gode vine og en gæstfri befolkning, er vores bud på den perfekte rejse til Georgien og Armenien.

Kort dagsprogram for Georgien og Armenien:

Dag 1: Afrejse fra København
Dag 2: Ankomst til Tbilisi. Guidet byrundtur i Tbilisi (M,F)
Dag 3: Mtskheta – Ananuri – Kazbegi – Gudauri (M,F,A)
Dag 4: Gudauri – Borjomi. Besøg på Stalin muséet i Gori– kort vandring i Borjomi park (M,F,A)
Dag 5: Borjomi – Gyumri. Besøg hulebyen i Vardzia – og velkommen til Armenien (M,F)
Dag 6: Gyumri – Jerevan. Byrundtur i Gyumri. Alfabetparken. Frokost hos lokal familie (M,F)
Dag 7: Jerevan. Byrundtur. Besøg på cognac destilleri. (M,F)
Dag 8: Khor Virap. Besøg på lokal skole.  Templet i Garni og klosteret i Geghard (M,F)
Dag 9: Jerevan – Dilijan. Sevan søen. Dilijan byrundtur. Haghartsin klosteret (M,F,A)
Dag 10: Dilijan – Tbilisi. Haghpat klosteret.  (M,F)
Dag 11: Tbilisi på egen hånd (M)
Dag 12: Afrejse (-)

 

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Afrejse fra København

Vi rejser fra Københavns lufthavn via Riga med aftenfly til Tbilisi i Georgien.

Dag 2: Ankomst til Tbilisi. Guidet byrundtur i Tbilisi (M,F)

Vi lander sent – midt om natten – og tager ind til hotellet og indlogerer os. Efter morgenmaden tager vi på en guidet rundvisning i Tbilisi. Byen er Georgiens største med omkring 1.5 mio. indbyggere og har et væld af attraktioner og en utrolig varieret arkitektur. I den ældste bydel Metekhi, besøger vi den berømte kirke af samme navn fra 1200-tallet. Kirken er i dag et af byens mest berømte vartegn. Vi tager kabelbanen op til Narikala fortet, hvorfra vi har et fantastisk udsyn over byen, og Mtkvari floden. På vejen ned mod byen går vi gennem de snoede gader og ender midt i centrum, hvor vi også har byens synagoge og moské.

Tbilisi, Georgien
Billede: Tbilisi.

I byen kommer vi forbi flere at byens store vartegn som Sioni katedralen, fredsbroen og det helt specielle tårn ved det berømte dukketeater. Undervejs på udflugten spiser vi frokost på en af de lokale restauranter og får for alvor taget hul på et andet af rejsens højdepunkter – det georgiske køkken.

Dag 3: Mtskheta – Ananuri – Kazbegi – Gudauri (M,F,A)

Har man sagt Georgien har man også sagt Kaukasusbjergene. Efter morgenmaden starter vores rundrejse for alvor, og det bliver en dag, hvor den fantastiske natur også bliver stillet til skue. Turen går nordpå mod de høje Kaukasus tinder på en af de ældste veje i Georgien. Vejen forbinder Tbilisi med Vladikavkaz (Rusland) og går under navnet: Georgian Military highway. Navnet er givet pga. dens udbygning, som den Russiske Zar Alexander d. 1. beordrede sine tropper til at bygge omkring år 1800. Udover at være en vigtig forsyningslinje er vejen også betegnet, som en af de smukkeste bjergveje i verden. Vi stopper dog først i den gamle kongeby Mtskheta, som af mange årsager er på UNESCOs liste for verdenskulturarv. Byen har været beboet i mere end 3000 år, og var i mange år hovedstaden i "Det georgiske rige af Iberien". Status som hovedstad forsvandt dog i det 6. århundrede, men byen fortsatte herefter som kronings- og begravelsesby for de georgiske konger. I dag er Mtskheta kendt for at være byen, hvorfra kristendommen i år 317 blev udråbt til statsreligion. Vi besøger det uforlignelige smukke Jvari kloster fra d. 6. århundrede og byens hovedkirke samt den imponerende Svetitskhoveli katedral, hvor Kristus' robe opbevares.

Gergety-kirken på Kazbegs skråninger. Rundrejse i Georgien og Armenien.
Billede: Gergety-kirken på Kazbegs skråninger.

Vi fortsætter nordpå via Ananuri og byens fæstningsværk fra 1700-tallet, som i sin tid blev brugt som beskyttelse af den nordlige grænse. Efter fæstningen kører vi videre mod det tredje højeste bjerg: Mt. Kazbeg (5047 m.). Vi håber, at vejret er med os, så vi kan nyde den skønne udsigt undervejs. På vejen besøger vi Gergety-kirken, der ligger på skråningerne til Mt. Kazbeg i 2170 m. højde. Efter en begivenhedsrig dag indkvarterer vi os på hotel i Gudauri, som ligger i 2000 m højde i de smukkeste omgivelser.

Dag 4: Gudauri – Borjomi. Besøg på Stalin muséet i Gori– kort vandring i Borjomi park (M,F,A)

Efter morgenmaden i vores bjerghytte kører vi mod sydvest til en dag i historiens tegn, hvor vi bliver påmindet om den nyere brutale historie. Vi besøger provinshovedstaden Gori, som tidligere var et fæstningsværk, da den ligger strategisk på en hovedtrafikåre mellem Øst- og Vestgeorgien. Det har haft sine konsekvenser for byen, der gennem tiden har været angrebet og besat af mange forskellige magter. Senest i 2008 af russiske styrker under krigen mod Georgien. Byen er kendt som Josef Stalins fødeby, og har et Josef Stalin museum, som vi besøger. Et pompøst indrettet museum, der beskriver hele diktatorens liv, fra de simple kår i Gori, til hans berygtede virke som Sovjetunionens leder fra midten af 20'erne og frem til sin død i 1953. For koldkrigsinteresserede og østnostalgikere er muséet en absurd lækkerbisken af fortidens heltedyrkelse.

Turen fortsætter mod vest til Borjomi, der er en hyggelig mindre resortby som er særlig berømt for sit gode mineralrige vand. Byen er ligeledes kendt for sine parker, som vi også går en lille tur i inden vi spiser aftensmad.  

Borjomi-floden. Rundrejse i Georgien og Armenien
Billede: Borjomi-floden.

Dag 5: Borjomi – Gyumri. Hulebyen i Vardzia – og velkommen til Armenien (M,F)

Dagen bliver i foreløbigt farvel til Georgien, men inden vi når grænsen til Armenien skal vi udforske både den enestående natur i Samtskhe Javakheti regionen, hvor bjergene er mere golde og tørre. Et absolut højdepunkt bliver besøget i hulebyen Vardzia. Vi stopper først ved Khertvisi-fortet, grundlagt i det 2. århunderede og majestætisk placeret på en klippetop mellem to floder. Vi fortsætter mod Vardzia hulekomplekset, der strækker sig over en halv kilometer og blev udhugget i 1200 tallet. Byen indeholder bl.a. en kirke, apotek, smedje og bager og har over 400 rum. Man har udhugget byen i optil 19 niveauer. Mest imponerende er Dormitionskirke, som har religiøse motiver malet på væggene, der strækker sig op til 9 meter i højden.

Efter besøget i Vardzia får vi frokost og kører mod grænsen til Armenien, som vi krydser ved Bavra. Fra grænsen har vi en lille times kørsel til Armeniens næststørste by Gyumri, hvor vi skal overnatte. Aftensmaden har vi på egen hånd.

Dag 6: Gyumri – Jerevan. Byrundtur i Gyumri. Alfabetparken. Frokost hos lokal familie (M,F)

Efter vi har fået morgenmad tager vi på en byrundtur i Gyumri. Byen har en lang historie, da området har været beboet i næsten 3000 år. Indtil starten af det 20. århundrede var byen på samme størrelse som Jerevan, og gik under navnet Alexandropol, da Zaren regerede. Efter kommunismen kom blev byen omdøbt til Leninakan – hvilket man naturligvis måtte omdøbe ved kommunismens fald, hvor byen fik sit orignale navn Kumayri tilbage. Det navn ville man dog ikke holde så længe, så efter 1992 blev man enige om at kalde den Gyumri. Kært barn har mange navne, og byen er interessant med mange historiske elementer fra persiske, russiske og armenske perioder.

Gyumri-katedralen
Billede: Gyumri-katedralen.

Undervejs til Jerevan besøger vi en noget speciel mindes park – det armenske alfabetmonument. Monumentet er opført i 2005 består af 39 kæmpe bogstaver som minde om alfabetets opfinder Mesrop Mashtots, der 1600 år tidligere lavede det. Hans grav ligger i området. Af mindesmærker at være falder alfabetmonumentet ind under et af de mere kuriøse, men passer fint ind i den øde natur.     

Vi får en særlig oplevelse til frokost, hvor vi kommer på besøg i et privat hjem. Herefter tager vi den korte tur mod Jerevan og indlogerer os på vores centralt beliggende hotel. Vi har aftenen på egen hånd, og der er masser af restauranter, der frister med lækker mad. 

Dag 7: Jerevan. Byrundtur. Besøg på cognac destilleri(M,F)

Vi starter vores guidede rundvisning i Jerevan efter morgenmaden. Turen er til fods gennem byens meget blandede arkitektur, hvor vi hører fortællingen om Jerevans historie. Byens arkitektur afspejler også den sovjetiske periode med store bombastiske facader på hovedgaderne, hvor der bagved gemmer sig smukke helligdomme fra middelalderen. Vi kommer gennem byens gamle bydel, hvor gaderne er smalle og stemningen intim. Her finder vi bl.a. den store fine Republikkens Plads, omgivet af velplejede anlæg, og Armeniens regeringsbygninger.

Den armenske historie har budt på megen dramatik, og ikke mindst under og efter første verdenskrig, hvor det armenske folkemord fandt sted. Det Ottomanske riges udrensning af armenere (og Assyere, og grækere), er dybt rodfæstet i den armenske folkesjæl, hvor mellem 800 tusinde og 1,5 mio armenere blev dræbt. Vi besøger Tsitsernakaberd mindesmærket og folkemordsmuseet, som ligger i forbindelse med hinanden. Udrensningen af armenerne fik stor betydning for landets fremtid. Efter nogle år med utallige krige mellem armenere, tyrkere og russere blev Armenien til sidst besat af den Røde hær, og indlemmet i Sovjetunionen. Vi besøger det historiske museum, hvor vi fordyber os i Armeniens historie.

Med mange nye fakta inden for kort tid, skal der også være tid til at hvile og nyde noget af det som Armenien også er kendt for; Cognac, eller rettere Brandy. Vi besøger derfor Ararat Cognac fabrik, hvor der traditionen tro, også bliver uddelt smagsprøver. Under dagens udflugt spiser vi frokost på en lokal restaurant.

Tilbage på hotellet er resten af dagen og aftenen på egen hånd.

Dag 8: Khor Virap. Besøg på lokal skole.  Templet i Garni og klosteret i Geghard (M,F)

I dag tager vi på tur lige udenfor Jerevan og får indblik i den kristne historie og Armeniens konvertering til kristendommen.

Man kommer ikke uden om det hellige bjerg Ararat, når man er i Armenien, også selv om bjerget i dag ligger på den Tyrkiske side af grænsen. Ararat er nationalsymbol for Armenien, og afbilledet i landets rigsvåben. Turen går til Khor Virap, som ligger på grænsen til Tyrkiet. Vi besøger klosteret i Khor Virap, som spiller en helt særlig rolle for kristendommens komme. Oprindeligt var det et kongeligt fængsel, hvor Gregor Oplyseren var fange, inden han blev kong Tiridates vejleder og prædikede kristendommen for ham. Klosteret blev bygget, hvor fængslet stod, nogle hundrede år senere i år 692.  I dag er det et yndet udflugts- og pilgrimsmål med en fabelagtig udsigt til Ararat, hvor Noas ark efter sigende strandede efter syndfloden.

Khor Virap
Billede: Khor Virap.

Herefter tager vi mod Jerevan igen og tilbage til nutiden, hvor vi besøger et lokalt gymnasium, og sammen med vores lokalguide, får vi et nærmere indblik i den mere moderne del og fremtiden i det armenske samfund nemlig ungdommen. Et spændende besøg som viser både landets ambitioner, samt en kontrast til det danske skolesystem.

Vi fortsætter herefter mod Garni, hvor vi besøger vi det hedenske tempel med sin Græsk-romerske kolonnade, der er det eneste af sin slags i Armenien. Templet er det bedst bevarede af alle bygningsværker i Armenien fra den præ-kristne periode og optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv. Efter frokost omkring Garni kører vi de få kilometer til det imponerede Geghard kloster. En arkitektonisk perle, hvor klosteret er delvist udhugget af de omkringliggende klipper. Det kan næsten ikke blive mere mytisk og smukt - og naturligvis at finde på UNESCOs verdensarvsliste.

Dag 9: Jerevan – Dilijan. Sevan søen. Dilijan byrundtur. Haghartsin klosteret (M,F,A)

Efter morgenmaden forlader vi Jerevan og rejser mod Nordøst, hvor første mål er Sevansøen. Søen er verdens næsthøjeste belliggende sø, og befinder sig i over 1.900 meters højde, hvilket kun overgås af Titicaca søen. Et meget sælsomt landskab viser sig. I denne højde med den store sø omkranset af, hvad der udelukkende ligner mindre bjergtoppe, som alligevel er over 3000 m. høje, føler man sig nærmest tæt på verdens tag. I Sevan by ligger også de lille kloster, Sevanavank, smukt hævet over søens bred. Turen går videre gennem et utroligt smukt bjerg- og skovrigt område til Dilijan. Området omkring Dilijan er et af de mest populære rekreative områder i Armenien, og har tilnavnet "det armenske Schweiz", og et vue udover bjergene kunne såmænd også hensætte en til det lille alpeland.

Jerevan - Republikkens Plads
Billede: Jerevan - Republikkens Plads.

Vi besøger det nærliggende Haghartsin fra det 13. århundrede inden vi indlogerer os på vores hotel i Dilijan, og kan nyde resten af dagen og naturen på egen hånd.

Dag 10: Dilijan – Tbilisi. Haghpat-klosteret(M,F)

Vi spiser morgenmaden på hotellet og kan se frem til endnu en dag gennem fantastiske landskaber, inden ankomsten til Georgien. Der er lidt over 100 km. kørsel til grænsebyen Sadakhlo. Inden vi kommer dertil kører vi gennem den frodige Lori region,  og besøger et af de smukkestbeliggende klostre i Armenien, Haghpat, der er kendt for sine enestående arkitektoniske monumenter. Godt gemt i den bjergrige region ligger klostret, der er bygget omkring år 1000 og også er optaget på UNESCOs liste for verdenskulturarv.

Haghpat-klosteret i Armenien
Billede: Haghpat-klosteret.

Vi spiser frokost omkring byen Alaverdi, som også har en spændende og dramatisk historie. I dag er den mere et på samme tid fascinerende og skræmmende vidnesbyrd om den kommunistiske æra, hvor store dele af den tidligere industriby er i total forfald.

Efter grænsen kører vi til Tbilisi og indlogerer os på vores hotel.

Dag 11: Tbilisi på egen hånd (M)

Efter en lang rejse med mange oplevelser er det på sin plads med en fridag til at gå på opdagelse i Tbilisi og nyde præcis det man selv har lyst til. Byen byder sig til med en kosmopolitisk stemning og det kunne være en dag til den simple livsnydelse med et besøg på en af de mange trendy vinbarer eller restauranter. Det kunne også være muligheden byder sig for en tur i det verdensberømte dukketeater med det pudsige og meget skæve tårn.

Det er også dagen hvor de sidste indkøb kan gøres inden hjemrejsen. Dagen er din.

Dag 12: Afrejse

Vi rejser fra hotellet (meget)tidligt om morgenen og tager afsked med Georgien og Armenien, efter nogle meget begivenhedsrige dage i de to fantastiske lande. Vi ankommer til Danmark om formiddagen.

Kort

Rejsen Georgien og Armenien

Kort over rundrejsen til Georgien og Armenien

Praktisk information

Praktisk information til rejsen til Georgien og Armenien.

Pas:

Georgien: Der kræves ikke visum til Georgien for turistrejser under 1 år. Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden.

Armenien: Der kræves ikke visum til Armenien for turistrejse under 180 dage. Passet skal være gyldigt gennem hele rejseperioden

Valuta:

Georgien: Valutaen hedder Lari. I november 2017 er 1 DKK = 0,44 Lari. Eller 1 Lari er ca. 2,39 kr.

Armenien: Valutaen hedder Dram. I november 2017 er 1 DKK = 76 Dram. Eller 1000 Dram er ca. 13,5 kr.

Kreditkort: Det er muligt at hæve penge på Visa og Mastercard i større byer, f.eks. Tbilisi, og Jerevan, og betale i forretninger med kreditkort. Ved udflugtsmål, små caféer og i mindre byer skal man ikke regne med at kunne bruge kreditkort, hvorfor man skal sørge for at have kontanter med. Der er ikke hæveautomater i Gudauri (hvor vi overnatter). Det er muligt at anvende kreditkort på samtlige hoteller. Jeres rejseleder vil naturligvis informere yderligere om dette.

Klima:

Georgien: Georgien har milde vintre og varme somre. Variationen er stor afhængigt om man er inde i lavlandet ved Sortehavskysten, i det centrale Georgien (Tbilisi), eller i de højtliggende bjerge. På vores rejser er vi i det centrale Georgien og i det alpine. I det centrale kan vi forvente 15-25 grader, og i det alpine vil temperaturerne være noget lavere. Ved Gudauri i Kaukasusbjergene (2000 meter), hvor vi har en overnatning, er det endda ikke utænkeligt, at der kan komme nattefrost.

Armenien: Generelt er Armenien meget solrigt og har halvt så meget nedbør som i Danmark. Temperaturerne har dog store variationer med ekstrem varme om sommeren i Araratdalen (Tæt ved Jerevan) og ekstrem kulde samme sted om vinteren. Temperaturerne varierer også meget med højden. De fleste af vores overnatninger i Armenien er i Jerevan, og i den periode vi rejser burde temperaturen ligge omkring behagelige 15-20 grader. Ved Sevansøen, som ligger i knap 2000 meters højde kan aftenenerne blive ganske kolde.

****Vær derfor opmærksom på at pakke fornuftigt til både milde solrige dage, og til ganske kølige aftener.****

Vejret

VEJRET I GEORGIEN OG ARMENIEN

Se vejret i Tbilisi i Georgien

Få opdaterede vejrudsigter på dmi.dk

Vejret i Tbilisi, Georgien

 


 

Afgange og priser

AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
23/5 - 3/6Se flytider KøbenhavnGeorgien-Armenien - 12 dage12.995,-Bestil
AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
2/9 - 13/9Se flytider KøbenhavnGeorgien-Armenien - 12 dage12.995,-Bestil
AfrejseAfrejsestedRejseFra pris
30/9 - 11/10Se flytider KøbenhavnGeorgien-Armenien - 12 dage12.995,-Bestil

Prisen inkluderer:

• Fly København - Tbilisi t/r inkl. skatter
• 3 nætter på hotel 3* i Tbilisi
• 1 nat på 3* hotel i Gudauri
• 1 nat på 3* hotel i Bojormi
• 1 nat på 3* hotel i Gyumri
• 3 nætter på 4* hotel i Jerevan
• 1 nat på 4* hotel i Dilijan
• 10 x morgenmad, 9 x frokost, 2 x aftensmad
• 1 x Cognacsmagning
• Transporter og udflugter ifølge programmet
• Dansktalende rejseleder
• Engelsktalende lokalguide

Prisen inkluderer ikke:

• Enkeltværelsestillæg kr. 2.595
• Rejse- og afbestillingsforsikring
• Administrationsgebyr kr. 95
• Entréer udover dem nævnt i programmet

Hotel

Overnatning Dag 3 - 4

Alpina Hotel

Alpina Hotel

Overnatning Dag 10 - 12

Hotel Orion Old Town

Hotel Orion Old Town