Skip to main content

Haverejse til England med Blenheim Palace Flower Show

Kiftsgate, England
Cotswolds, England
Blenheim Palace i Woodstock, England
Kiftsgate Court Gardens, England
Rejse til England med havebesøg
Kiftsgate, England
Batsford House, England
Hidcote Manor Gardens i England
Oxford i England
Status:
Udsolgt - ny lignende rejse på vej

FARVERIG HAVEREJSE TIL ENGLAND

Velkommen til denne unikke haverejse til England, som er et sandt paradis for haveentusiaster og andre interesserede i havekunst, blomster og historie.

Vi har nøje sammensat et program, hvor du kommer til at opleve en række have- og blomsterperler med en enestående blomsterflora, blomstrende stauder og roser i meget stort antal. Det hele tilsat besøg i fine historiske huse, universitetsbyen Oxford og ikke mindst; en dag på et ægte engelsk flower show.

Derfor skal du rejse med os på haverejsen til England:

  • Havehistoriker, Ole Fournais er rejseleder på hele turen
  • Vi besøger haveudstillingen: "Blenheim Palace Flower Show"
  • Tre middage inkluderet og fuldt dagsprogram
  • Udflugt og entré til 12 haver og tre slotte
  • Oplev billedskønne landsbyer og bakkede landskaber undervejs

Blenheim Palace Flower Show

Englænderne har en lang tradition for at afholde haveudstillinger, og den største oplevelse for talrige haveelskere er at besøge et engelsk flower show. Netop datoerne for denne haverejse falder sammen med den årlige haveudstilling på berømte Blenheim Palace, så du på nært hold oplever den storslåede og farverige blomsterudstilling sammen med et besøg på slottet og i haven.

Cotswolds og Oxford

Romantiske og idylliske Cotswolds byder på pittoreske landsbyer med stemning fra det gamle England. Den ene mere billedeskønne landsby ligger som perler på snor i det bakkede landskab. Her er solgule kalkstenshuse dækket af roser, traditionelle pubber og middelalderlige slotte - og naturligvis nogle skønne haver.  
Du besøger blandt andet den verdensberømte Hidcote Manor, som var den første bevaringsværdige have under National Trust og Kiftsgate Court Garden med den duftende slyngrose. Vi oplever universitetsbyen Oxford med den fine arkitektur og kigger indenfor i et par af byens skønne haver.  

Dronningehaven ved Windsor Castle

Den engelsk adel, den royale familie og andre velhavende familiedynastier har, om nogen, sat sit præg på engelske haver. De har haft inspiration fra rejser samt jord, og midler til at skabe de vidunderlige haver. Ved Dronning Elisabeths slot, Windsor Castle, besøger du Savill Gardens, kendt for den smukke rododendronhave samt nyder du også den smukke Waddesdon Manor, som familien Rothschildts står bag.

RHS Wisley Garden

Som prikken over i'et afslutter vi rejsen med et havebesøg i The Royal Horticultural Society's garden, nærmere betegnet det kongelige engelske haveselskabs signaturhave, som har alt hvad (have-) hjertet begærer af spændende haverum, buegange, drivhuse, blomsterbede, køkkenhaver og ikke mindst en skøn café og butik, som helt sikkert inspirerer. 

Rejseleder Ole Fournais

Rejseleder på turen er havehistoriker Ole Fournais, som har stor og kyndig erfaring i have- og kulturrejser. Fagligt har Ole Fournais beskæftiget sig med blandt andet foredrag og undervisning i kulturhistoriske haver og har både i privat og fagligt regi rejst over det meste af verden. Ole Fournais er også en flittig skribent, når det kommer til have-relaterede artikler.

Glæd dig til en rejse med skønne dufte og farvespil samt masser af spændende historier.

Kort dagsprogram for Haverejse til England:

Dag 1: Ankomst London, dronningens have Savill Garden (A)
Dag 2: Rousham Gardens, Waddesdon Manor og Gardens (M,A)
Dag 3: Oxford by med Botanisk Have og en collegehave (M,A) 
Dag 4: Cotswolds med Sudeley Castle, Batsford Arboretum (M)
Dag 5: Blenheim Palace & Gardens samt Flower Show (M)
Dag 6: Hidcote Manor Garden, Kiftsgate Court Gardens (M)
Dag 7: Cliveden og Wisley Garden og hjemrejse (M)

M = Morgenmad,  A = Aftensmad

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til London. Dronningens have Savill Garden. Indkvartering (A)

Rejsens første havebesøg er med et royalt islæt, når vi besøger Dronning Elisabeths private have, Savill Garden, i det sydøstlige hjørne af parken ved Windsor Castle. Oprindelig var Savill Garden forbeholdt kongefamilien. I dag er den åben for offentligheden.

Rhododendron i blomst - Haverejse til England
Billede: Rhododendron i blomst.

Savill Garden huser en stor samling især af rododendron, azalea, kamelia m.m. og består af flere haverum. Du ser blandt andet en formel geometrisk del, og en uformel landskabelig have med talrige sjældne træer og buske fra hele verden. Desuden ser du den newzealandske have og det store væksthus - som dronningen fik ved sit regentjubilæum i 2012. Den ”nye” rosenhave fra 2010, står netop i juni i fuldt flor med farverige blomster og skønne dufte.

Herefter går turen til hotellet ved Aylesbury for indkvartering, hvor du skal bo de næste tre nætter. Dagen afsluttes med en inkluderet middag på hotellet.

Dag 2: Rousham House & Gardens. Waddesdon Manor & Gardens (M,A)

Ved floden Cherwell ligger det, for turister, temmelig ukendte Rousham House & Gardens. For fagfolk og haveinteresserede er stedet derimod en sand perle. En sti fører den besøgende rundt gennem et smukt og harmonisk anlæg med stor variation i design - og med mange statuer samt store cedertræer. Man kommer ind i den hemmelige blomsterhave gennem en ganske lille og godt skjult låge, og her oplever du en overvældende blomsterpragt plus et stramt parterre (havekonstruktion i jordniveau, som regel med et symmetrisk mønster).
 
Om eftermiddagen besøger du den imposante Waddesdon Manor & Gardens, som gennem generationer har tilhørt den velhavende bankfamilie, Rothschildt. I 1874 købte familien jord af hertugen af Marlborough og lod herregården opføre - med inspiration fra slotte i barokkens Frankrig. I selve haven, domineres den sydvendte havedel af et perfekt opbygget italiensk inspireret parterreanlæg med utallige blomster i sirlige udplantninger. Den nordvendte indkørsel er klart præget af barokken - ved stram geometri og symmetri. Men den ydre havedel er præget af den tids idealer: talrige gamle træer med rigelig plads til de utallige græssende får. Indendøre oplever du en række sublime kunstsamlinger - ofte med enkeltstykker, hvis lige ikke kan opleves andre steder. Retur til Aylesbury. Senere er der inkluderet middag på hotellet.

Dag 3: Oxford (MA)

Hele dagen tilbringes i Oxford. Et fantastisk bekendtskab med en spændende arkitektur, mange spir og tårne samt en lang historie. Blandt andet er den charmerende by kendt for sit prestigefyldte universitet, hvor flere colleges har sin egen have eller rettere sine egne haverum - godt skjult bag de spændende bygninger. De ældste colleges er fra 1200-tallet, og de yngste er fra efterkrigstiden. Alle har egen spisesal og kirkerum, og du ser en af de lukkede gårdhavers smukke og harmoniske haveanlæg. Du kommer også forbi byens botaniske have, som har en velholdt og stor plantesamling.

Oxford by i England
Billede: Oxford by.

Eftermiddag er på egen hånd, så du selv kan gå på opdagelse i Oxford, hvor der er noget for enhver. Spis f.eks. frokost på det overdækkede marked eller i en af de lokale pubber, hvoraf flere kan kædes sammen med de mange kendte personligheder, der gennem historien har opholdt sig i byen. Fra den intellektuelle og litterære afdeling benyttede forfatterne som Tolkien og C.S. Lewis lokale pubber til, i datidens dunkle omgivelser, at diskuterede filosofi og litteratur. I nyere tid er det personer som Inspector Morse og Lewis fra tv-serierne, der har løst krimimysterier i byen. Oxford er, qua de mange fine bygninger, ivrigt benyttet som filmkulisse.

Sidst på eftermiddag, retur til hotellet og inkluderet middag.

Dag 4:  Cotswolds med Sudeley Castle og Batsford Arboretum (M)

I dag begynder du dagen med besøg på et slot med tætte relationer til kongelige personer gennem flere århundreder, Sudeley Castle. Slottet blev opført allerede i 1100-tallet og er, som det bør og hør sig, ombygget og udvidet i flere omgange. Sudeley Castle har huset prominente navne som Richard III, Henrik VIII, Anne Boleyn samt Henrik VIII’s eneste overlevende hustru, Cathrine Parr. Du besøger både haven, og selve slottet, og oplever det flotte interiør med oprindelige møbler, våben, vægtæpper, malerier og en spændende udstilling om de nævnte historiske personer - herunder en flot samling af dragter fra Henriks VIII hustruer.

Sudeley Castle i England
Billede: Sudeley Castle (billede af Xander Casey).

Sudeley Castles omfattende haveareal rummer mange haverum, hvoraf det smukkeste så absolut er rosenhaven med et væld af sorter. Men også den berømte "Knot Garden", et mønster fra Dronning Elizabeths dragt, er en stor oplevelse. Desuden findes der en betagende staudehave, en harmonisk dufthave og en enestående morbærhave.

Sudeley Castle - Dronningehaven, England
Billede: Sudeley Castle - Dronningehaven (billede af Xander Casey).

Næste besøg er i et yderst anerkendt arboret, Batsford Arboretum. Her oplever du en enestående samling af sjældne træer, især fra Østasien (Japan, Kina, det østlige Rusland m.m.). Oprindelig blev ejendommen opført af den britiske diplomat Freeman-Mitford, som gennem en lang årrække var britisk diplomat i denne del af verden. Han blev så fascineret af træerne i Østasien, at han senere hjembragte træer og buske derfra. På godt 22 ha anlagde han en såkaldt "Wild Garden" med romantiske partier med høje træer og tæt tilplantede arealer. Hertil er også skabt en "Walled Garden" og et meget charmerende område langs et vandløb. Lige som mange andre manorhouses forfaldt Batsford voldsomt under begge verdenskrige. Men nye ejere har siden 1956 fortsat projektet med sjældne træer og buske, så du får en smuk og farverig oplevelse.

Sidst på dagen er der indkvartering på hotellet i Faringdon, hvor du bor de sidste tre nætter. Faringdon er en hyggelig provinsby, hvor det er muligt at gå på opdagelse på byens lokale restauranter og pubber om aftenen.

Dag 5: Blenheim Palace & Gardens samt Flower Show (M)

Dagen står i historiens og blomsternes tegn! Du besøger, det på alle måder imponerende slot, Blenheim Palace (UNESCOs verdensarvsliste 1987). Her skal du opleve slottet, haven og ikke mindst den årlige haveudstilling: Blenheim Palace Flower Show.

Blenheim Palace ligger i byen Woodstock, lidt uden for Oxford, og blev opført i 1700–tallet. Den usædvanlige bevilling fra parlamentet kom efter, at John Churchill havde besejret franskmændene i slaget ved den sydtyske by, Blentheim.

Slottet rummer enorme samlinger af malerier, vævede vægtæpper, porcelæn, møbler m.m. som findes i en række formidable sale og saloner. Siden opførelsen har slottet tilhørt hertugen af Marlborough. Den britiske premierminister Sir Winston Churchill blev født på slottet, som er hovedsæde for Churchill-slægten gennem mange generationer. Du oplever den yderst velplejede rosenhave, kikker ned på den private have og nyder den hyggelige "Secret Garden" med mange stauder og blomstrende buske.

Blenheim Palace i England
Billede: Blenheim Palace.

Dernæst får du god tid til det store "Flower Show" på de vidtstrakte plæner, hvor udstillere fra hele landet viser imponerende blomstersamlinger og kreative udstillingshaver. Desuden bliver du sikkert fristet af de talrige stande med alt godt til haven: frø, krukker, havelamper, udsmykninger, belægningsmaterialer o.m.a. Det er en inspirerende oplevelse og et slaraffenland at besøge en ægte engelsk haveudstilling.

Dag 6: Hidcote Manor Garden og Kiftsgate Court Gardens (M)

I den hyggelige landsby Hidcote Bartrim, besøger du et af Englands allermest berømte haveanlæg: Hidcote Manor Garden. Den amerikanskfødte Lawrence Johnston omlagde omkring år 1900 det gamle og nedslidte haveanlæg til et sandt mesterværk. Her er - gemt bag en række høje, tætte hække - det ene haverum efter det andet med mange blomster, fine farvesammensætninger og klare årstids-variationer samt bassiner, fontæner og "topiary" (figurklippede stedsegrønne planter). Hidcote Manors smukke haveanlæg nævnes blandt fagfolk med stor respekt og beundring. Således har talrige unge havearkitekter og designere igen og igen omtalt deres inspiration herfra.

I landsbyen Mickleton i det nordlige Cotswold skal du opleve det sted, hvor man har skabt den enestående smukke rose, som bærer stedets navn:"Kiftsgate". Det er en vidunderlig duftende og særdeles frodig slyngrose. Først blev der anlagt en meget formel have, men nu skal du opleve en række haverum præget af utallige staudebede med talrige farver og dufte - der gemmer sig mellem majestætiske træer og stenmure. Desuden rummer denne have en række skønne udsigter langt ud i det omgivende landskab. Det er tre generationer kvinder, der har skabt haven. Sidst men ikke mindst, skal du se, hvor lang den oprindelige og berømte Kiftsgate-rose nu er blevet. I 2016 blev den målt til 24 meter - der snor sig omkring flere træer.

Idylliske Cotswolds
Billede: Idylliske Cotswolds.

Dag 7: Cliveden, HMS Wisley Garden og hjemrejse (M)

På denne hjemrejsedag besøger du om formiddagen haveanlægget ved det imposante Cliveden, som i den nuværende form er fra 1850-erne i italiensk stil. Her oplever du de fire helt adskilte haverum: først den 4 ha store parterre med perfekt klippede stedsegrønne hække og tusindvis af udplantningsblomster. Dernæst den orientalsk inspirerede vandhave og den smukke rosenhave med 900 roser med alle nuancer fra creme over orange til dybrød. Endelig forundres vi over de finurlige topiary.  

Rejsens sidste besøg er den på alle måder imponerende HMS Wisley Garden, som er ”Det Kongelige Haveselskabs” præsentationshave. Her findes en overvældende stor samling af alle typer af planter; træer, buske, stauder, roser, frugttræer, tropiske planter i adskillige væksthuse. Glæd dig også til en række spændende modelhaver, som kan give den besøgende inspiration til egen have.

I Wisley Garden oplever du en række frodige plantegrupper i total harmoni, massive farvesammensætninger og ganske snævre stier med mange overraskende virkninger.
Du får også tid til at gå på opdagelse i et stort planteudsalg og i landets største boglade med fokus på have- og plantebøger, inden turen går til lufthavnen.

Hjemrejse efter syv dage fortryllet med indtryk af skønne dufte, flotte landskaber, mangfoldige haver og fine huse.  

Yderligere information
Rejsen er som sådan ikke strabadserende, men indeholder en del spadsereture i parker og haver, hvorfor det kræves, at man har en udmærket fysisk formåen. Derudover skal man være indstillet på fuldt dagsprogam, hvor vi er på farten hele dagen.

 

Billeder fra RHS Wisley Garden er bragt med tilladelse fra The Royal Horticultural Society.

 

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Få opdateret vejrudsigt for Oxford på dmi.dk

Vejret i London

Kort

Haverejsen i England med Blenheim Palace Flower Show

Kort over rejsten til England