Skip to main content

Cypern - det smukke europæiske paradoks - Erasmus++

Paphos fyrtaarn på Cypern
Bellapais Abbey Kyrenia, Cypern
Paphos Aphrodites, Cypern
Kyrenia, Cypern
Vi vil Europa, Cypern
Paphos Aphrodites
Palaichori, Cypern
Paphos Kourion ruiner, Cypern
Paphos Tombs of the king, Cypern
Status:
Udsolgt

Kulturel rundrejse til Cypern

Hvordan er det egentlig at leve i et delt land med grænsekontroller, besættelsesmagt, forskellige valutaer? Og samtidig stå både alene - men også som en samlet enhed, når man er repræsenteret ude i verden? Det ved cyprioterne, og det bliver du klogere på, når vi stiller skarpt på en spændende rundrejse i det delte land. For der er meget andet at komme efter i Cypern - end blot sol og strand.

Derfor skal du rejse med os på Erasmus-rejse til Cypern

  • Spændende rundrejse gennem hele Cypern
  • Mange inkluderede udflugter
  • Halvpension og ophold på gode hoteller
  • Spændende særarrangenter
  • Dansktalende rejseleder under hele rejsen

Kulturrelle udflugter gennem Cyperns historie

Cypern er det sydøstligste hjørne af Europa, på kanten af Mellemøsten, og et kulturelt og politisk knudepunkt gennem flere tusind års historie. Det hele ligger for dine fødder i en uge, hvor du besøger bl.a. storslåede klostre, bjergrige egne, historiske bygninger og krydser gennem engelske militærbaser, der hver har deres lille bidrag til fortællingen om Cypern. Vi stiller også skarpt på menneskene, konflikten og fremtiden for landet gennem vores Erasmus ++ særarrangementer. Her får du del i en hverdag, som ikke minder om andre steder i Europa. Livsnydelsen bliver en fast følge på rejsen gennem landet, der byder os særdeles velkommen med sin viduderlige gastronomi og sit skønne klima. Det bliver dramatisk, smukt og utroligt forførende.

Denne rejse er en Erasmus++ rejse lavet i samarbejde med Vi vil Europa.

Kort dagsprogram for rejsen til Cypern:

Dag 1: Ankomst til Larnaca (A)
Dag 2: Famagusta og Kyrenia, særarrangement i Larnaca (M,A)
Dag 3: Nicosia - både græsk og tyrkisk del, kørsel til bjergbyen Agros (M,A)
Dag 4: Særarrangement i Palaichori (M,F,A)
Dag 5: Klosteret i Kikkos og kørsel til Paphos (M,A)
Dag 6: Byrundtur i Paphos, Kongernes Grav og Afrodites bad (M,A)
Dag 7: Dagen til fri disposition, særarrangement Paphos (M,A)
Dag 8: Sydkysten og Afrodites fødested, afrejse (M)

M = Morgenmad, F= Frokost, A = Aftensmad

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Larnaca (A)

Efter ankomsten til lufthavnen i Larnaca kører vi til hotellet ca. 20 min. derfra. Efter vi er blevet vel indkvarteret på hotel Lordos ved stranden i udkanten af Larnaca serveres der aftensmad i hotellets restaurant.

Dag 2: Udflugt til Famagusta og Kyrenia, særarrangement Larnaca (M,A)

Efter morgenmaden tager vi afsted på den første af vores mange udflugter. Turen er en heldagsudflugt og går mod den tyrkiske side af Cypern. Det er et meget specielt område og det eneste område inden for EU, som er besat. I Nordcypern dykker vi ned i noget af det smukkeste - men også det mest skræmmende. Vi tager til Kyrenia (Girne - på tyrkisk) og Bellapais - som begge er højdepunkter og repræsentanter for det skønne og klassiske.

Bellapais, Cypern
Billede: Bellapais.

Turen fortsætter mod hovedstaden på Nordcypern, Famagusta, der tidligere også var Cyperns vigtigste havne- og turistby. Her er masser af historie at berette, og byen havde en særlig rolle omkring den tyrkiske besættelse i 1974. Besættelsen betød blandt andet, at der opstod en kæmpe spøgelsesby i Varosha-området syd for byen, der den dag i dag står som et uhyggeligt manifest på den cypriotiske konflikt. 

Spøgelsesbyen Varosha, Cypern
Billede: Spøgelsesbyen Varosha.

Efter udflugten tager vi tilbage på hotellet og spiser aftensmad sammen. Herefter har vi rejsens første særarrangement.

Arrangementet handler om livet på Cypern inden '74, hvor besættelsen skete. Her var der et helt andet liv, hvor kristne og muslimer boede side om side overalt på øen, som siden har haft store konsekvenser for næsten alle familier, der boede der.  Vi kigger også på, hvordan konflikten er i dag. Hvordan det er at bo "som fremmed" i sit eget land, og hvordan lokale på begge sider af den grønne zone arbejder for genforening via diverse happenings.

Dag 3: Nicosia - både den græske og tyrkiske del, kørsel til bjergbyen Agros (M,A)

Vi forlader Larnaca og kører mod bjergene. Vi tager dog først en afstikker til Cyperns hovedstad Nicosia, hvor vi får en guidet rundtur. Ligesom Cypern er det, så er Nicosia også en delt by, hvor langt størstedelen findes på den græske side. Vi besøger begge sider af byen og krydser således den grønne linje igen og tydeligt ser, hvor stor forskel der er på de to dele. Det sydlige minder om mange andre storbyer tæt på Middelhavet; med masser af liv, restauranter og trafik. Det nordlige er langt mindre storby-intenst og roligere, men også langt fattigere. I dag er bydelen ved at vågne op igen, men forretningerne på hovedstrøget bærer stadig meget præg af bazar og kopivarer. Mange af de gamle fine bygningsværker findes dog stadig i den nordlige del og er virkelig et besøg værd.

Nicosia set fra syd og Buyuk Han Markedet
Billede: Nicosia set fra syd og Buyuk Han markedet.

Hen ad eftermiddagen kører vi mod vores næste destination i Cypern, som ikke har meget til fælles med, hvad vi hidtil har oplevet. Vi tager ind i Troodos bjergene midt på øen til byen Agros, hvor vi indlogerer os på et rigtigt bjerghotel i flotte omgivelser. Efter vi er på plads, spiser vi middag på hotellet og har en hyggelig aften til at slappe af - eller nyde nogle af hotellets faciliteter.

Dag 4: Særarrangement i Palaichori (M,F,A)

Dagen står i vores næste særarrangements tegn. Tæt på Agros ligger den lille bjergby Palaichori, der på Cypern bl.a. er kendt for sin kirke, der sammen med 10 andre kirker i bjerg-egnene sammen er optaget på UNESCO's liste for verdens kulturarv. Vores arrangement i byen indeholder flere dele, hvor vi selvfølgelig først kommer godt rundt med guide, der sætter den i cypriotisk og historisk perspektiv. Derefter skal vi tættere ind på livet af cyprioterne og beboerne i Palaichori. Meget tættere. Vi kommer som de første nogensinde på helt unikke besøg i forskellige private hjem i Palaichori. I mindre grupper ser og hører vi om, hvilken hverdag og hvilket liv de forskellige mennesker har haft. Senere deltager vi sammen med en del af byens beboere i et større frokostarrangement.

Palaichori
Billede: Palaichori.

Sidst på eftermiddagen tager vi tilbage til hotellet på bjerget i Agros og spiser aftensmad.

Dag 5: Klosteret i Kikkos og kørsel til Paphos (M,A)

I dag er det skiftedag igen, hvor vores slutdestination er Paphos på den sydvestligste kyst. Vi kører dog en fin omvej for at komme dertil, og tager dybt ind i Troodos bjergene, hvor vi finder det mest kendte kloster på Cypern. På toppen af et lille bjerg ligger Kikkos i 1.300 meters højde, som en legendernes central. Klosteret hører til de absolut flotteste og bedst bevarede, og naturen på vejen til og fra er intet mindre end enestående. Vi fortsætter vejen til Paphos med et par smukke stop undervejs og ankommer midt på eftermiddagen.
Her bliver der fin tid til at nyde livet ved poolen eller på balkonen efter ankomst og indtjekning. Aftensmaden serveres i hotellets restaurant, og vi kan love, at der er rigeligt at vælge imellem.

Aftenen er på fri hånd, og du kan bl.a. benytte sig af hotellets mange faciliteter, eller du kan ryste rejsedagen af sig ved at spadsere ind til Paphos by på den fint oplyste strandpromenade.

Dag 6: Byrundtur i Paphos, Kongernes Grav og Afrodites bad (M,A)

Paphos og området omkring har meget at byde på. Vi besøger byen og dens vigtigste attraktioner med lokalguide. Vi tager derefter ud til Kongernes Grav, der er optaget på UNESCO's liste for verdenskulturarv, og kigger lidt på arkæologien. Gravene er ca. 2.500 år gamle og indhugget i kalkstens klipperne. Man udgraver stadig på stedet og finder løbende flere spor fra fortiden.

Afrodites bad og Afrodites fødested
Billede: Afrodites bad og Afrodites fødested.

Efter besøget kører vi ud mod det vestligste hjørne af Cypern. Vi kører gennem et smukt naturområde, inden vi når den, mindst lige så, smukke kyst. Her laver vi et frokost-stop, før vi for alvor skal stifte bekendtskab med legenden om kærlighedsgudinden Afrodite. Vi besøger Afrodites bad, som vi når efter en ca. 20 minutters gåtur. Badet giver, ifølge legenden, evig skønhed til de som vasker sig her. 

Turen går herefter tilbage til hotellet i Paphos, hvor vi har resten af dagen og aftenen på egen hånd. Aftensmaden serveres på hotellet.

Dag 7: Tid på egen hånd, særarrangement Paphos. (M,A)

Dagen er til fri disposition, og der kan dases ved poolen, eller du kan f.eks. tage sig en fin vandretur langs strandpromenaden, hvor du kan opleve en flot kystvandring.

Sidst på dagen kommer vores sidste særarrangement, som holdes på hotellet. Vi diskuterer det paradoksale i det faktum, at et EU land er besat af en fremmed magt og på, hvilke tiltag der gøres omkring en genforening - og de forhindringer der stadig stå i vejen.

Efter særarrangementet spiser vi middag sammen og har en hyggelig sidste aften på rejsen til Cypern.

Dag 8: Sydkysten og Afrodites fødested, hjemrejse (M)

Efter morgenmaden er der tid til at pakke og tjekke ud fra hotellet. Det er afrejsedag, men der er stadig tid til at få nogle sidste oplevelser med i tasken, da vores fly først afgår om aftenen. Turen går mod øst igen, langs kysten. Vi gør stop, hvor klippeformationerne er flottest, da det også er her, at Afrodite, efter sagnet, blev født. Turen fortsætter langs kysten gennem et flot landskab mod Cyperns næststørste by, Limassol. Her bliver der tid på egen hånd til at gå på indkøb, spise frokost, spadsere i den nye flot anlagte marina. 

Sidst på eftermiddagen kører vi resten af vejen til Larnaca og lufthavnen og flyver mod København efter en meget oplevelsesrig rejse i Cypern.

Kort

 

 

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Få opdateret vejrudsigt for Paphos og Larnaca på dmi.dk

Her kan du se klimadata for hele året i Larnaca:

Vejeret i Larnaca