Skip to main content

Sydbalkan - Kosovo, Makedonien og Albanien - Erasmus++

Ohrid, Makedonien, Sydbalkan
Skopje, Makedonien, Sydbalkan
Par på rejse i Sydbalkan
Sydbalkan
Moské i Makedonien
Ismail qemal bej vlora, Pristina, Kosovo
Sarande i albanien
Butrint i Albanien
Mavrovo Bigorski i Makedonien
Status:
Udsolgt

Sydbalkan - 12 dage i det nye Europa - med nye perspektiver

Denne rejse tager dig med til det historie- og kulturfyldte sydlige Balkan. Det er både et gammelt og et nyt Europa, hvor næsten alle samfundsstrukturer er anderledes, end det vi kender. Det eneste, der matcher den dramatiske historie, er de fascinerende kulturer, vidunderlige landskaber og de mange skæbner. Vi graver et par spadestik dybere på denne rejse og kommer tæt på landene gennem vores særarrangementer med foredrag, debatter og mødet med de lokale.

Rejsen er lavet i samarbejde med Vi vil Europa.

Derfor skal du rejse med os til Sydbalkan:

  • Rundrejse i tre lande og tre hovedstæder
  • Mange inkluderede udflugter
  • Gode firestjernede hoteller
  • Spændende særarrangementer i alle lande
  • Dansktalende rejseleder

UNESCO-skatte og betagende natur

Rejsen har alt hvad hjertet kan begære for Balkannostalgikere, historie-, natur- og kulturinteresserede samt alle der ønsker oplevelser, man bliver klogere af. Der er selvfølgelig også indlagt pusterum, hvor livsnyderiet kan dyrkes i spændende og smukke omgivelser og energien genoprettes til den videre opdagelsesfærd blandt Balkans skatte.

Vi byder velkommen til store oplevelser i øjenhøjde i Kosovo, Makedonien og Albanien.

Kort dagsprogram for Sydbalkan:

Dag 1: Ankomst til Pristina i Kosovo og velkomstsmiddag (A)
Dag 2: Decani-klostret, Pejë, Pristina, særarrangement Kosovo(M,A)
Dag 3: Pristina - Skopje, byrundtur i Skopje (M,A)
Dag 4: Skopje - Ohridsøen, Tetovo og St. Bigorski-klostret (M,A)
Dag 5: St. Naum, Ohrid, særarrangement Makedonien (M,A)
Dag 6: Ohrid - Berat, byrundtur i Berat (M,A)
Dag 7: Berat - Saranda, byrundtur Gjirokastra (M,A)
Dag 8: Saranda - Vlore, Butrint og den Albanske Riviera (M,A)
Dag 9: Fridag til egne oplevelser (M,A)
Dag 10: Vlore - Tirana, byrundtur i Tirana og svævebane til Dajti-bjerget (M,A)
Dag 11: Udflugt til landsbyen Kruja, særarrangement Albanien (M,A)
Dag 12: Tirana - Pristina, hjemrejse (M)

M = Morgenmad, F= Frokost, A = Aftensmad

Søg rejse

Vælg kun det, som du synes er vigtigt

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst til Pristina og Kosovo (A)

Midt på dagen ankommer vi til Kosovo og bliver i lufthavnen mødt af vores lokalguide, som følger med på hele rejsen. Herefter kører vi til Kosovos hovedstad, Pristina, ca. 25 km, hvor vi indkvarterer os på vores hotel. 

Efter et kort velkomstmøde tager vi hul på vores rejse med en orienternde byrundtur i Pristina, hvor vi kigger nærmere på byens højdepunkter. Om aftenen spiser vi velkomstmiddag sammen på hotellet.

Dag 2: Decani-klostret, Pejë, Pristina, særarrangement Kosovo(M,A)

Dagen står i kulturens og naturens tegn. Vi kører efter morgenmaden mod den vestlige del af Kosovo. Her besøger vi det gamle og smuktplacerede kloster i Dacan, som ligger en god times kørsel fra hovedstaden. Klosteret er særligt berømmet for den tilhørende kirkes forskelligefarvet marmor og freskoerne, som er nogle af de fineste eksisterende eksempler på byzantinsk rennæssancekunst. Netop for dette er klosteret blevet optaget på UNESCO's liste for verdenskulturarv.

Decani klostret
Billede: Decani-klostret.

Efter besøget på klosteret fortsætter vi få km til Pejë, hvor der er tid til at spise frokost på egen hånd og gå rundt i byens kendte bazar.
Vi er tilbage i Pristina hen på eftermiddagen og går en tur gennem Europas nyeste hovedstad.   

Aftensmaden indtages på hotellet, hvorefter vi skal gøre klar til rejsens første særarrangement.

Kosovos særarrangement handler om det notorisk dårlige forhold, der er mellem Kosovo og områdets tidligere hersker, Serbien. Konflikten har forgrenet sig til det øvrige Sydbalkan og har gennem mange år skabt et meget betændt politisk klima i hele regionen.    

Dag 3: Pristina - Skopje, byrundtur i Makedoniens hovedstad (M,A)

Vi skal køre fra Kosovo efter morgenmaden og ankommer til den makedonske grænse efter ca. en times kørsel. Den samlede rejse er på under 100 km, og vi ankommer sidst på formiddagen i Makedoniens hovedstad Skopje. Efter tjek ind på hotellet starter vi til fods på en interessant byvandring. Skopje er en gammel by, der har været under mange forskellige herredømmer gennem sin 2500 år lange historie og vores udflugt bærer præg af dette. Meget iøjenfaldende er det 1500 år gamle fæstningsværk Kale placeret på byens højeste punkt. Fortet stammer fra den østromerske periode, den byzantiske tid.

Fæstningsværket Kale i Skopje
Billede: Det 1500 år gamle fæstningsværk Kale i Skopje.

Fra den osmmaniske periode, som strakte sig over 600 år, oplever vi bl.a. Sultan Murats moske og Pasha-moskeen med de berømte bade. Er man i Skopje, er det svært at komme uden om byens helt store berømthed, Moder Teresa, der er født her i 1919. Vi lægger vejen forbi hendes mindesmærke og hører om den interessante og kontroversielle Nobelprismodtager. Undervejs på byturen laver vi et frokoststop.

Kaffe i bazaren og Moder Teresa foran det arkæologiske museum
Billede: Kaffe i bazaren og Moder Teresa foran det arkæologiske museum.

Efter byrundturen er der fri mulighed for at gå på opdagelse i Skopje og f.eks. besøge nogle af bazarerne, tage i et ægte hammam eller blot nyde byens shopping- og caféliv.

Aftensmaden indtager vi fælles på hotellet. 

Dag 4: Skopje - Ohridsøen, Tetovo og St. Bigorski kloster (M,A)

Vi tager afsked med Skopje og bevæger os mod dagens mål - den smukke Ohrid sø. Vi besøger undervejs byen Tetovo, der i dag er en middelstor provinsby og et kraftcenter for de etniske albanere i Makedonien. Her besøger vi byens store vartegn og stolthed; Sarena Dzamija - den malede moské fra 1400-tallet. 

Herefter kommer naturen i fokus på vej sydover til Mavrovo Nationalpark. Midt i nationalparken ligger Bigorski-klostret fra det 19. århundrede. Klosteret er en arkitektonisk perle med sin beliggenhed dybt inde i nationalparken og er oprindelig bygget oven på en kirke fra det 11. århundrede. Der er tid til frokost ved klostret.

Den malede moské i Tetovo og Bigorski klostret i Mavrovo Nationalpark
Billede: Den malede moské i Tetovo og Bigorski klostret i Mavrovo Nationalpark.

Herfra kører vi mod Ohridsøen, hvor vi ankommer sidst på eftermiddagen. Vi spiser middag på hotellet.

Dag 5: Ohrid, St. Naum kloster og særarrangement Makedonien (M,A)

Vi vågner ved Ohridsøens smukke bredder og skal gennem dagen se meget nærmere på livet i og omkring denne naturperle, som også har fundet vej til UNESCO's verdensarvsliste. Dagen starter i byen Ohrid, der er den største af byerne omkring søen, hvor vi guides gennem gaderne og byens historien til fods. Efter besøget er der tid til frokost i den gamle bydel.

Ohridsøen
Billede: Ohridsøen.

Eftermiddagen byder på en sejltur på Ohridsøen og et besøg på St. Naum-klosteret, hvor vi får endnu en oplevelse af, hvor smukt natur og arkitektur kan harmonere.
Tilbage på hotellet spiser vi aftensmad, og derefter har vi vores andet særarrangement, der har fokus på Makedonien og nogle af de udfordringer, der findes i landet i disse år.

Særarrangementet lægger hovedvægten på presse- og ytringsfriheden, der har trange kår. Journalister lever med daglige trusler og herskende politikere ser statslige medier som egen ejendom og redskab. Årsagerne til denne tilstand er ikke helt enkel, og vi får indblik i, hvorfor det er endt, hvor det er. Samtidig præsenteres vi også for et paradoks, hvor landet ønsker en tættere knytning til Europa og EU og modtager støttekroner derfra, men agerer i strid med et af grundprincipperne i det europæiske samarbejde - nemlig presse- og ytringsfrihed.

Dag 6: Ohrid - Berat, byrundtur i Berat (M,A)

I dag sættes kursen mod rejsens tredje land efter vi har spist morgenmad. Turen skal tage os fra Ohrid til Berat i Albanien - en tur på godt 200 km som inklusiv grænseprocedurer og indlagte pauser tager omkring fire timer. Og der bliver virkelig noget for øjet på turen gennem de albanske landskaber.

Vi ankommer til Berat, der er hovedby i regionen af samme navn. Byens navn stammer fra det slaviske navn for "den hvide by". Der er stadig mange vidnesbyrd om sameksistensen af forskellige folkeslag den dag i dag. Berats gamle bydel blev optaget på UNESCO's liste for verdenskulturarv i 2008 og har et særligt kendetegn; nemlig de mange vinduer, der findes i de hovedsagligt hvide huse. Samme opleves også i bl.a. Melnik i Bulgarien og Catanzaro i Italien, hvor der tidligere har været større albanske befolkninger. Vi kommer godt rundt i den gamle bydel og får tid til at spise frokost. Det bliver også til et kig i de nyere bydele, der ligger nede ved floden.

"Den hvide by" Berat
Billede: "Den hvide by" Berat - kendt for de mange vinduer.

Efter besøget i charmerende Berat tager vi til vores hotel, hvor vi senere får serveret vores første albanske middag.    

Dag 7: Berat - Saranda, byrundtur i Gjirokastra (M,A)

Turen fortsætter mod syd gennem den smukke albanske natur. Vi besøger en anden af de UNESCO-certificerede osmanniske byer i Albanien, Gjirokastra. Byen har en del af samme charme, som vi oplevede i Berat i går. Gamle fæstningsværker, righoldig historie dominieret af forskellige overherredømmer. Hér, længere sydpå, ses den græske indflydelse også. Gjirokastra har dog også en dramatisk moderne historie - som ikke indeholder helt samme charme. Byen er fødeby for den notoriske kommunistleder Enver Hoxha, og det var her afslutningen på étparti-staten blev markeret af nogle etniske grækere med en sprængning af Hoxha-statuen. Byen var hårdt ramt økonomisk de følgende år, og i 1993 kom det til optøjer mellem etniske grækere og albanere. I 1997 blev byen igen meget hårdt ramt af landets økonomiske kollaps, som følge af pyramidespil-økonomien, der kastede landet ud i en borgerkrig.

Gjirokastra citadel i Albanien
Billede: Typisk vintage tepotte og Gjirokastra citadel i Albanien.

Efter besøget i Gjirokaster rejser vi ud til til kystbyen Saranda. Byens strandpromenade vil byde på rigtig Middelhavs stemning, og her kan vi nyde tiden før eller efter aftensmaden med at slentre en tur langs ved havet og besøge byens caféer.

Dag 8: Saranda - Vlore, Butrint og den Albanske Riviera (M,A)

Vi står op til en lang dag, men med stor variation. Dagen starter i antikken ved den arkæologisk udgravning i Butrint. Vi får en rigtigt godt indblik i, hvordan livet i det romerske imperium har været på dets højdepunkt, samt indblik i stedets relationer til den græske mytologi. Vi er på grænsen til Grækenland her, og stedet emmer af det.

De arkæologiske udgravninger i Butrint
Billede: De arkæologiske udgravninger i Butrint samt smukke natur langs kysten.

Efter besøget skal vi køre nordpå mod Vlore. Guddommelig natur venter os langs den smukke kyststrækning, hvor vi ser fantastiske klippeformationer, det blå blå Ioniske hav og passerer adskillige interessante landsbyer. Vi tager den med ro og gør adskillige stop undervejs, hvor vi nyder de fantastiske scenerier.

Efter ankomsten til Vlore tjekker vi ind på vores hotel og spiser aftensmad.

Dag 9: Fridag til egne oplevelser(M,A)

Efter nogle travle dage i Albanien har vi en dag helt på egen hånd i Vlore. Der er gode faciliteter på hotellet og rig mulighed for at forkæle sig selv og fordøje indtrykkene fra de seneste dage. Vores hotel ligger tæt på byens strandpromenade, hvor man kan dyppe tæerne i Adriaterhavet og nyde livet langs Albaniens riviera. Vlore huser flere spændende museer og serværdigheder, og rejselederen står til rådighed med gode råd og tips til oplevelser i byen.

Aftensmaden får vi på hotellet. 

Dag 10: Vlore - Tirana, byrundtur i Tirana og svævebane til Dajti-bjerget (M,A)

Vi tager afsked med Vlore og havet for at køre mod Albaniens hovedestad, Tirana, hvor vi skal på guidet rundtur. Hovedstaden har fået en eksplosiv befolkningstilvækst efter landets bankerot i start halvfemserne og huser i dag omkring 600.000 indbyggere. Vi kommer tæt på landets helt store folkehelt, Skanderbeg, hvis statue troner på byens centrale plads opkaldt efter ham. Skanderbeg samlede Albanien som en stat i 1400-tallet efter oprør mod osmannerne og konverterede selv til kristendommen. Skanderbeg-pladsen er byens centrale plads og på og omkring pladsen findes mange af byens store seværdigheder. Et'hem Bey moskéen og det gamle klokketårn ligger begge på pladsen, begge eksempler på både fornem arkitektur, men også som nogle af byens ældste bygninger, som stammer fra 1820'erne. Vi stifter også bekendskab med den moderne storby, hvor hverdags- og storbylivet leves og nydes. Der bliver tid på egen hånd til at købe frokost, inden vi om eftermiddagen tager svævebanen til Dajti-bjerget. En oase tæt på storbyen, hvor naturen og en storslået udsigt over Tirana kan nydes.

Skanderbeg-pladsen i Tirana
Billede: Skanderbeg-pladsen i Tirana med rytterstatuen af selvsamme.

Vi spiser aftensmaden sammen på hotellet.

Dag 11: Udflugt til landsbyen Kruja, særarrangement Albanien (M,A)

Dagens udflugt går til, hvad der kan betegnes som Albaniens vugge, nemlig bjergbyen Kruja. Her var hjemstedet for Alban-stammen, der senere lagde navnet til landet. Det er også byen, hvor nationalhelten Skenderbeg boede. Vi besøger byens borg, hvor der også er indrettet et museum om landets stolte søn. For de interesserede vil der også være adgang til et etnografisk musseum indrettet i et af byens små huse, der handler om livet og kulturen i det nordlige Albanien. De hyggelige brostensbelagte gader i Kruja huser også en righoldig bazar, der bestemt er værd at besøge.

I dag har vi det sidste særarrangement på vores rejse. Albanien har mange problemstillinger, der indtil videre har været bremseklodser i forsøget på at nærme sig det øvrige Europa. Vi ser og hører fra albanernes egen side, hvordan man ser på disse, og hvordan man kommer videre i en proces i et land, hvor omvæltningerne har stået i kø siden kommunismens fald - og hvor fortiden måske stadig spøger lidt i kulissen. 

Dag 12: Tirana - Pristina, hjemrejse (M)

Rejsen lakker mod enden, og vi skal tilbage til udgangspunktet i Pristina i Kosovo igen efter mange gode dage spækket med store oplevelser. Vi siger farvel til vores trofaste lokale guide og stiger midt på eftermiddagen ombord på flyet hjem til København. 

Praktisk information

Pas og visum
For danske- og EU pas gælder, at passet skal have en gyldighed på mindst 3 måneder ud over opholdets varighed. Det skal ligeledes være to ledige sider til stempler.
Der kræves ikke visum for EU borgere for ophold under 90 dage.

Valuta
Kosovo:  Den officielle valuta i Kosovo er Euro. 1 EUR = 7,45 kr.

Makedonien: Valutaen er Makedonske Dinarer. 1 MKD = 0,121 kr. eller lettere 1 kr. = ca. 8 MKD.

Albanien:  Valutaen hedder Lek. 1 ALL = 0,058 kr. Eller 1 kr. = ca. 18 ALL.

Kreditkortbetalinger
Kreditkort kan anvendes i større butikker og restauranter i byerne. I landlige områder skal man ikke forvente at finde hæveautomater eller kunne anvende kreditkort, så hav altid lidt kontanter på dig.

Ved brug af kreditkort i butikker og restauranter skal man ikke aflevere sit kort til ansatte, men selv følge med, hvis terminalen ikke er ved bordet. Ofte vil man her som andre steder i Europa blive spurgt, om man vil afregne i Danske Kroner eller i den lokale valuta. Vælg ALTID den lokale valuta, da det er din egen banks officielle valutakurs, der bliver afregnet til - det sparer som regel omkring 5 % på regningen.   

Elektricitet
Alle tre lande anvender samme to-benede stik og 230V/50HZ, som vi kender fra Danmark.

Drikkepenge
Drikkepenge er ofte et ømttåleligt emne, der kan give anledning til forvirring og evt. forlegenhed. I landene vi besøger er det meget lige som herhjemme. Drikkepenge er ikke en betingelse, men det er selvfølgelig velkomment og noget, man gerne giver for god service.

På restauranter giver man typisk omkring 5-10%. Ligeledes hvis man f.eks. får drager-service på hotellet giver man også en lille skilling. På hoteller af en vis standard er det også velset, at man f.eks. lægger svarende til 1 Euro pr. person til stuepigen.

Drikkevand
Generelt fraråder vi, at man drikker vand fra hanerne i området. 

Påklædning
På rejsen besøger vi mange klostre, kirker og moskéer. Her gælder om at have passende beklædning på og generelt følge de tilhørende skikke. Hvad påklædning angår, så skal skuldrene være dækkede - t-shirt er helt acceptabelt.  Går man med hat/kasket skal den også tages i hånden under besøget. For kvinder kan det anbefales at medbringe et tørklæde til at dække hovedet i moskéerne. 

For alle tre lande gælder det, at der er tale om nogle af de mindst farlige lande, hvad angår personfarlig kriminalitet i Europa. Som alle øvrige steder i Verden, hvor der kommer mange turister (f.eks. ved seværdigheder) skal man huske at være almindelig fornuftig med, hvor man har placeret sine værdigenstande (f.eks. hav penge/kreditkort i inderlommer eller forlommer). Går man med taske; sørg for at den er lynet/knappet til, og at den sidder foran på kroppen.

Kort

Vejret

Hold dig ajour med vejret på din rejse

Få opdaterede vejrudsigter på dmi.dk

Hotel